Следва

Вечно красиво - коледното заснемане на "ангелските" гащи и сутиени на Victoria's Secret

MFW: Дефилетата - Jil Sander пролет-лято 2014

Обожаваме тази мода. Лесен за носене лукс, в най-хубавия смисъл на тази дума. Обожаваме лукса на... 

Fashion преди 10 години

Обожаваме тази мода. Лесен за носене лукс, в най-хубавия смисъл на тази дума. Обожаваме лукса на Jil Sander, защото само малцина могат да отгатнат истинското му значение. На малкото, което е повече. На дискретността, която умее да вика, за който ума уши. На съвършената красота, когато решим да я оформим като дреха, като аксесоар, като мода.

Взимаме розовото сако. Прибавяме чифт от белите сандали на малка платформа. Категорично се влюбваме в така великолепно миксирания принт. И замечтаваме за Пролет. Нищо, че е Есен.

За Пролетта и Лятото на 2014, Джил Сандър показа изискана и сдържана естетика, леко присъща на 70-те от миналия век, пълна с такава лекота, хармония и радост от живота, каквато е присъща на много младите или на много мъдрите хора. Все едно, облечена в Jil, е само най-щастливата, най-спокойната, най-силната жена.

Jil Sander показа колекцията си онази вечер в Милано и ни върна блестящо в идеята за спортно-луксозно-удобно-елегантно-съвършена мода, за каквато на практика константно мечтаем.



Лек повей ала 90-те, спортни и свежи, когато супермоделите бяха още тънки, гъвкави и безумно млади, а не статични матрони, в каквито се превърнаха в началото на 2000-те.

Просто сега им е добавена оная фирмена рафинираност, оная лекота, sophisticated, както каза самата Джил, която младите момичета не притежават по природа. В резултат и са се получили не бодри богини, от които ни е втръснало до изнемога, а нежни нимфи, едновременно далечни и привличащи.

Чисто форматно в колекцията виждаме скъсени панталони, свободни в горната част и стесняващи се надолу, които в реалния живот стоят на малцина, но на когото паснат, правят фигурата му изумително стройна и гъвкава. Същият ефект постигат и късите свободни топове, призвани да разкриват не стоманена преса, а идеално плосък корем.



Силуетите на саката - прави, без яки, дълги и свободни с тесни ревери, едва прихванати в средата с едно копче - същинска класика от 90-те, която още от миналия сезон пълзи по ръба на тенденциите, но едва сега, при Jil Sander, е развита в пълен мащаб.



И, разбира се, фирмените поли-трапец на Джил Сандър, която тя крои по такъв особен начин, че изглеждат просто, но седят като излети, тъй че се разбира, че простота им е всъщност сложно устроена, като, например, хладният стоманено-син ленен комплект от пола с разрези на бедрата и кратко бюстие. Идеалният летен ансамбъл за идеалното момиче.

Сложно изградената простота - това е девизът на Сандър. Именно така тя крои и изгражда своите минималистични шедьоври, които винаги обличат перфектно тялото, никога тесни, но създаващи съвършени пропорции и винаги подчертаващи нужното.



Това оставя едно леко ъгловато впечатление, което всъщност е и най-важната съставка на тази изтъкната "sophisticated". За това и преданите поклонници на Jil Sander я обожават, затова дори и дрехите със сложни принтове (които в колекцията са работи на Алигиеро Боети от прочутата художествена група Arte Povera от времето на младостта на Джил) запазват невероятната простота и чистота на силуета.

И, разбира се, ефекта на необикновена свежест от цялата колекция. Имаш чувството, че ако облечеш дреха, създадена от тази феноменална жена, то ще е възможно, даже и когато си на 70, да останеш така хармонична, безметежна и щастлива. Само си го представи, и ще повярваш. Мигновеното падане в сладкия капан на тази велика магия е с подпис Jil Sander.  




 

More Fashion