Следва

PFW: Топлес феминистки на шоуто на Нина Ричи в Париж или 2 инфарктни минути за охраната

PFW: Дефилетата - Dries Van Noten пролет - лято 2014

Той никога не се ограничава с малко. Показва пищни и страстни дефилета, с поне 50 ансамбъла, което е... 

All fashion преди 10 години

Дрис ван Нотен е любимец. Никой не прилича на него, никой не дръзва да се премери с него.

Той никога не се ограничава с малко. Показва пищни и страстни дефилета, с поне 50 ансамбъла, което е огромен мащаб при периодичността, с която съвременният пазар изисква да се прави мода. Обича пищните платове, смесва убийствено неприличащи си детайли. Показва изумителни принтове. Сразяващи аксесоари. Необуздана смелост.

И в пролетно-лятната колекция на дизайнера за 2014-а се случва същото чудо. Орнаменти от растителния свят жонглират с етническия комплимент към индианците в Перу, страшни графични абстракции допълват цялото и го превръщат във Ван Нотен. Което не изисква по-насетнешни епитети.

И все пак Ван Нотен никога не притиска зрителя на неговия спектакъл с прекалено количество визуална информация. Всичко е балансирано, комерсиално оправдано и приятно за окото. Заради което и го обожава публиката. Просто този майстор на визията чудесно умее да смесва всевъзможни фактури и тъкани. Което в шоуто му онзи ден в Париж пролича в пълна степен.



Тънки спортни блузи от трико заедно с волани от органза, дебел трикотаж с гигантски златни пайети, тежък бароков дантелен разкош, комбиниран с тънка коприна - контраст след контраст. Сякаш Ван Нотен искаше да покаже всичко и то веднага.

В определен смисъл се случи точно така - дизайнерът показа сякаш двете страни от живота на съвременната жена, намиращи се в хармонична симбиоза. От една страна - офисната пантера в черен костюм с панталон, от друга - героинята на светското парти в жестока рокля с волани.



Всъщност вечерното настроение в колекцията беше очевидно по-застъпено, отколкото ежедневното. А понякога едното плавно преминаваше в другото, само с промяната на един единствен елемент от тоалета. Като например, златните привнесени към ансамбъла елементи като колан, приличен на миниатюрна балетна пачка или елек, който да сложим под сакото след работа.

Съчетанието на несъчетаеми неща в съвременната мода е доста добре известен прийом. Лошото е, че не всеки умее да го прави добре. На тези, на които това им е трудно, най-добре ще е да се обърнат към Ван Нотен —той умее това изкуство като никой друг. И тук, както по принцип, при Дрис Ван Нотен, главната идея е да се направи женският гардероб едновременно пригоден за реалния живот и нескучен.



И разпознаваем - стилът и кройките на Ван Нотен и в тази колекция остават неизменни. Широкият разхлабен силует на панталоните, блузите и саката-кимоно позволяват безпогрешно да бъде разпознат създателят им.  


 

More All fashion