Следва

Миранда Кер на излизане от шоуто на Стела Маккартни

Софийски потайности - Boogie Exchange

Магазинът е за грамофонни плочи...

All About Life преди 10 години

Преди време открихме в София този много специфичен магазин със специфично отношение към музиката и с не по-малко специфичен собственик. И днес ви го показваме. 

Магазинът е за грамофонни плочи, съвсем от “едно време”, и носи името Boogie Exchange. Любопитно място с още по-любопитен притежател, чийто псевдоним е DJ Ramsey Hercules.

В приятен разговор, случил се спонтанно и продължил около час на място в магазина, научихме именно от Рамзи защо във века на дигитализацията имаме нужда от стария винил, какво може музиката с хората и къде намира най-големите си съкровища. И така стана дума и за  удоволствието да чуеш онзи позабравен звук от грамофонната плоча.

V. S. Първо да те питаме, откъде е инспириран псевдонимът ти Ramsey Hercules?
Трябваше да е нещо могъщо, забележимо и да звучи добре. Рамзес Херкулес е цялото име. Идва от един контролер, с който диджействам. Има и един изпълнител Рамзи Луис. Ще се радвам да съм една хилядна добър колкото него.

V. S. А от какво се инспирираш ти?
От всякакви неща. Музикално се инспирирам постоянно. Инспирацията може да дойде отвсякъде. Дори тъпотии могат да ме инспирират. Кефя се на Бай Булгар. Гледам да не съм негативно настроен.

V. S. От колко време се занимаваш с музика?
Откакто бях на 16. Имахме една-две групи, в които свирех бас китара и пеех хардкор. Репетирахме на един таван. Това е било към 1990-1991 година.

V. S. Откъде дойде идеята за Boogie Exchange?
Не знам как е дошла. Не е имало ден, в който ми е просветнало – „Аз трябва да отворя магазин за плочи!“. То просто беше неминуeмо. Да речем, че събираш празни бирени бутилки. Един ден се свързваш с други колекционери и започвате да си обменяте бутилки. И може би това се случи. Нещата трябва да се правят без да се мисли много- много.

V. S. Откъде се снабдяваш с плочи?
Предпочитам да внасям плочи от чужбина. В много магазини на Запад има страхотни неща, които са преоценени. Но има и хора, които искат да си освободят място и носят плочи. Някои от тях не стават за нищо. Не от гледна точка на съдържанието, а от гледна точка на състоянието на плочата. Някои от прекалено много слушане вече са надраскани и не свирят добре. Но ето например оня ден един съсед, Бай Иван, възрастен човек, донесе една количка с плочи. От нея излезе една на “The Beatles” в много добро състояние. Друг подобен пример е един човек, разбрал за мястото и че можеш да дариш плоча, решил се и дойде да ми остави една на “New Order” в перфектно състояние. Остави я, каза „Бързам, бързам!“ и изчезна. Много ме зарадва.
В работа като моята трябва да имаш контакт с хората.

V. S. Какъв тип хора са клиентите ти?
Всякакъв тип хора. Диджеи, колекционери, хора купуват за подаръци на приятели, някои купуват само заради обложката, други купуват нещо което имат, но е с по-кофти качество от това, което аз предлагам.

V. S. Какъв съвет можеш да дадеш на хората, които си купуват плоча, за да я съхранят за по-дълго време?
Рецептата е: като я купиш чисто нова, цепиш й найлона, пускаш я на грамофона и в същото време върви един магнетофон, който записва съдържанието на плочата на лента,после даваш ролката някъде да ти я запишат на касетка. След това прибираш плочата в обложката и я слагаш на рафта. Всеки път, когато искаш да я чуеш, си пускаш касетката. Честотната картина е горе-долу една и съща. Навремето, това е било закон. Разбира се има правила за поддържане на винила. Плочите винаги трябва да седят изправени, а не една върху друга, за да не се изкривяват, помещението трябва да е с умерена влажност. Продават се цели комплекти в интернет за почистване. Вече има и машинка за изправяне на криви плочи. Можеш и на ръка да си я почистиш с дестилирана вода и парцал. Засичал съм го, цялата процедура отнема от 3 до 5 минути на плоча.



Това, което мога да кажа, е че не можем да си забраняваме да се радваме на плочата, само защото ще се изхаби. Нали това е целта й – да я слушаш и да се кефиш на звука. Ако си имаш домашна кино система, която работи с кино лента, и имаш времето да се забавляваш по час на ден, защо не? Тия неща са затова – да носят удоволствие.

V. S. В момента преиздават ли се някои неща на плоча или всичко е дигитализирано?
Има някои стари неща, които се преиздават в днешно време. Примерно някой албум на „Rolling Stones“, който се е продавал супер добре. Но тези плочи сега нямат стойност. Не че не звучат добре. Те просто нямат носталгична стойност, защото ти знаеш, че това е постановка. Все едно сега да ти облекат някакви хора, като „Pink Floyd“ и да ти ги изкарат на сцената.

V. S. Част си от екипа създал онлайн радиото BoogieFM. Кажи няколко думи за него.
Един приятел от Ню Йорк даде идеята за радиото. Моя беше идеята, как да станат нещата. За дизайна ми помогна Butilko. Много голям наш рап изпълнител. Той свърши всичко, което беше свързано с флаш. Да е жив и здрав. Всичко останало е моя работа. Просто не исках да завися от друг човек, на който да звъня през ден и да му казвам “Kачи това, свали това”.

Целта на радиото е да весели хората, без значение къде се намират. Аз вярвам, че ако няма реклами, новинки и всякакви такива неща, които да те вадят от състоянието, в което те вкарва определена музика на всеки половин час, това състояние може да е доста по-продължително от 30 минути.

Много хора ме питат: „Какво печелиш ти от това?“. Ами няма кяр. Ние не държим хората да слушат само BoogieFM. На нашия сайт ние имаме реклами на други радиа, като нашето. Важното е хората да се кефят.

V. S. Как би изглеждал светът без музика?
Като Mарс. Без живот. Без музика означава и без звук, защото всеки звук може да е музика.

V. S. Можеш ли да опишеш света с едно парче?
Innerzone orchestra - people make the world go round (KDJ remix)



V. S. A себе си?

Don Downing - Doctor Boogie (Ramsey Hercules & Fingerman Edit)



V. S. 5-те любими парчета...
Не може 5. Това е нищо. 5 гигабайта или 500 парчета, да. Ама 5 парчета - не може. Това е безбрежно. Тепърва се образовам. Всеки ден имам любими неща. Откривам нови парчета и нови изпълнители постоянно. Имам си плейлист за деня, за седмицата.

Boogie Exchange се намира на ул. Дамян Груев 23. Там подобаващо ще ви посрещне Рамзи, който ще ви позволи да преслушате плочата, която сте решили да купите, а през това време с удоволствие ще приеме покана за разговор. Ще му е трудно да ви обърне внимание в така наречения „санитарен ден“, когато получава стока, и, както ни каза той, се чувства, като „дете по Коледа“, а иначе работното му време е всеки ден, с изключение на понеделник, от 12:00 до 20:00 часа (в неделя до 17:00 часа).
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.