Следва

Из „Хубава жена” с Джулия Робъртс

Стил урок на седмицата: Less is more

Днес ще поговорим за нещо по-различно от традиционните шопинг стратегии. По-точно – за... 

All fashion преди 10 години

„За да придобиеш знание, всеки ден прибавяй по нещо. За да придобиеш мъдрост, всеки ден изхвърляй по нещо.” Лао Дзъ

Днес ще поговорим за нещо по-различно от традиционните шопинг стратегии. По-точно – за изхвърлянето. И не, не се прави само по време на „голямото пролетно почистване”. Прави се целогодишно, за освежаване и олекотяване на тялото, духа, чувствата, интериора, екстериора, приятелските и интимните взаимоотношения.

НО. Преди да започнем по същество, свикнете с идеята, че ще изхвърлите мързела.

Със сигурност всеки от нас си хвърля домакинския боклук всеки ден. Знаем ли как? За разделното изхвърляне е казано твърде много, за да го повтаряме. Макар че за мнозина от нас, българите, си остава загадка дали преработват отпадъците от цветните контейнери, просто го направете. Не за друго, а за себе си. Защото дори в момента преработващата система да не е загряла, това няма да се случи, ако и ние не я побутваме.



Дрехите. Със сигурност всеки поне веднъж през живота си се е изправял пред гардероба си, ужасен от факта, че няма какво да облече. Въпреки че има купища облекла, в един момент се оказва, че не са най-подходящите. За никакъв повод. Това е поправимо в няколко лесни стъпки. Първо, сортирайте дрехите по сезони – най-общо лято и зима. След това прегледайте внимателно и отстранете всичко излишно, включително нещата, за които мислите, че „един ден... може би...”. Те са най-опасни. Повечето от тях така и не доживяват този „един ден”, но за сметка на това вие години наред ровите в купища излишен плат, търсейки онези парчета, които обличате отново и отново и отново.

„Ако имате две ризи, дайте едната на ближния”. Има нещо в този библейски постулат, но ние ще го перифразираме: ако имате две еднакви ризи, дайте едната на ближния. Прегледайте повтарящите се видове дрехи – например, имате две-три черни тениски, единствената разлика е, че едната е с 5% ликра повече. Защо? И вие не знаете. Оставете само една черна тениска, тази от най-качествена материя. Същото важи и за останалите дрехи. С удовлетворение ще забележите, че поне 20% от хаотичната ви колекция си е заминала.



Прегледайте внимателно дрехите, които носите всеки ден. Захабените трябва да си заминат, дори да са ви любими. (Същото важи и за личните взаимоотношения, но това по-късно.)

Накрая отделете всички дрехи, които със сигурност ще влязат в употреба, но имат нужда от поправка. Не отлагайте, защото времето тече, а вие всеки ден се лишавате от възможността да ги носите заради дупчица или липсващо копче. Занесете по-деликатните на поправка – това е добра социална политика, защото ще даде възможност за работа на някого, а по-простите неща оправете сами. Веднага.

Подредете гардероба си, най-добре по сезони. Сега е моментът да помислите за възможни нови комбинации и да ги наредите.

Отделените дрехи имат няколко пътя пред себе си. Първо, използвайте някои от тях за материал, ако са от качествена материя. Ако самите вие не се занимавате с ръкоделие, подарете ги на ваши приятели, които с удоволствие творят подобни неща. Други неща могат да бъдат преобразени в нова дреха с характер (погледнете нашите ръководства за лесни и бързи трансформации у дома). А добре запазените дрешки могат да бъдат дарени на сиропиталища или други подобни институции. Промяната в гардероба ви ще е видима, но пък и вие ще се почувствате по-добре.



Ако домът ви се задъхва под вашата склонност да трупате, вие със сигурност често се препъвате във вещи, които дори не поглеждате. Резултатът: нощното ставане обикновено приключва с бесни съседи, събудени от прахосмукачката в четири сутринта. Не за друго, а защото сте счупили вазата в коридора. За нея по принцип знаете, че е там, но сте я натъпкали с преливащи от нея неща, в които сте се спънали. Пък тя се е завъртяла и е... паднала.

Посветете един уикенд на Вашия Дом (или квартира, макар с нея да нямате онзи еквивалент на брачните договори при недвижимо имущество). Просто защото той е като пристан след дългия работен ден, приютява ви след интимно или социално корабокрушение. Или ви предлага място да се строполите след поредната суперинтензивна нощ.



Започнете с нещата, които за вас са непознати. Незнайно как, всеки дом има склонността да се пълни с всякакви странници. Като партито, на което не помните да сте канили около 95% от гостите. Откъде се е появила тази неадекватна рамка за снимки? Наясно сте, че никога няма да сложите образите на любимите хора в това нещо. Или онзи шкаф, който направо ви е страх да отворите, защото вътре се отваря пространствено-времеви проход към Батак. Нещо като експеримента „Филаделфия”, но с много по-плашещи размери.

Не се страхувайте да строите всичко, към което нямате отношение и което със сигурност не искате вкъщи. Сувенирите, които не поглеждате, или които забелязвате с вдигната вежда, чудейки се как, по дяволите, някакъв изключително грозно оформен магнит от Папуа Нова Гвинея се е впил в хладилника ви като досадно насекомо? Не си спомняте някой от близките ви или вие да сте били там наскоро. Или няколко чифта сервизи, един от които сглобен в най-мрачните години на социализма. Ако се храните в нещо подобно, въпрос на време е нещо неприятно да ви приседне. Или по-лошо, алуминиевите съдове за готвене?! За трите чифта завеси, които баба ви е завещала, има шанс: ако са от скандално готина материя. Но, едва ли.



Прегледайте и библиотеката си. Казано е, че книга не се изхвърля. Не и на боклука. Вие просто ще се погрижите четивата, в които не сте се влюбили, да попаднат в чужди ръце.

Разгледайте всички излишни вещи. Най-вероятно в центъра на стаята, която временно ще наречем Страшния съд, се е оформила купчина като на ревюто на МакКуин. Инвентаризационния декор по време на последната ми колекция, преди да....

Част от вещите могат да бъдат дарени – ако са в добро състояние и има реален шанс да послужат някъде, някому, някога. Само се погрижете това да стане малко по-енергично, за да не се превърне вашия апартамент от Плюшкинско леговище в склад. Всичко останало ви съветваме да подредите в добре известните жанрове пластмаса плюс метал, хартия и стъкло и да го изпратите на пътешествие в шарените контейнери.

И нещо, което често забравяме. И за което се сещаме в моментите, когато изгаряме от температура, но е неделя вечер и никоя аптека в радиус двеста метра не работи. Внимателно прегледайте аптечката си. Важно е всички ненужни лекарства да си отидат незабавно, което може да се случи след като се обадите на телефон 070011750 и да получите информация за минаващи наблизо специализирани отряди. Безплатно е, а вие си направете списък на няколко базови медикамента за първа помощ, с които да запълните празнотата. Например упсарин или спирт. Или антидот за ужилване от пчела, ако сте алергични.



Сходна е процедурата и с другите опасни продукти като всякакви видове почистващи препарати, козметика с минал срок на годност, киселини (?). За батериите вече си имаме малки кошчета в по-големите супермаркети и техномагазини.

Може би тук е моментът да напомним за изхвърлянето на вредните хранителни продукти от хладилника. Подобно на добре известната мисъл „Няма човек, няма проблем” тук можем с чиста съвест да кажем „Няма калорични изкушения, няма проблем”.

Изхвърлянето на вредните навици е съществено. То започва с изхвърляне на лошите негативни мисли, спомени, и други лични неща, върху които не е наша работа да разсъждаваме. Писано е много по темата, но ние ще ви вдъхновим да намерите своя индивидуален начин да го направите с един базов цитат. Г-н Анди Уорхол, макар че описва себе си като „дълбоко повърхностна личност”, е много прав в следното си изказване: „Казват, че времето променя нещата, но в действителност вие сами трябва да ги промените”.

Изхвърляйте. Изхвърляте преди да сте купили ненужните неща. Изхвърлете мислите за тези неща. Ако сте направили горните упражнения с боклука, дрехите, ненужните вещи и вредната храна, имате добра подготовка. Изхвърляйте без задръжки. Изхвърляйте рационално: подарявайте, заменяйте, дарявайте, преработвайте. Но никога не трупайте товари. Изхвърлете лошото си отношение. Така един ден ще започнете да изхвърляте и ненужните взаимоотношения. Защото, в крайна сметка, „по-малкото е повече”

More All fashion