Следва

Гениални прости - леден плодов пунш

Хей ръчички, хей ги две

Рядкото миене на ръце, возенето в градския транспорт, допирът до различни замърсени повърхности на обществени места - всичко товa...

All About Life преди 15 години

Рядкото миене на ръце, возенето в градския транспорт, допирът до различни замърсени повърхности на обществени места - всичко това носи потенциална възможност от заразяване с ентеровируси, които изобилстват през лятото, предупреждава Ангел Гълъбов, директор на Института по микробиология при БАН.

Ентеровирусите са 105 щама, те са силно изменчиви и доста устойчиви - т.е. изключително коварна група, каза Гълъбов. По думите му един щам може да даде една клинична картина в началото на лятото и съвсем друга в неговия край. В същото време няколко щама могат да предизвикат еднакви симптоми, отбеляза ученият.

Най-много ентеровируси се концентрират върху повърхностите за приготвяне на храна вкъщи и в обществени заведения. Те се разпространяват със замърсени храни и се отделят чрез фекалиите.

За щастие 85% от инфекциите протичат без симптоми, дори разстройствата се срещат рядко. В малко случаи се проявяват температура, отпадналост, може да има и лек обрив, силни болки в междуребрията - клинична картина, известна като летен грип.

Опасни са състоянията, при които вирусите засягат някои важни органи, като предизвикват абактериални менингити, миокардити, перикардити.

Единствено отличната хигиена на ръцете може да ни спаси от летните зарази. Често миене и то с бактерицидни сапуни, старателно измиване на плодовете и зеленчуците, добре сготвена храна - това са съветите на вирусолозите за летния сезон.

По време на почивка край морето може да се разболеете и от двудневна треска след ухапване от папатаци, която протича с висока температура и зачервени очи. Консумирането на миди от крайбрежни райони също изобщо не е желателно.

Сладоледът пък трябва да е много добре вакуумиран, да престоява максимално кратко време в хладилника или фризера, които да са идеално чисти, иначе в него може да се развият вируси, които са устойчиви и на плюс 60-65 градуса и на минус 20 градуса. Това предупреди също Гълъбов.

Освен свързаните с храносмилателната система вируси, специалистите напомнят и за тези, които се предават чрез сексуален контакт. Това е главно човешкият папилома вирус, както и вирусът на хепатит B и С, и не на последно място вирусът на СПИН.

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 4 дни

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 3 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.

Астро: 4-те зодии, предразположени към психични разстройства

All About Life преди 3 дни

Коя зодия според вас е най-склонна към депресия? Кой е по-вероятно да има хистрионно разстройство на личността? Става дума за четирима представители на зодиакалния кръг, чиято психика е много лабилна.