Следва

Виктория Бекъм и нейните чанти от влечуги за Mytheresa.com

Trend Report - Страх от тъмното

Средновековието е период, мрачен, но и загадъчен, студен, забулен в религиозна фанатичност, влажен, пропит от...

All fashion преди 10 години

Средновековието е период, мрачен, но и загадъчен, студен, забулен в религиозна фанатичност, влажен, пропит от воплите на крепостните селяни, но и оставил великолепно културно наследтво. Още преди модата да се появи като термин изобщо, красотата на аристократичните одежди изпълва богатите салони и дворцови зали, а днес е запазена в музеите за костюми. Тя е и едно от големите вдъхновения за дизайнери от всякаква категория, както за прохождащите, така и за едни от най-големите майстори с рафиниран стил.

Ключовите думи тук трябва да са изящни, изчистени кройки, атлаз, кожени аксесоари, тежки връхни дрехи и, разбира се, метал. Ако лекотата може да бъде обкована и това да й отива, със сигурност това се е случвало често през Средновековието. Днес никой вече не носи девствени пояси, а разкрепостеността е стандарт за добър живот. И все пак има нещо фетишистко и привлекателно в идеята да носим вече отминали стандарти за красота, само за да преоткрием, че те са вечни.





Една от най-добрите интерпретации на този определено странен период показва младият американец Доминик Луис по време на Ню Йоркската седмица на модата през 2012г. Моделите му извеждат до крайност бедността, която е преобладавала по време на Тъмните векове. С много вкус и детайлно изпипване на концепцията си той ни предава посланието, че историята и на най-бедния трябва да се помни, защото без нея нищо не би било същото. И че суровата действителност също може да бъде красива по свой начин.


Rad Hourani есен/зима 2011-12

Рад Хурани също презентира вдъхновението си на Ню Йоркската седмица на модата, само че година по-рано. Обвитите в купища тъмен плат силуети ни карат да присвиваме очи, за да виждаме по-добре. А това е неоходимо и за да открием какво има под повърхността на нещата по принцип.


Онтфронт


Онтфронт

„Тази вечер аз съм рицарят”, колекция на дизайнерското дуо Онтфронт, също ни препраща по много лек и закачлив начин към средновековната романтика. Линиите са мъжествено изчистени, материите – удобни, а аксесоарите определено за рицарски. За всеки млад мъж със смело сърце, търсещ своята съвременна принцеса. За щастлив край се иска само един бял кон.


Anndra Neen


Anndra Neen

Млади дизайнери като дуото Anndra Neen (Фийби и Анет Стефанс) и Асгер Джуел Ларсен, току-що дипломиран от престижния London College of Fashion, също се справят на ниво. Колекциите им носят младежка храброст в комбинацията на чисто средновековното и съвременните тенденции. Резултатът е подходящ за съвременните борци за справедливост, които са освободили възприятията си от меалния кафез, само за да го превърнат в стилен и непринуден аксесоар като чантичките с лейбъл Anndra Neen.


Stella McCartney пролет/лято 2008

А как го правят големите? Стела МакКартни със сигурност пречупва средновековния полъх през призмата на минималистичния си женствен стил, зареждайки ни с копнежи по едно утопично ежедневие, когато всички бихме били равни в разкошната си елегантност (пролет/лято 2008). Лагерфелд със сигурност показва, че Коко би се чувствала комфортно във всяка епоха, стига да й е приятно топло. А това се постига с топла кожа с косъм, и то в не малки количества. Просто разкошно.


Jitrois пролет/лято 2013


John Rocha


John Rocha есен/зима 2012/2013

Колекциите на Jitrois (пролет/лято 2008) и John Rocha (есен/зима 2012/2013г) акцентират върху женствения силуел, останал така дълго скрит под широки кройки. Плетениците от бродерии разкриват чувствеността на тялото по деликатен начин, оставяйки място за съчетание със съвременни аксесоари.


Alexander McQueen есен/зима 2010

Разбира се, ненадминат остава Аликзандър МакКуин. Много от колекциите си той самият описва като автобиографични, а както добре знаем, интересите му са особено задълбочени в натурознанието и историята на родна Великобритания. Моделите за есен/зима 2010/2011 (последната му колекция) са безкомпромисно величествени, крайно изчистени и бляскаво луксозни. Единствено остава въпросът кой друг дизайнер ще създаде по-брилянтна колекция, вдъхновена от луксозния оазис нейде из Тъмните векове.

Средновековието отдавна е приключило, но както МакКуин прави инвентаризация на творчеството си през последната година от живота си, така и ние трябва да се запитаме какви още средновековни възгледи аим у себе си. Дали сме това, което претендираме, че сме? Нужно ли е всичко да бъде излагано на показ, или е по-добре да оставим най-свидното скрито от външния свят под подредения плат на загадъчността? Независимо от усещането на всеки от нас по тези въпроси, най-важното е да помним, че в тъмнината няма нищо страшно. Нужен е само рицарски кураж.


Asger Juel Larsen пролет/лято 2012


Chanel есен/зима 2010


Chanel есен/зима 2010


Chanel есен/зима 2010


Jitrois пролет/лято 2013


Rodarte пролет/ляо 2013


Rodarte пролет/ляо 2013



 

More from View Sofia

More All fashion