Следва

Б като Библия, Б като Блог

Кой кой е в модата днес - Делфина Делетрез

Да се родиш под щастливото матриархално съзвездие Fendi е просто прекрасно. Още повече, когато детството ти...

All fashion преди 10 години

Да се родиш под щастливото матриархално съзвездие Fendi е просто прекрасно. Още повече, когато детството ти протича на територията на Италия, Франция и Бразилия. И, разбира се, понякога и на коленете на семейния приятел Карл Лагерфелд. Който, между впрочем, по-късно лично ще създаде логото на бранда ти.

Приказка си е. Е... случва се, особено на Делфина Делетрез, дъщеря на дизайнерката на аксесоарите Fendi.

Преди 26 години бъдещият дизайнер на бижута Делфина започва земния си път сред майка си, сестрите й и лелите им, едни от най-влиятелните дами в модния бизнес. Всъщност Делфина е четвърто поколение Fendi, но носи името на баща си, също усилено творящ в областта на бижутерията. Както казват редакторите на Harper’s Bazaar, тя се ражда с име, готово за лейбъл. А той е неизбежен: „Бях заобиколена от красота и всички тези прекрасти жени, който ми вдъхваха креативност и материализираха красотата”, казва днес Делфина. Особено влияние върху нея оказва майка й Силвия Вентурини Фенди, модна богиня и създател на някои от най-иконичните чанти в света.



От малка Делфина е особена. Облича се много по-различно от връстниците си, разбира се, по свое усмотрение – все пак никой наследник на модна фамилия не е задължен да я репрезентира в забавачката. Веднъж, когато се връща от училището по сноуборд, майка й е учудена от синята й коса и трите й пиърсинга. А Делфина е едва десетгодишна.

По-късно започва да следва сценография, но на 19 години забременява и прекъсва образованието си. По това време започва да създава първите си бижута и сама не вярва на успеха си. „Направих си колие от сребърни, златни и черни черепчета. Приятелите ми го видяха и заваляха поръчки. Неусетно се оказа, че поръчките са много.” Така на бял свят се появява първата колекция, изложена в престижния магазин Колет в Париж. Делфина съчетава любимите си мотиви, поп-арт елементи, сюрреалистични насекоми и части от човешкото тяло, прилепчета и изчистени геометрични линии с хромов блясък. Още тогава усетът й е елегантен; следва непрекъснато рафиниране и избор на все по-прилягащи си в нестандартното си съчетание материали.



Делфина обича да се чувства алхимик. При избора на скъпоценните камъни за произведенията си особено внимание отделя на влиянието на всеки от тях върху човека и и неговата енергетика. „За мен например не е добре да нося бели диаманти. Задължително трябва да ги съчетая с друг камък, например рубин.” Този начин на мислене наследява от баба си, която й подарява рубин при раждането й. По време на бременността си Делфина обковава рубина с две ръце от сребро, които го пазят и по този начин защитават нея и бъдещата й дъщеря. Символизмът деликатно се просмуква в цялото й творчество, обединявайки всичките й инспирации. „Дори бижутата наглед да са много различни сами по себе си, аз някакси успявам да ги Делфинизирам.”





Днес произведенията на изкуството й се продават в най-реномираните магазини по целия свят, а броят на колекционерите им расте. Расте и малката й дъщеричка Анна, макар че с бащата – италиански актьор – са разделени от пет години.



Времето на младата дизайнерка преминава между Рим и малък кокетен апартамент в сърцето на Париж, където по италиански маниер с леля си се провикват през прозорци на съседни кооперации. „Гледката е като от филм”, така изразява възторга си от апартамента Делфина. И в действителност, от терасата й се вижда мащабен площад със старинен фонтан.

Може да е банално, но изключителността на Делфина компенсира клишето за родилата се в лукс принцеса. И ни кара да се замислим, че вкус и трудолюбие се възпитават малко или много по семеен пример.










 

More All fashion