Следва

34 корици за Vogue НЕ й стигат - Кейт Мос

Винаги à la mode: Винтиджът

Като едни истински фенове на модата, няма как да не признаем колко си падаме по...

All fashion преди 10 години

Като едни истински фенове на модата, няма как да не признаем колко си падаме по винтидж дрехите и аксесоарите. „Няма нищо по-ново от добре забравеното старо”, е казал някой мъдър моден гуру, а ние няма как да не се съгласим.

Какво точно представлява стилът „винтидж” и кои модни артикули можем да причислим към него? Ето и малко любопитно инфо:
Артикули, направени преди 1920 година, наричаме „антики”, а тези, които датират от 1920 година до 20 години преди сегашна дата, се смятат за „винтидж”. Винтидж е равно на ретро, а понятието „винтидж стил” използваме за дреха или аксесоар от минала епоха.

Това съвсем не означава обаче, че този тип начин на обличане е демоде, напротив; от 1990 година насам почитателите на този стил се множат бързо, откриваме и немалко такива в меката на комерсиалната мода, Холивуд: Джулия Робъртс, Рене Зелуегър, Клое Севини, Кейт Мос и Дита Фон Тийз. Ако винтидж дрехите са достатъчно добри да красят техните звездни тела, то значи модата на винтиджа със сигурност е хит.

Едно от най-хубавите свойства на този стил е, че няма значение коя епоха ще си изберем, всички са еднакво актуални в модния калейдоскоп. В духа на винтидж вдъхновението и предстоящите празници се запитахме защо да не се облечем хем празнично, хем стилно и винтидж?

Обърнахме се за съвет към Fashion Days, които ни предложиха две елегантни à la винтидж визии за Него и Нея.



И тъй като винаги държим да сме стилни, но удобно облечени, за да хвърчим по задачи, избираме рокля в тъмен тартан с А-образна кройка M by Maiocci 67. 90 BGN, удобни ботуши на дебел ток Timberland 174. 90 BGN, топли ушанки WoolRich 134. 90 BGN, взимаме чанта с интересен принт Love Moschino 224. 90 BGN и намятаме тренч в матово зелено като този на D&G 1219. 90 BGN. Преспокойно можем да се появим с подобен аутфит и на по-кежуъл коледно парти, и в офиса.

Всички продукти са от fashiondays.bg




Мъжете със стил са обречени да привличат вниманието ни завинаги: спортно-елегантен панталон в убито червено Dockers 71. 90 BGN, комбиниран с риза на каре в бяло и оранж Dockers 74. 90 BGN, голям часовник Hugo Von Eyck 494. 90 BGN, мокасини от велур Clae1 103. 90 BGN и късо палто в сиво с джобове Love Moschino 464. 90 BGN. Той със сигурност ще спечели симпатиите на всичките ни приятели (дори и на баща ни), ако се появи с тази спортна, но шик визия.

Всички продукти са от fashiondays.bg

И докато отмятаме наум в главите ни на коя модна ера да заложим, нека „по винтидж” да завършим темата с един цитат от вечната Хелена Кристенсен.

„Ако ми остане време, когато съм в някой непознат град, винаги се отбивам във винтидж магазините. Много готино е да намериш нещо уникално, което някое друго момиче е носило и е оставило своя отпечатък върху него”.

Every Day is a Fashion Day!
 

More from View Sofia

More All fashion