Следва

Party heels - 12 прекрасни дизайнерски модела

Портрет на един дизайнер парфюмерист - Франсис Кукрджан и философията на уханията

Франсис Кукрджан не е типичен парижки парфюмерист. 

All fashion преди 10 години



Защото колко са онези, постигнали световен успех само на 25 години, когато той създава огромния бестселър Le Male за Жан Пол Готие, и е нает да изработи аромати за Акуа Ди Парма и Армани.



И което е по-странното, не много са онези, готови да революционизират една индустрия, към която всички се отнасят доста сериозно.

Именно той създава аромати като Bubble Blowers, който се превръща в култов дизайнерски парфюм.


Bubble Blowers



Кой всъщност е Франсис Кукрджан и какво е значението му в ароматната индустрия?

"Направих първия си парфюм, когато работех в Щатите. Внезапно трябваше да избера един, с който не бях свикнал. Не открих един, който да харесвам, затова създадох такъв, какъвто изглежда хората искаха. Да мирише добре. Но реалността е, че цената на един парфюм няма нищо общо с емоциите, които той може да създаде. Идеята за „най-скъпия" парфюм в света не просто е безсмислена, но е и проява на лош вкус. Най-добрият аромат е този, който задоволява.”

Впрочем, шансовете да намерите точния за вас, са доста големи. Франсис Кукрджан (сега на 43) обяснява защо разнообразието на пазара е нараснало неимоверно. „Дори ако хората твърдят, че всички аромати днес миришат еднакво, същото е, което са казвали и преди петдесет години, когато палитрата от разнообразие е била малка”, отбелязва той.



Именно Франсис е пресъздал ароматите, предпочитани от Мария-Антоанета и е създал друг, който имитира миризмата на пари. „Правейки поръчкови аромати, трябва да приемете някои екстремни предложения, но всъщност това не се случва. Никой не иска да мирише на тениска или смърт”, казва човекът, чийто фино калибриран инструмент може да устои на обикновена настинка, но го е страх да го хванат в средата на сбиване например. „Разбира се, от време на време искате да направите нещо забавно, но резултатите са наистина просто шикозен начин на мазохистично съществуване”.





Експерименталната му работа е непрестанна. Да, там е и най-новият му аромат Aqua Vitae - „цитрусов, дървесен, мускатов” - тоалетна вода, вдъхновена от (без фалшива претенциозност тук) возене на мотор във Форментера.





След като се уверява, че носът му е достатъчно изтънчен и разбирането му за ароматни молекули достатъчно остро, че може да пресъздаде всяка миризма и да я бутилира, вълнението си Франсис Кукрджан свързва с обонятелните инсталации, които проектира през последните години: първите места в света, които са го направили пионер в нещо, което може да бъде наречено новоизлюпена форма на изкуство. Той е привнесъл обонятелен опит във Версай – правейки аромата на водите от фонтана; по-късно и за френския павилион на световното изложение, а съвсем скоро и за Grand Palais. Следващата стъпка е „ записан” аромат, който трябва да се „изсвири” заедно с видео прожекция и танцов спектакъл за швейцарска галерия по-късно тази година.





„Тези проекти наистина са забавни за правене и допринасят със степен на опасност към това, което правя, защото никога не може да бъдеш сигурен, че те ще проработят. Става въпрос за преживяване на обонянието по различен начин и може би учи на това чувство хората, които не могат да си позволят двеста евро за шише парфюм”, казва той.





Те също така му дават нещо, за което да говори, и това не е Le Male, който за всички е еталон в мъжките аромати, а за Франсис Кукрджан е по скоро като Пол Маккартни, който трябва да обсъжда достойнствата на „Love me do” отново и отново. Повечето парфюмеристи имат само един голям хит в кариерите си, ако са късметлии. „Le Male беше толкова отдавна и мислейки за него, имаш чувството, че това е краят на живота ти”, шегува се той.

„Дали все още ми харесва? Не знам. Не ми пука. Трябва да съборим това, което ни поставя на пиедестал, или никога не продължаваме напред.”

Само някои от знаменитите аромати на 
Кукрджан:


Carven

Jean Paul Gaultier Ma Dame 


Narciso Rodriquez For Him For Her

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.