Следва

People's Choice Awards: Триумфът на Сандра Бълок, завръщането на Джъстин и дебютът на Бритни

Добра година? Най-големите модни скандали на 2013-та

Ако модните сезони могат да минат за куплети, то със сигурност скандалите са припевът в...

All fashion преди 10 години

Ако модните сезони могат да минат за куплети, то със сигурност скандалите са припевът в индустрията. Скандалът всъщност е нещо хубаво и при това не само защото всяко зло е за добро. Какви са ползите от скандала?

Скандалът може да придаде пикантен вкус на едно безсолно ястие, каквото е затишието около моден лейбъл.

Скандалът ни дава допълнителни теми за разговори и спорове, а както знаем от древногръцките философи, в спора се ражда истината.

Скандалът повдига въпроси, които са отдавна наболели и които не искаме или не ни остава време да погледнем с открити очи.

Скандалът разкрива истината, а в контекста на модната индустрия направо съблича виновниците. Макар че те обикновено имат толкова тлъсти банкови сметки, че веднага се обличат още по-топло и още по-лъскаво.

В този ред на мисли нека хванем ритъма на изминалата година!

Victoria’s Secret казва “не” на дамите, възстановили се от рак на гърдата



Това стана ясно през май миналата година, след като дори петиция със 118,000 подписа от жени, любезно молещи лейбъла да създаде линия за оцелелите дами, не убеди директорите на фирмата да проектират специалните сутиени. Да, всеки има право да избере какво да пусне на пазара, но прави ужасно лошо впечатление да си най-големият бранд за бельо и публично да откажеш подкрепа на онкоболните. За сметка на това Victoria’s Secret продължи да демонстрира добро и безгрижно настроение...

Страхотна международна реклама си осигури 29-годишният PR агент на френския лейбъл Moncler



Пивос Иставриоглус има гореща кръв, бързи връзки в модния бранш и ловки ръце. И май затова изпадна в неловка ситуация през февруари, когато беше заловен да краде картина на Салвадор Дали от галерия в Ню Йорк. Ей тъй, небрежно, младият и крадлив гръцки Аполон „напазарува” творбата на стойност 150,000 щатски долара. Последствията бяха разнообразни. Последни прочути слова, преди депортирането на Иставриоглус обратно в Гърция? „Беше глупаво да го направя.”

Момичето с перлената обица си покрива лицето със сажди, дегизирайки се като афро-американска царица

В случая „момичето с перлената обеца” е холандският Vogue, където през 2013 беше поместена фотосесия на бял модел, гримиран като африканка.



Ако реакцията ви е „Какво пък толкова?”, замислете се. Не е ли малко странно, когато в ХХІ век някой има нужда от тъмнокож модел, да не наеме един, а да маскира бял като такъв? А и фотосесията презентира творбите на Марк Джейкъбс, инспириран от парижкото сценично чудо от началото на ХХ век Джозефин Бейкър. Тя от своя страна е имала навика да се облича в костюм на негърка, включващ латексова кафява кожа. Ситуацията е неудобна.

И робството никога не е свършвало, разбираме, поглеждайки модната индустрия, но не през пръсти

Zara е един чудесен бранд, но пък има лошия навик да използва боливийски бежанци в заводите си в Аржентина, които не са регистрирани никъде и работят на 13-часов работен ден в катастрофални условия. В случая реакции като „Всеки сам си е виновен” някакси не вървят, защото тези хора никога не са живели в човешки условия.



Естествено, Zara не е единствената екплоататорска фирма, но скандалът ни кара да се замислим дали другия път ще си купим нещо от тях. Винаги съществува и опцията да награбим дрехи по 10лв от намаленията, затваряйки широко очите си и повтаряйки мантрата “C’est la fucking vie”. Въпрос на позиция, осъзнатост и най-вече на житейски стил.

Винаги е удобно да забравиш да декларираш 540 милиона долара приход



И макар че първичният комфорт не е свойствен за стила на дизайнерите Доменико Долче и Стефано Габана, това се оказва галещ житейски принцип. Последствията от това обаче не са розови, или не би трябвало да са розови. В случая дизайнерското дуо и още няколко съучастници се изплъзна от затвора благодарение на куп високоплатени адвокати и на твърде удобния италиански закон. А тези закони не са нелогични в една страна, на чиято територия векове наред да вирели аристократи. Ако мислите, че парите не могат да купят всичко, помислете отново.

„Не можете да си позволите тази чанта за 38,000 долара” се е случвало да чуем и то основателно

Но когато една богата афро-американска дама чуе подобна реплика в консервативна страна в сърцето на Европа, си казваме: хей, надушваме ли расизъм?



 Дамата е Опра Уинфри, която освен материален е и най-вече интелектуален аристократ. За това свидетелства лекотата, с която Уинфри отхвърля безочливата обида, отправена й от продавач-консултантката в магазин в Цюрих: „ОК, благодаря Ви. Вероятно имате право и не мога да си я позволя.”

Изглежда през 2013 расизмът бе на мода, заключваме ние, резюмирайки и скандалите около луксозния шопинг център Barney’s в Ню Йорк



Тази зима афро-американци обградиха големия и суперскъп магазин, търсейки равенството и братството, които уж би трябвало да царят навсякъде в Щатите и по света. Става дума за задълбочено разследване, което полицията упражни върху тъмнокож купувач на колан на Salvatore Ferragamo (349 долара) два часа след осъществяването на покупката. А четирима полицаи обградиха и последваха тъмнокожа дама, сдобила се с чанта на Céline за 2500 долара по-късно през 2013 година. Да се надяваме, че 2014 ще бъде по-малко обидна за когото ида било.

More All fashion