Следва

Наталия Водянова - бременна в новата кампания на Etam

Кой кой е в модата – Ана Суи/Anna Sui

Бихме могли да определим Ана Суи единствено като едно изящно олицетворение на...

All fashion преди 10 години

Бихме могли да определим Ана Суи като едно изящно олицетворение на свободния дух на младите бохеми и точно това отразяват нейните колекции. 

Родена в Детройт, Мичиган, Ана Суи (Anna Sui) пристига в Ню Йорк, за да учи мода в знаменития колеж Парсънс. Неразделна част от живота й се оказва музиката и тя навлиза в много от по-известните музикални кръгове през осемдесетте. Суи мечтае да облича рок музиканти, като създава ярки, кокетни, характерно урбанистични облекла. Едва след като събира кураж да представи своите дрехи на модния подиум обаче, идва успехът на еклектичния й микс от vintage и рок, преработени в една съвременна провокация, помогнала за определянето на стила на 90-те години.

„Дрехите казват толкова много за един човек. Те сами по себе си са един речник. Можеш да създадеш цяла фантазия или даден имидж само по начина, по-който съумееш да съчетаеш цялостната си визия и се представиш пред околните. Дори за хората, които твърдят, че не се влияят от модните тенденции, не може да се отрече, че начинът, по който се обличат, говори много за техния характер и ценности.“ споделя Ана.

Облеклата в първата колекция на Суи „разхождат” на подиума нейни приятели, измежду които Линда Ежанджелиста и Наоми Кембъл. Това, че тези професионални красавици, които по онова време са на върха на своята кариера, са част от нейното ревю помага много за радушното посрещане на дизайнерката на световната модна сцена.

Ето какво споделя за своята естетика самата Ана:
„Обичам историята. Обичам изкуството. Обичам да ги смесвам заедно, но в крайна сметка всичко трябва да е част от цялостната концепция и да има смисъл.“



Ана Суи не се страхува да експериментира с различни видове тъкани, нито пък да се върне назад във времето, за да открие вдъхновение – каубои, френски илюстрации от началото на 20-ти век, мажоретки, дори музикални икони като Кърт Кобейн.

Във всяка своя колекция Ана си задава въпроса „Това достатъчно готино ли е, за да го облече една рок звезда?“

За разлика от много други моделиери, госпожица Суи не е дизайнерът, който пресата търси, за да разбере какви ще бъдат модните трендове в близкото бъдеще.

Критиците често атакуват „еднаквостта“ в дизайна на Ана, наричайки колекциите й прекомерно тематични, твърде екстравагантни и капризни - „убийство на дизайна в прекалено сладка по детски визия“.


Anna Sui есен-зима 2013







Въпреки всички тези упреци обаче нейните фенове остават лоялни на нестандартната й гледна точка и тя неведнъж доказва на многото следващи я млади таланти, че е съвсем възможно да пробиеш в света на модата, противно на очакванията.

Има нещо невероятно забавно и едновременно с това доста плашещо в това да наблюдавате представянето на новата колекция на Ана Суи. Важно е да се концентрирате и оцените всяка една дреха по отделно или е възможно да се намерите прекалено объркани и да пропуснете истинския блясък и колоритност в брилянтните й творения.


Anna Sui пролет-лято 2014







Не всеки може да носи дрехите на Ана Суи и малко са онези, който не биха могли да се насладят на нейните невероятни модни шоута. Сезон след сезон, тя успява да открие и подбере всички подходящи елементи – задължително звездно присъствие на първите редове; истински супермодели като Наоми Кембъл и Карли Клос; и разбира се, неочаквани и луди моменти, изпълнени с екстравагантност и приказни елементи от начало до край.


Линдзи Уиксън за Anna Sui


Карли Клос за Anna Sui

И докато повечето дизайнери съживяват своите колекции единствено през летния сезон, Ана винаги е готова да ни инжектира с една доза зареждащи витамини, дори през зимата.

Модата би била едно много по мрачно и сиво място без културните феномени, маскирани като модни ревюта на Ана Суи. Нейните дрехи – ярки, постмодернистични, хипи, готик, викториански репрезентациии с глам рок влияния, често богати на аксесоари, подобно на колажи - са младежки, зареждащи и неустоими.
 

More All fashion