Следва

Dolce&Gabbana представиха линията си Alta Moda на остров Капри

Death Becomes Her: A Century of Mourning Attire в Център на костюма "Анна Уинтър”

За основоположник на специфичната модна традиция се счита кралица Виктория, която привнася известна помпозност и особена мрачност в иначе доста формалното облекло до този момент...

All fashion преди 9 години

Изложба посветена на еволюцията на траурната мода на 19ти век ще се открие на 21 Октомври в Metropolitan Museum of Art Ню Йорк. Пренасянето на модните тенденции в контекста на специфичния етикет на траурното събитие ще бъде илюстрирано с 30 рокли от периода 1815 – 1915 година, включително тези, носени от Кралица Виктория и Кралица Александра. Залогът е да се разкрият трансформациите на силуета, който тясно взаимодейства с модата от това време, доколкото изборът на рокля е и емоционален израз на траура.

...За основоположник на специфичната модна традиция се счита кралица Виктория, която привнася известна помпозност и особена мрачност в иначе доста формалното облекло до този момент. Дълги рокли от муселин и копринен креп с корсети и кринолини, съпроводени с драматични воали за глава, разкошно украсени шапки и чадъри са характеристиките на промяната. На мода идват и най-различни меморабилии, като украшения и сувенири за скърбящи, изработени от най-именитите ювелири по тове време. От вдовиците обществото е очаквало да носят траур поне две години и половина, или до края на живота си, ако така пожелаят, както впрочем прави самата кралица Виктория. През късния период от царуването й крепът, както и разнообразните облекла изработени от него се превръщат в водеща индустрия, тъй като Виктория стриктно се е придържала към устновената традиция. Разцветът на мрачния гардероб настъпва през втората четвърт на 19-ти век, но установената мода се задържа дълго. Негова Лебедова песен става известният „черен Аскът”, тъй като няколко дни преди известното конно надбягване* умира Едуард VII и на дамите се наложило по спешност да преразгледат тоалетите си и да пребоядисват в черно предварително подготвените шапки.

* Ascot Racecourse е известно английско конно надбягване, което се провежда в малкото градче Аскът, Беркшир. Надбягването е едно от водещите в Обединеното Кралство, тъй като е домакин на девет от 32-те годишни надбягвания от Група 1. Събитието е тясно свързано с Кралското семейство, тъй като се провежда на около шест мили от замъка Унинзор, а самата писта е собственост на британската корона.
Изложбата ще е открита до 1 февруари 2015 в Metropolitan Museum of Art, Ню Йорк







 


 

More from View Sofia

More All fashion