Следва

Френска лучена супа

Пие ли ти се чаша ароматно вино? Хайде да отидем в Прага!

Aко нямате план за бягство през уикенда и сте любители на виното... Чехия не е толкова далеч!

All About Life преди 8 години

Aко нямате план за бягство през уикенда и сте любители на виното... Чехия не е толкова далеч, а красотите на Прага си заслужават пътя.
Грабвайте куфарите и следвайте стриктно нашия план в пет стъпки.


1. Къде да отседнете...
При гостуването си в Прага Далай Лама наема в Mandarin Oriental просторен апартамент, наречен “Покоите на Лазар”. Хотелът представлява запазен манастир от 14-ти век, в тихия квартал "Мала Страна", и разполага с великолепна листа от подбрани вина - впечатляващ артикул е, например, пенливото вино “Сект” на Tanzberg. Цените стартират от 395 долара нагоре.


Хотел Josef е приятен малък бутиков хотел, с цени на стаите от 90 долара. А ако наемете стая 704 или 801 ще се насладите на впечатляващи гледки от Пражкия Замък и кулите от площада в Стария град.

 

Хотел Cloister Inn, близо до Националния Театър, е скромно и гостоприемно място, заобиколено от безценни малки антикварни магазинчета. Цените за нощувка започват от 60 долара, персоналът е старателен и приветлив, шведската маса за закуска е богата с пресни местни блюда. Дори матракът на леглото да не ви се стува много удобен, можете да се насладите на приятно време и забележителностите.


 

2. Похапнете там...
Като гости на Прага, задължително е да опитате нещо приготвено характерно по чешки. Като свинско краче в бира, например, специалитет на “Пивнице в Саду” - уютна кръчма-бирария в работническия квартал "Зизков", чийто таван е накичен с всевъзможни джаджи - от канчета за мляко до пишещи машини.

Perpetuum е ресторант с малко тежък интериор, стил “пазаруваме от Икеа”, но изборът им на вина е чудесен, сред посетителите почти няма досадни туристи, а патицата в мед със суфле от бекон е феноменална.

Ако ви се хапва по-здравословно, “Кукравалимонада” е местенце в скандинавски стил, където приготвят великолепни палачинки с оригинални пълнежи. Опитайте варианта “капрезе” - с домати, пресен босилек, маслини и зехтин.

Le Terroir е уютен френски ресторант в Стария град с фантастична винена листа. Единственото нещо, което може да отвлече вниманието ви от великолепните представители на областта Jura във Франция, е местният моравийски ризлинг.

Le Terroir 

3.
Столицата и виното...
Прага е полудяла на тема вино, и не безпричинно. Днес дори се твърди, че чешкото вино е достоен съперник на най-доброто австрийско.

Посетете романтичната, осветена в светлина от свещи, изба “Веронски” на ул.“Мисенска”8, сгушена под моста Чарлз в Мала Страна, за импровизирана дегустация на великолепни бели и червени вина.
Или пък от същата страна на река Валтава, се разходете до Café Savoy – чудесна спирка за похапване и чаша вино в непосредствена близост до музея Кампа. Там можете да опитате трудни за откриване френски и местни вина.

От другата страна на реката близо до Националния Театър се намира съвсем неугледният ресторант “Боковка” (“отстрани” на чешки). Мястото гори от ентусиазма на създателите си - група кинематографисти, любители на виното. “Декорът” вътре е лишен от изящни детайли, но ако търсите истина във виното, ще я откриете там.

“Боковка”

4. За и против...
Въпреки че винопроизводството набира все повече сили и скорост, в Прага продължава да се предлага много некачествена продукция, повечето от която идва от “Вини Скелпс” - регион , който трябва да се избягва, твърдят местни.
Колкото до доброто вино – потърсете Грюнер Велтлайнер, Ризлинг, Мюлер-Тургау, Совиньон и мускатовото “Ирси Оливър” - всички от превъзходната област Моравия.
Любителите на мерло ще открият няколко заслужаващи доверие представители на сорта, но по-голямо внимание обърнете на пино ноар, син португалски сорт и лембергер. Водещите производители са “Madl”, “Reisten”, “Dobra Vinice”, “Vin Select”, “Biza”, “Kovacs”, “Spielberg”, “Springer”, и “Tanzberg”.

5. Задължителните места за посещение в Прага, ако кракът ви за пръв път стъпва в столицата на Чехия, включват Пражкия Дворец и Двореца “Лобковиц”, а след това може да посетите Градската Къща на Стария Площад.
Не пропускайте обстойния тур из нея, за да се насладите на творчеството на Алфонс Муха, художник и дизайнер на една от стаите.

Дворецът “Лобковиц”

Поемете глътка въздух и халба “флековска тринактка” – вид тъмно чешко пиво в най-старата пивоварна в столицата , “У флеку пъб”, създадена още 15-ти век.
После прекосете по “Мост Легли” река Валтава обратно до Маластрана, където в музеят “Кампа” е изложена добре подбрана колекция на местни творци, обърнете внимание на платната на Франц Купка.
Насладете се на доброто вино и автентичната красота на Прага в своя уикенд.


 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.