Следва

Go get them 2! в новата игра на Deichmann и ViewSofia

MONDAY STORY: Трагедия и блясък – животът на Бейб Пейли

Родена като Барбара Кушинг през 1915 година, баща й винаги я нарича „красавицата”, название, което ще я следва през целия й живот...

All fashion преди 9 години

Някои жени, известни модни икони на своето време, бързо биват забравени след смъртта им. Днешната ни история обаче е за жена, модна икона и вдъхновителка, от втората категория, тази на незабравимите, на онези, за които времето и неговата мимолетност нямат значението, което имат за останалите. Непреходна и вечна, днес поизтупваме прахта от историята на една удивителна жена, спомената за пръв път от нас преди седмица. Поводът тогава - кончината на Оскар да ла Рента.

Нейното име е Бейб Пейли. Запомнена първо с това, че е била съпругата на магната от CBS Бил Пейли, а след това и с неземната си хубост и съвършен, безупречен стил.

Родена като Барбара Кушинг през 1915 година, баща й обича да я нарича „красавицата”, название, което я следва съвсем резонна през целия й живот. Бейб работи за кратко като редактор на Vogue, преди да се омъжи за Стенли Мортимър през 1940 година. Бракът им не продължава дълго, развеждат се през 1946 и още следващата година красавицата се омъжва за Бил Пейли.


*Сватбата на Бейб и Стенли, 1940


*Бейб със семейството си на сватбата си с Пейли през 1947 г.

Връзката им е бурна, Бейб го обича и мрази едновременно. Бил напълно я пренебрегва и започва множество извънбрачни връзки. Тя признава това само на най-близкия си приятел и единствен човек, на когото вярва - Труман Капоти, който, от своя страна, без да сме особено изненадани, разказва на абсолютно всички.


*Бейб Пейли и Труман Капоти са добри приятели

„Бейб направи грешка, като му се довери”, казва нейна приятелка в биографията на Джералд Кларк. "Съпругът ми и аз обядвахме с него в началото на 60-те години, малко след като той беше прекарал известно време с нея. Той ни каза, че Бил вече не спи с Бейб и че тя е силно обезпокоена от това. И двамата бяхме ужасени от неговата недискретност."

(бел.ред. Изводът - никога не казвай тайна на Труман Капоти. О, той е мъртъв. И все пак никога ме му се доверявай.)

Въпреки аферите си, Бил страстно ревнува Бейб. Неговите изблици я ужасяват. Един от пътите той вилнее от ярост из хотелската стая, в която е отседнала тя, хвърляйки мебели по крехкото й тяло, търсейки италианския аристократ, с когото, според него, Бейб има връзка в онзи момент.

Животът на „красавицата” не върви добре, Бейб на два пъти се опитва да се самоубие – веднъж, като взима хапчета, и веднъж, като си прерязва вените. В друг момент тя сериозно обмисля да напусне Бил, но Капоти й казва "ти не разполагаш с никакви пари и имаш четири деца. Помисли за тях. Бил те притежава. Ти си перфектна за него. Погледни на „г-жа Уилям Пейли” като на работа, най-добрата работа в света”. Бейб премисля идеята и се съгласява. Това е единственият път, в който тя сериозно обмисля да напусне съпруга си.


Ужасен съвет ли е това? Може би първоначалната реакция е – разбира се, това е безумен съвет. Но, в онзи конкретен случай, това е най-доброто, което Бейб може да направи за себе си. 50-те години са, тя наистина е майка на четири деца, няма никакви специални умения и обича да бъде в списъците на най-добре облечените жени. Това е единственият начин да запази всичко, което има и с което е свикнала.

И наистина, тя постоянно присъства в листите на най-добре облечените жени. Появява се за първи път във Vogue през 1937 година, където между другото започва работа като моден редактор на следващата година, а през 1941 от Time Magazine я поставят на второ място в класацията за най-добре облечените жени в света, като преди нея застава само Уолис Симпсън.


*Бейб Пейли в американския Vogue, февруари 1947, снимана от Едуин Блумфелд

Бейб има особен усет към модата и начина, по който съчетава дрехите си, по думите на Оскар де ла Рента. „Каквото и да носеше, го носеше по начин, който никога няма да забравите”, казва покойният дизайнер за нея.

Всичко, с което е облечена, веднага вдъхновява следваща модна тенденция. Дали ще завърже шалче на чантата си  или ще носи костюм с панталон, всички жени подчиняват стила си на видяното от нея. Когато отказва да боядиса посивялата си коса, тя се превръща в нещо като символ на енергия, а това, че е забележително красива, със сигурност й помага.

Фотографът Едуин Блумфелд, който я снима с красива синя шапка за Vogue през 1947 година, казва: „Формата на лицето й е толкова издължена и фина, като при Ел Греко. Тя има най-сияйната кожа, която можем да си представим и само Веласкес може да я улови на платно.” Гледайки я, не можем да не се съгласим с него. Бейб има от тези перфектни ала Гарбо лица, които изглеждат съвършени от всеки ъгъл. Декораторът Били Болдуин се възхищава на нейната красота с думите: "тя е толкова голяма, че няма значение колко често я виждам, всеки път е все едно за първи."

Зад бляскавата визия на Бейб, обаче, стои един недотам бляскав личен живот. Най-голямата трагедия за нея е, когато най-близкият й приятел Труман Капоти си позволява да разкрие тайните й в полубиографичната книга „Сбъднати молитви”. В книгата има персонаж, със сигурност вдъхновен от Бейб Пейли (той я описва в цялата й прелест, от външността до това кой е любимият й чифт обувки), който седи със съпруга си и му помага да си избере подходяща любовница.


*Барбара 'Бейб' Пейли и съпругът й на остров Капри, 1960 година

Труман твърди, че е написал разказите отчасти, за да покаже на обществото колко груб е Бил Пейли и, в същото време, да помогне на Бейб да събере сила да се разведе с него. Така или иначе, тя, зодия Рак, силно семеен тип и с развито чувство за собствена сигурност, никога не се разделя със съпруга си, и проговаря на Капоти само още един единствен път, когато се сблъсква с него в елитен ресторант в Ню Йорк. След излизането на книгата, Труман е отхвърлен от обществото заради своята недискретност и никой не разговаря с него.



Бейб умира от рак на белите дробове през 1978 година, на 63 години. През целия си живот е страстна пушачка. След като разбира за заболяването си, Барбара планира погребението си до последния детайл. Измислила е дори вината, които ще бъдат сервирани на обяд.

Красавицата е обезсмъртена в три ленти, най-забележителната от които е „Infamous”. Филмът е заснет през 2006 година и разказва историята на Капоти и неговите "лебеди". Ролята на Пейли е отлично изиграна от Сигърни Уийвър.

More All fashion