Следва

Условия на играта на Deichmann и ViewSofia

Един ден в шоколадовия, смислен и прелюбопитен свят на "Монделийз"

"Монделийз Интернешънъл” е световен лидер в производството на шоколад, бисквити, дъвки, бонбони, кафе и разтворими напитки...

All About Life преди 9 години

"Монделийз Интернешънъл” е световен лидер в производството на шоколад, бисквити, дъвки, бонбони, кафе и разтворими напитки. Компанията произвежда и предлага любими марки на стойност милиарди долари, като Cadbury, Cadbury Dairy Milk и шоколад Milka, Jacobs кафе, Oreo, BelVita, TUC и др. „Монделийз Интереншънъл“ попада в класацията на Standard and Poor’s 500, 100 компании на NASDAQ, Индекс за устойчиво развитие на Dow Jones. И всъщност, е познат на всички ни, а които го познават, го обичат.

Рано сутринта в един хубав ден на миналата седмица, представителите на медиите бяхме посрещнати с горещо кафе, вкусни бисквити и изобилие от шоколад на едно специално място. Идеалната закуска, която отваря всички чакри, помага да се концентрираш за сериозната част на нещата, а и те зарежда с енергия за предстоящия ден. В нашия случай той се очертаваше дълъг, предстоеше ни представяне на глобалната стратегия за устойчиво развитие, опазване на околната среда и подкрепа на общностите на Монделийз България и круиз-посещение на един от заводите им в Своге.

Г-жа Иванка Джолева - мениджър Корпоративни и институционални връзки, откри срещата: „За нас е важно да бъдем и останем компания на растежа и страхотно място за работа.” Специално внимание г-жа Джолева отдели на стратегията SNACKING, което за компанията означава всичко, което похапваме между трите основни хранения. (бел.ред. Такова похапване ни бяха организирали с лакомства и напитки на Моделийз, че усещането беше за сутрешно парти с бизнес елемент, а не за суха пресконференция.) Компанията участва в целия процес на производство, преработка и всички междинни дейности от какаовото зърно до парченцето шоколад.



Господин Ивайло Найденов, Генерален мениджър на „Монделийз България“, представи стратегията WELL BING - стратегия за добруване. Тя се базира на четири основни стълба – устойчиво подсигуряване на суровини и намаляване на ефекта върху околната среда; програма за разумна консумация от страна на потребителите и образование в посока здравословен начин на живот; ангажиране на общностите, търсейки активната подкрепа на служители и трети страни за положителна промяна; и грижа за здравето и сигурността на служителите. До 2020 г. компанията ще редуцира с 10% солта и наситените мазнини в своите продукти, като увеличи пълнозърнестите храни в своето портфолио с 25%. (Разбира се, ние журналистите веднага се запитахме, как ще постигнат това редуциране на вредните съставки. Отговорът беше един прост пример: „Ако всеки ден намалявате количеството сол, с което сте свикнали, след месец, ако се върнете към първоначалното, то ще ви се стори прекалено.” Спокойно преглътнах бисквитката „TUC”.)

Г-н. Ивайло Найденов даде отговор на няколко въпроса, които му зададхоме сециално, защото всички в View Sofia обичаме шоколад:
V
.S. Вашата компания е една от малкото, която в условия на криза успява да запази работните си места. Планирате ли разкриване на нови?



И. Найденов: Трудно ми е да кажа към днешна дата. Нещата зависят много от развитието на пазарите и от представите на съответните страни, за които фабриката произвежда продукция. Защото работните места са производна на количеството продукция на фабриката, така че ако пазарите вървят нагоре и ние продаваме повече, съответно ще има и нови работни места.

V.S. Имате заводи в 136 държави. У нас това са заводите в Своге и Костинброд. Какво е технологичното ниво на нашите заводи, сравнено с тези по света?

И.Найденов: Своге е изключително маркетингово и високотехнологично развит завод. Имайте предвид, че три чисто нови линии бяха пуснати само преди две години. Инвестицията надхвърляше 50 милиона лева. Своге по нищо не отстъпва на един завод в Германия за производство на шоколад. При нас заводите са в съревнование, тоест - всеки един може да кандидатства за производството на даден продукт в сферата, в която е специализиран, и решенията се взимат на базата на пазарните критерии.

V.S. Гореща новина от бизнеса с шоколад и кафе е, че заради епидемията ебола в Африка (Кот д'Ивоар, Сиера Леоне и Гана) ще скочи цената на какаото. Паниката ЕБОЛА ще се отрази ли на цените на вашите продукти?
И. Найденов: Какаото е борсова стока, ние пазаруваме на стоковата борса, както и всички останали, и от тази гледна точка - каквото за всички, такова и за нас. Ако има недостиг на какао, то логично е цената да расте нагоре. В момента (то не е свързано с ебола) поради намаляващото производство, което е тенденция поне от две години, имаме нарастваща цена на какаото. Това е свързано с глобалното намаляване на производството на какао. В страните, които произвеждат кафе, като Кот д’Ивоар и Гана, дърветата, които раждат кафе, са над 30-годишни. Това е доста като възраст и те дават продукция, която е по-слаба. За да има нови насаждения, трябва да има стимул за фермерите, за да развиват земеделието изобщо.



(В световен мащаб Монделийз работи и инвестира в следните програми за развитие: Cocoa Live – основана през 2008 г., целяща да подпомогне производителите на какао в Гана. През следващите 10 г. ще бъдат инвестирани 400 млр. долара, за да се подобрят условията на живот и труд на местното население и да бъде запазен техният земеделски поминък. Програмата ще помогне директно на 200 хиляди фермери и ще подобри живота на над 1 млн. души общо.

Coffee made happy – основана през 2012 г. и целяща 100% от кафето за европейския пазар да бъде от устойчиво земеделие. До 2020 г. ще бъдат инвестирани 200 млн. долара в подкрепа на 1 млн. предприемачи, отглеждащи кафе.

LU Harmony – основана през 2008 г. и фокусирана върху споделяне на добри земеделски практики и опазване на биоразнообразието.)

V.S. И един личен въпрос: Има ли продукт, производство на вашите заводи, който консумирате ежедневно?
И. Найденов: Milka (смее се)! Milka е продуктът, без който не мога! Стремя се да не започвам много рано с него, защото, ако започна преди 10 с Milka, приключвам на много високи обороти деня.


Допиваме кафето и се качваме в малък бус, който ще ни отведе в Своге. За из път любезните домакини от Монделийз България ни връчват щедро количество шоколад, бонбони и бисквити. Сещаме се за Хензел и Гретел, но поне знаем, че не пътуваме към захарната къщичка на злата вещица, а към един от най- модерните заводи в България.



Заводът в Своге се намира на изключително живописно място - сгушен в планината, кацнал на брега на река Искър. Собствениците с гордост отбелязват, че това е най-красивото място в целия свят, на което Монделийз притежават завод. Тук не ни чака злата вещица, а любезният домакин, директор на завода в Своге, господин Милан Пинос.

Господин Пинос е роден в Словакия, има международна кариера като главен мениджър и директор на заводите на „Крафт фуудс” по света, а от 2010 г. е у нас. Казва, че е щастлив да живее и работи в България. Тук хората са приветливи, природата е фантастична и на такова място е удоволствие да правиш шоколад. Горд е с екипа си от специалисти, с които работи в Своге. Разбира се, посрещат ни с още шоколад, но тук виждаме и продукти, които заводът произвежда за чуждите пазари и не се предлагат на нашия. Впечатлява организацията, чистотата и точността в завода. Тук се влиза само със специално разрешение и придружител. Правилникът е много строг и не се правят никакви изключения. Във всеки коридор има кутии за идеи.

Важна е безопасността на производство. Трудовите злополуки драстично са намалели. На стената има табло, което отброява щастливите дни без такива. И, изненада, дами! В завода не може да се ходи на токчета, не може да се носят бижута, недопустимо е да се внасят мобилни телефони, фотоапарати и забраната важи за всички. Бързо бяхме разоръжени и приведени в допустим вид.



Стремежът е количеството отпадъци да намалее драстично и рециклирането от 95% в момента до 2018 г. да достигне 100 %. Това е наистина високотехнологичен завод, а отпадъците от производството се трансформират в други полезни продукти, като храни за животни, например.


*Кутия с храна за животни

За да минимизира въздействието върху околната среда, „Монделийз Интернешънъл” работи върху 5 фокусни точки – вода, енергия, отпадъци, парникови газове и опаковки.



В края на деня поемаме обратно към София. Заредени с енергия и приятното усещане, че имаме още един повод да се чувстваме истински европейци. И както се казва: И ние бяхме там. И ядохме шоколад!!!




 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.