Следва

Отиваш до Лондон? Купи си по нещо от тях! 20-те най-модни марки на Острова

Колекциите Pre-fall 2015: Dior

"Животът на куклата там", така би изглеждало може би заглавието на междусезонната колекция на Раф Симънс за Dior, ако беше книга, а не дефиле...

All fashion преди 9 години

"Животът на куклата там", така би изглеждало може би заглавието на междусезонната колекция на Раф Симънс за Dior, ако беше книга, а не дефиле.

Може би не точно земна кукла, а по-скоро надземната й, или дори директно - извънземната й посестрима, защото дизайнерът определено вплита в кукленската естетика всеобхватния си интерес към космоса и всевъзможните му интерпретации върху майката Земя.

Знаем, че вече в трета поредна колекция, Раф просто не се интересува от земляните и техния скучен живот, и затова гледа "нагоре" - шие гащеризони-скафандри, еднакво прилични на дрехи за астронавти и военни пилоти, тръгнали на междупланетно пътешествие и на Мария Антоанета със свитата й, а сега вече ни пренася във вселената на фантастичния филм-ноар на Ридли Скот по едноименния "Беглец по острието" от Филип Дик. Действието на филма се развива в 2019 година — и бъдещето, което рисува Ридли Скот, а след него и Раф Симънс, никак не би могло да се нарече оптимистично. Там непрестанно вали дъжд. Големия брат следи всички, в космоса строят затвори и дори човекоподобни андроиди се вдигат на бунт против системата. Да живее в такова бъдеще надали е симпатична идея за когото и да било, но фантастите, не знаем защо, все рисуват подобни картини.

Колекцията на Раф Симънс е точно такава: на места рошава, непрегледна, на други - сияеща от сребристия блясък на пайетите, на места - гламурна, на други - груба по военен образец. Прочутите bar jackets се разрастват до размерите на цели палта, запазвайки при това строгата си елегантност, а палтата към финала се превръщат в мрачно лакирани роби, силно наподобяващи дъждобрани. Други момичета излизат на подиума в рокли, дословно прилични на школски престилки, или пък в мини-роклички, искрящи от пайети и сребърни космически куртки. А най-отчаяните навличат сребристи гащеризони, покрити със сияещи кристали, съчетани с пуловери от кашмир без ръкави.

Раф Симънс си представя момичето на ранната есен като кукла от детската стая на някоя междугалактическа палавница, любителка на естетиката от най-висш артистичен порядък. Мрачна, но силна. И извънземна, но много прилична на нас.

И го прави безкрайно добре.

More All fashion