Следва

Най-популярните личности във Facebook за 2014 г.

Стилът на Катрин Баба - полъх от 20-те

Родена в Австралия и установена в Париж, с моден разум и авангарден гардероб, тя e...

All fashion преди 9 години

Родена в Австралия и установена в Париж, с моден разум и авангарден гардероб, тя е uber-стилистът Катрин Баба. Въпреки че личната й страница в myspace показва, че е на 75 години, ние сме сигурни, че 1940-та е просто годината, в която тя е искала да бъде родена. Тя е описана като една от най-модерните жени в Париж, прословута с нейния микс от 20-те, 30-те години на миналия век, както и с холивудки блясък.

Обикновено може да се види залята с винтидж кожа, ослепителни бижута, стилето токчета, шалвари и тюрбани, и нищо от това не изглежда скалъпено.

Дори в преувеличения маникюр, дългите цигари, тънките ала Грета Гарбо арковидни вежди има безупречен стил. Поглеждате снимка на нея как кара колело по улиците на Париж, облечена в дълго кимоно и невъзможно високи токчета, и си мислите ‘Коя е тази прекрасна жена?’





Работила е за марки като Givenchy, Ungaro, Balmain и Chanel, както и списания като Dazed & Confused, Vanity Fair и Vogue.





Катрин развива своя интерес към модата още в ранните си години, когато майка й е моделиер в Сидни, а брат й прави десени за марка бански костюми. Обградена от купища плат, тя започва да реже и прави дрехи за куклите си. Сега е убедена в това, че всяко малко момиче има своята фантазия, а тя самата така и не се е отказала от нея.

На въпроса „има ли някоя дреха или вещ, която си си купила и има по-голяма стойност за теб?”, мис Баба отговаря така: „О, Боже, те са толкова много! Ще ме побъркате! Предполагам няколко неща на Ives Saint Laurent, които си купих на търга след смъртта му. Всички бяха там - дизайнери, стилисти, всички големи винтидж хора от Париж, които вдигат цените на много високо ниво. Бях сигурна, че всичко ще надхвърли моя lifestyle бюджет, но просто исках да наблюдавам и дишам въздуха на Yves Saint Laurent, и да се насладя на всичката драма и красота. Но там имаше направо произведения на изкуството: Цяла колекция руски поли, ризи, тафта, ламе, кадифе – всичко, за което живеем, може би около десетина неща. Когато чух „последно наддаване” , показалецът ми се изстреля към небето и готово! Беше преживяване извън тялото ми и буквално подарък от Вселената! Това, което платих беше стотици пъти по-малко от ценноста му.”



Ако се питате каква по-точно е работата на стилиста, в най- съществената си част е колаборацията с концепцията на дизайнера. За много такива Катрин е муза. Тя им носи вдъхновения, съветва ги за форми и дизайн, платове и принтове. Има модни къщи, които произвеждат огромни количетва облекла, но без да имат фин почерк или акцент, а единствено стилистът може да го създаде. Според нея само дизайнери като Макуийн, Галиано и Готие носят това особено нещо в работата си. Катрин се опитва да създаде един свят, една фантазия, където изразяването е удоволствие.

















 

More from View Sofia

More All fashion