Следва

Г като Гаф: Модните недомислици на седмицата

Paris Fashion Week: Givenchy Men есен-зима 2015

Тъкмо приключихме с Милано и модата за мъже от там, и се пренесохме в Париж, както...

All fashion преди 9 години

Тъкмо приключихме с Милано и модата за мъже от там, и се пренесохме в Париж, както изисква модният кръговрат на времето.

В Седмицата на мъжката мода в Париж, и по-точно в нейния трети ден, новата си колекция за Givenchy ни показа Рикардо Тиши.

Тя бе определена веднага като продължение на мащабното изследване на границата между мъжествеността и женствеността, започната от много дизайнери на есенно-зимните седмици на мъжката мода, а действието на ревюто се развива сякаш на бал у Воланд, на който по предварителния замисъл на сатанизирания домакин лицата на гостите са скрити под маски.

По червения килим, постлан не с дебела вълнена тъкан, а с кърваво сияещ глитър, излязоха момичета в дълги рокли и мъже в тъмни костюми.



Все едно гости на самия булгаковски Сатана се събират на скришен бал, покана за който са получили само избрани членове на таен орден. Лицата на повечето са скрити: някой е замаскиран като същински череп, друг е на черно-бели петна, в обкръжението на които особено изпъкват тъмните му, като току що напити с кръв устни.

На други лица стоят истински маски, и уродливи, и красиви едновременно — в плашещи набори от перли, с тъмни очи, проблясващи изпод тънки прорези.

Прическите на мъжете са силно загладени с отделни, стриктно подредени кичурчета, оформени по челата и комбинирани със силно напудрени устни.



Независимо от демоничния вид на гостите на този парижки бал на Рикардо Тиши, във всички ансамбли, дори мъжките, се чувства ярка, подчертана женственост. С момичетата е ясно: това са красавици в сложни, богато украсени и често агресивни рокли. На шиите им висят едри бижута, напомнящи древни амулети, а роклите, макар и до земята, зад многобройните прозрачни волани все повече оголват телата. При мъжете нещата са доста по-сложни: усеща се същата демонична мъжественост, неизменно срещаща женските черти. Всичко започва с черни костюми с панталони и върху тях - показващи се изпод саката поли с копчета.



После саката изчезват, и тесните поли с затягат на талията - а отгоре, над поясите, се веят обемни тъмни ризи. Към черното постепенно се добавя червено: първо огънят погалва реверите на саката и кантовете на шевовете, а после всички тъкани разцъфтяват в графични червено-черни краски. После се появяват плисетата. Отначало на отделни дрехи, при което на червените плисирани шорти може и да не обърнем внимание, но сияещите рокли в цвят металик, обшити със сребърни звезди, да се пропуснат просто не би могло.



Мъжките рокли - това е нова стъпка след мъжките поли, които Рикардо Тиши зададе като тон много отдавна. Но дори и този неочакван предмет от гардероба не лишава моделите от тяхната мъжественост. Виждаме, например, мъж във фриволна рокличка, като на ученичка. Но Тиши я стилизира с кожен елек, черни панталони и лакирани боти, както и с брутални татуировки на ръцете - собственост на модела. Образът тук престава да изглежда комичен, а изглежда по-скоро войнствен и мощен, сякаш пред на стои не мъж-модел на модно ревю, а римски воин.



Ужасно силна, втрещяваща колекция, която изисква дълго, напоително и търпеливо вглеждане.

Просто защото пред нас е Рикардо Тиши в своя най-добър период, отвърнал поглед от своето увлечение по уличната мода и върнал се към прекрасната мрачна романтика на уникален, тотален, грандиозен майстор.

Виж цялата колекция тук>>>

More All fashion