Следва

Цветни пухени якета

Необятната класика - малка черна рокля

По всичко личи, че твоят най-важен ангажимент в празничната нощ е безупречният ти вид. И така, вместо да се чудиш с дни дали кобалтово синята рокля ти седи по-добре от онази тъмно виолетовата, заложи на изпробваната класика, а именно – малка черна рокля...

All fashion преди 15 години

Празниците идват, Коледа е тук. Новата година..... така се пееше в една популярна песничка...

Модерната песничка би била подаръци, парти, хора, тоалет. По всичко личи, че твоят най-важен ангажимент в празничната нощ е безупречният вид. И така, вместо да се чудиш с дни дали кобалтово синята рокля ти седи по-добре от онази тъмно виолетовата, заложи на изпробваната класика, а именно – малка черна рокля.

Всеки е чувал за малката черна рокля и всяка дама има поне една такава в гардероба си. Да, това е съвсем простата на пръв поглед дреха, която спасява при всеки специален повод.

Коко Шанел, Нети Розенстейн или Едуард Молиньо са дизайнерите, които създават малката черна рокля и я налагат сред европейския и американския елит през 20-те г. на ХХ век. Малката черна рокля е създадена въз основа на семплата черна риза, като кратко след появата си тя става хит сред обществото и всяка себеуважаваща се дама има поне по няколко такива в гардероба си.

Коко е скандална и с това си качество печели. Цяла Франция я обожава и пада в краката й. Дори Vogue обявява творението й за грандиозно като то е най-продаваната стока в черно за онези години. По-късно много дизайнери следват примера на Мадмоазел, залагайки на семплия, елегантен, но много секси look.

Юбер дьо Живанши е един от дизайнерите, който следва примера на Коко, въпреки че е силно повлиян от модата на Баленсиага, когато е създавал официалните си тоалети. В по-късен етап от творчеството му се забелязват рокли в черно, които силно напомнят на женски ризи с издължена кройка.

Влиянието на малката черна рокля си личи навсякъде като всяко десетилетие си има силни периоди. Мерилин Монро и Одри Хепбърн носят малкото черно бижу с усещането за върховна елегантност и се превръщат в секс символи.





Днес младите дизайнери от НХА и НБУ се вдъхновяват от темата за малката черна рокля. Антония Пашова, Гардероб, Вяра Бориславова, Леда Екимова, Георги Флоров, Мария Бандевска, Игор Илийовски, Александър Гергинов, Захарина Габровска, Николай Пачев, Силвия Русчева и студиото за аксесоари "artishock" са част от младите дизайнери, които представят своите идеи в шоурума на Нели Митева на ул. Цар Асен 22.

Освен на познатите ни дизайнери, Нели Митева представя и две млади авторки, отличени на нарочен конкурс за събитието Малка черна рокля - Цветалина Атанасова и Елица Каменова.





Младите дизайнери представят своя модерен прочит на малката черна рокля, вдъхновен от различни епохи и стилове.

Освен малки черни рокли, в шоурума можеш да откриеш и аксесоари – обеци, гердани и брошки във формата на малки черни роклички.

Много малки. Много черни. Много рокли.

Моделите на дизайнерите ще останат в шоуруума "Иван Асен 22" до 19.12.08 (открити врати: всеки делничен ден между 17:00 - 20:00 ч.).

Виж снимките от изложбата >>

More from View Sofia

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.