Следва

Ева Мендес - сладка в ретро каренце за кампанията на собствена линия дрехи

Модното лице на Карнавала в Рио 2015 – Фрида Кало

От няколко години насам постоянно присъстваща модна тенденция в костюмите на дамската част от...

Други преди 9 години

От няколко години насам постоянно присъстваща модна тенденция в костюмите на дамската част от веселящите се по улиците на града са цветята, сключените вежди и мустачките на Фрида Кало.

Тази година не прави изключение от това правило. Стига да сте с тъмна коса, която да можете да обрамчите с няколко изкуствени китки в ярки цветове и ловко да съберете веждите си с черен молив, а ако сте малко по-смели и да продължите да рисувате с него над задължително яркочервените си устни, сте готови да демонстрирате почитта си към една от най-колоритните художнички на ХХ век.

Фрида е дала името си на няколко фестивални блока, които дефилират самостоятелно и в Рио и в други градове, като повечето от тях използват възможността да напомнят не само за мексиканската художничка, но и да отправят нейните феминистични послания за равенство между половете. Блокът „Здравей, Фрида”, например, дефилира в Рио на 13 февруари тази година с фанелки с лика на Фрида. Организаторката му Консейсао Дантас споделя: „Искаме да се забавляваме лудешки извън рамките на наложените стандарти за красота и отношението към женското тяло като към търговска стока. Искаме жените да отпразнуват идеята за феминизма, благодарение на който подобряваме живота си с всеки изминал ден. Както самата Фрида е казвала: „с разперени за полет криле”, радостта на улицата ни е гарантирана.”


Фрида с ветрило, която е дошла специално да се покаже в Рио и също има маймунка на рамото си

Многобройните имитаторки на мексиканката неуморно напомнят за нея във всеки блок, в който се разхождат и танцуват с пъстрите си дрехи, допълнени както от характерни за гардероба на художничката аксесоари, така и със собствени хрумки. Интересното обаче е, че повечето изглежда държат да са красиви като Салма Хайек, която изигра незабравимо ролята на Фрида в едноименния филм от 2002 г., отколкото достоверно оригинални и интересни, каквато е била тяхната муза. И нито една не беше съпътствана от мъж, който дори бегло да напомня на съпруга й Диего Ривера.


Усмихната Фрида, на път към карнавалния блок


Танцуваща Фрида с мини рокля


Неприятно изненадана от блъсканицата в тълпата Фрида












 

More Други