Следва

Г като Гаф: Модните недомислици на седмицата

Франция забрани Super Skinny моделите

Поощряването на твърде слабите модели е дискутирано и критикувано в модните среди от край време, но рядко са предприемани мерки...

All fashion преди 9 години

Поощряването на твърде слабите модели е дискутирано и критикувано в модните среди от край време, но рядко са предприемани мерки. В края на миналата седмица обаче, Франция направи голяма крачка в посока промяна – от тук нататък ще бъде нелегално за модните агенции и марки да наемат модели, които са под определен праг. Според закона моделите трябва да представят доказателство, че имат индекс на телесна маса над 18.

Подобно ограничение вече е имало – през 2006, Испания забрани твърде слабите модели по време на Седмицата на модата в Мадрид и бе последвана от Италия и Израел. Досега единствено в Израел обаче, има законова забрана, в другите страни това е само доброволна мярка.

Индексът на телесната маса може да бъде подвеждащ, тъй като се измерва само на базата на височина и тегло, игнорирайки редица други съществени фактори. Ако само той се вземе под внимание, е трудно да стане ясно дали някой има хранително разстройство или е просто естествено слаб. И все пак, с две ръце приветстваме този ход, който се случи само ден, след като френският президент забрани уебсайтовете, които поощряват анорексични наклонности и нездравословни хранителни ограничения. Предвид водещата роля на Франция в модната индустрия, тези мерки предвещават глобални промени в модния свят.


 

More from View Sofia

More All fashion