Следва

“За още едно българче”

Размисли и страсти за Лили Иванова

След като на пазара от вчера е първата от двете очаквани биографии на Лили Иванова - "Един живот, една съдба...

Лица преди 15 години

След като на пазара от вчера е първата от двете очаквани биографии на Лили Иванова - "Един живот, една съдба" на Исак Гозес, интересът към личността на примата и битката за нейните спомени ескалира с всяка изминала минута.

Мартин Карбовски също готви биография на Лили с работно заглавие "Истината за Лили Иванова", която ще излезе на пазара около рожденния й ден - 24-ти април.

Кой, как, защо и дали правилно е интерпретирал спомените и разказите на естрадната певица е въпрос, на който ще успеем да си отговорим едва след като прочетем двете книги.

Благодарение на факта обаче, че "24 часа" днес припомнят за първата официална биография на Лили Иванова отпреди 35 години, ние също се върнахме години назад.

Марин Бончев, известен журналист, автор на биографични книги за много наши звезди, разказва пред вестника за авторството си над книгата /заедно с покойната Ивайла Вълкова/, за трудностите при написването и комуникацията с главната героиня, и за някой странности на примата.

Според Бончев, който твърди, че е държал зеления й комунистически паспорт в ръце, Лили е родена през 1938 година, а не през 1939.

И разказва още:

"Тогава за Лили Иванова почти не се пишеше. Не искам да прозвучи обидно, но сериозната култура гледаше на нея така, както днес един тежък музикален критик би пренебрегнал някоя чалга певица. Все пак Соня Бакиш, съпруга на Станко Тодоров и главен редактор на "Жената днес" тогава беше забелязала явлението Лили и ми поръча статия за нея. Смея да твърдя, че от този текст тръгна голямата й популярност. Но се оказа, че в него има една неточност. Лили ми каза, че част от хонорарите си дава в една детска градина в родния Кубрат и аз го написах. Но ме извикаха в редакцията и ми съобщиха, че кметът на града се е обадил и отрекъл да има такива дарения. Веднага звъннах на Лили. Тя така и не ми обясни откъде идва грешката, но мен ме наказаха 6 месеца да не пиша за "Жената днес".

Уговорихме си среща с нея и ... тя не дойде. Чакахме, ядосвахме се и накрая звъннахме на Янчо Таков - тогава беше омъжена за него. Той се извини, каза ни, че Лили още спи - беше ранен следобед, и предложи друг вариант. Не Лили да ни разказва своята биография, а няколко души, които са й близки. Между тях - майката и бащата на Лили Иванова. Майката - свита и скромна жена, направо ме попита: "Ще пишете книга за Лили? Я оставете тази работа!".
Баща й се оказа умен и буден мъж, механик и тракторист в ТКЗС-то. Направи ми отлично впечатление.

На Ивайла се падна доста трудна задача - да направи главата "Мисли, споделени в неофициални интервюта". Ами като няма такива мисли! Зор.

Взе тогава тя един философски речник и ги съчини тези мисли. Какво да се прави? Самата Лили се оказа не много силна с думите. Което не може да се каже за пеенето й.

Всичко е постигнала сама. Тя е олицетворение на дисциплина, точност и стриктност до бюрократизъм. Има обаче една голяма слабост - меркантилна е. И винаги се съмнява във всичко."

Дали затова Лили Иванова реши да съди автора на "Един живот, една съдба"? Може би се съмнява в достоверността и интерпретацията.

Или пък заради хонорара от 50 000 лева, който е получила от ИК "Сиела" за "Истината за..." е решила това да бъде "официалната" й биография.

Не знаем, но ни е интересно. Това е Лили Иванова, все пак!

More Лица