Следва

Editor's Choice: Креватчето ми, топлото, прегръщащото

Да или Не на новия рекламен клип за България

След като в неделя новият рекламен клип за България стана обществено достояние, дискусиите около него започнаха мигновено...

All About Life преди 8 години

След като в неделя новият рекламен клип за България, изготвен съвместно от Министерството на туризма и Nu Boyana Film Studios стана обществено достояние, дискусиите около него започнаха мигновено. Много хора го харесаха и много други го оплюха за отрицателно време. Не е лесно да се угоди на всички, но когато става въпрос за представителен клип на глобално ниво, клип, с който ще ни свързват хора отблизо и далеч, не можем и ние да не се развълнуваме и да не обсъдим плюсовете и минусите му, не можем да не анализираме колко точно старание е вложено, каква е и има ли въобще чудесна идея и къде се е отклонила от целта, ако е налице отклонение. Споделяме с вас в редовната ни рубрика "Да или Не" и благодарим и за вашите мнения в анкетата най-долу.

Елена - Да!

Гледах клипа и усетих полазването на тръпки на удоволствие по гърба.
Да те рекламират змейове на известността от такъв калибър е нещо, което няма цена. И не защото не можем да си го платим, ние, държавата, т.е. ние, данъкоплатците, а защото няма цена като въздействие. Все пак, досега България присъстваше като рекламно послание в тотално набедени и категорично профански изцепки на "доверени" рекламни агенции, в клипове, пълни с клишета, напълно неразпознаваеми, и всичко останало, но не и интересни.
Вечното море, вечните върхари, вечните ски-писти, супер изтъркани думи в подкрепа на прелестите ни и прочие.

Сега, в този клип, вдъхновил министъра на туризма Ангелкова така много, и не само нея, има стъпка напред. Първо, те, т.е. Броуди, Сталоун, Хайек и пр., изглеждат напълно искрени. Второ, факт е, че са хора от най-популярната световна индустрия, киното, т.е. всички ги знаят. На повечето от тези всички им е интересно всичко, което изричат, споделят, разказват големите "бомби" на Холивуд. Все едно дали е възхвала на хората, земята или кинобизнеса на държавата Х. Все е държавата. И казано от тях, тя, споменатата държава, започва да се разпознава от всички. Bulgaria, this is the place! e изречението, което, и да не беше излязло от устата на Силвестър, пак си е чудесен рекламен слоугън. От неговата уста - двойно по-ок.

И тук питам опонентите, които се сърдят, че Лес Уелдън и компания правели реклама на собствената си частна киностудия - защо някой друг бизнес, базиран у нас, а има достатъчно успешни, не се напъна да направи клип, в който се споменават хубавините на Родината, пък било то и в контекста на собствения им бизнес интерес.

Имаме IT, имаме билки, гъби, рози, тютюн, имаме химия и някои други неща, но никой от мениджърите им не се сети за подобен ход, чието очарование в крайна сметка е точно в логиката "един куршум - два заека".

Няма лошо, лично за съм убедена в успеха на занятието, но най-вече гласувам с три ръце ЗА, защото това е стъпка като на Марс в сравнение с предните уж родолюбиви, а не бизнеслюбиви опити да се рекламира клетата ни страна. Знаем ги отлично - всеки път ялови, тъпи, обидни от безсилие и клишираност.

А България наистина е божествена, точно като на кино. Остава само филмът да привлече зрители в "салона", те после сами ще се върнат.

Гергана - Не!

Нека започна с най-важния въпрос. Каква е целта на този клип? Да привличем туристи или да привличем актьори? Това, че имаме добър снимачен екип и възможност за снимане на разнообразни сцени и жанрове, макар и да е вярно, как този факт ще мотивира чужденците да посетят красивата ни страна. А това, че страната ни е изключително красива, богата на природни и културни забележителности, на таланти в различни области, на събития, които си заслужават да бъдат посетени и на какво ли още не, почти по никакъв начин не си проличава в клипа. Кадрите са 95% заснети в София, за пореден път се акцентира на емблематичните места - Софийски университет, храм-паметник “Св. Александър Невски” и още 2-3 основни сгради, които нищо не говорят на чужденците. Или обратното - само те им говорят. 

Явният опит за оригинален поглед върху качествата на България изглежда като неуспешен опит за имитация на американско кино, който по-скоро прилича на реклама от телешоп. Клипът неприятно ясно показва конформизъм, с който влизаме в американския филм! За да заложим на най-сигурното, за да се харесаме на масата на глобално ниво, определяща се като фенове на холивудските звезди, се подчиняваме на американския комерсиализъм, което за съжаление не ни отличава по никакъв начин като уникална страна с невероятни забележителности, която си заслужава да се види. Каквато сме! Това, което виждам и чувам аз, докато гледам този клип, е “Понеже ние нямаме толкова успешни хора, колкото тези холивудски актьори, и нямаме какво да ви покажем, различно от 5 сгради в София, заснехме това и известните казаха всичко, което знаят за България”. Може би туристите ще идват тук, мислейки, че може да срещнат Силвестър Сталоун или че Ейдриан Броуди ще им намигне недвусмислено на фона на залеза, но уви, едва ли.

Това, което се казва в клипа, впечатленията на уважаваните от нас актьори, са положителни и верни, и създават усещане за надежда, което може да е в полза за повишаване на самочувствието ни, но не създават усещане за уникалност, не създават интерес и желание България да бъде видяна от първо лице. Което е целта. Или бъркам?


 

Анкета

Споделете Да или Не за новия рекламен клип на България

More All About Life