Следва

Есен в чантата или кой какво си носи: Габриела

Дилемите: Kак да кажем НЕ на приятел?

Много често ни липсва решителност, за да откажем на приятели някаква услуга, защото се страхуваме да не загубим...

All About Life преди 8 години

Много често ни липсва решителност, за да откажем на приятели някаква услуга, защото се страхуваме да не загубим тяхното разположение. И ние казваме "да", знаейки предварително, че няма да изпълним молбата им, а по този начин само влошаваме отношенията.

"Не се страхувайте да се кажете “не”, не бъдете отстъпчиви в ущърб на себе си, научете се да отказвате" - съветват психолозите. Представи си такава ситуация. Приятел те моли да поседиш с петгодишния му “‘разбойник”, от мисълта, за което ти се повишава и без това високото кръвно. Нищо лошо, ако твоят отговор на такова предложение бъде "не". Ако отговориш плахо "може би" или "ако успея, ще дойда", знаейки предварително, че няма да отидеш, след напразните очаквания приятелят със сигурност ще ти се обиди. Как да кажеш "не" на приятел и запазиш добрите си отношения търсим успешната формула в този материал.

Какво казват специалистите:

● Кажете "не" бързо и решително. Това веднага ще премахне всякакви съмнения относно вашите намерения. Ако се колебаете, приятелят ще реши, че искате да си помислите малко и ще прави по-нататъшни опити да ви уговаря.

● Казвайки "не", веднага ясно обяснете причината за отказа. Така приятелят няма да успее да се обиди.

● Дайте му да разбере, че въпреки невъзможността да изпълните молбата му, ви е грижа за проблемите в неговата къща. Например, поканете го на кафе или просто се поинтересувайте как се е справил със ситуацията. Следващия път обаче се постарайте непременно да изпълните молбата му. По този начин ще покажете, че държите на приятеля си и искате да запазите близките си отношения.

Хората, които уважават себе си, своите цели, ценности и време, умеят да казват "Не". Те знаят как да отказват, да отхвърлят това, от което не се нуждаят. Тези, които не намират сила в себе си да откажат, след това губят времето си за абсолютно ненужни дела, пътувания или придобиват неща, от които не се нуждаят.

Често навикът да се съгласяваш с всичко е просто лош навик. Няма значение къде и кога си започнал да го правиш: важното е, че си привикнал към това. Какво да правиш? Да отвикваш. Да се учиш да казваш "Не" обмислено. Какво значи това?

Най-ефективната препоръка звучи парадоксално: "Учи се да казваш „Да“ и ще се научиш да казваш „Не“. Навикът - това е импулсивен отговор, а твоята задача е да се научиш да говориш обмислено. Когато се учиш да казваш "Да", ще трябва да мислиш, и това няма да ти позволи да действаш импулсивно. Резултатът със сигурност ще те зарадва, ще станеш много по-спокоен да казваш обмислено "не" тогава, когато е необходимо.

Мнозина се затрудняват от факта, че те по принцип не умеят да взимат решения. Как да кажеш „Да“, ако сам не си уверен в отговора си и се страхуваш от желанието си? А как да кажеш „Не“, ако все пак ти се иска? Само когато си наясно със себе си с вътрешното си „Да“ или „Не“, ще можеш уверено да го заявиш на глас. Тренирай определеност при взимането на решения!

Приучвай себе си към честност е следващата препоръка. Честността, разбира се, не винаги е удобна, но не напразно казват, че честността е най-добрата политика. Всъщност, да чуеш едно категорично "Не", не е толкова обидно, колкото, ако разбереш, че те лъжат. Когато обещаеш и не изпълниш своите обещания, това е мъчително и за теб и за твоя събеседник.

Много по-красиво от твоя страна, когато откажеш, е да помислиш за това как можеш да помогнеш на човека. Канят те на кино, но на теб не ти се ходи. Може просто да кажеш „не“, но може да потърсиш вариант как да помогнеш на човека до теб.

Ако след твоя отказ събеседникът ти започне да те натиска и да си играе с чувствата ти, проблемът не е в твоята способност или неспособност да казваш „Не“, а в това, че те манипулират. Може просто да кажеш: "Не ме притискай!" ("Имам чувството, че ми упражняваш натиск!") и ако го кажеш спокойно, гледайки го в очите, ситуацията ще премине под твой контрол.

Понякога зад страха да се каже „Не“ стои особен страх: страх да не загубиш разположението на скъп човек. Ако за теб е непоносимо дори да си представиш, че няма да общуваш с този човек, ако за теб е ужасно дори да помислиш, че може да се скараш и да се разделиш с него, означава, че имаш болезнена привързаност. Не е страшно, възможно е и е необходимо да се отървеш от нея, но това е съвсем друга тема ...
 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.