Следва

PFW: Вдъхновения и Givenchy есен/зима 2016

FASHION STARTER: Дизайнери, мечтателки или просто сестри Мълеви

Създателките на марката Rodarte и на велика американска фешън история...

All fashion преди 8 години

Да, звучи твърде вълшебно – две успели сестри, които имат такъв върховен успех, че се прочуват в цял свят, а вече правят дори филми.
През далечната 2006-а Кейт Мълева и по-малката й сестра – Лаура, притежават само 16 ръчно направени рокли в дома си в Пасадена, Калифорния. Двете тръгват буквално от нищото, а сега тяхното виждане и чувство за стил се вихри по време на нюйоркските шоута и целият свят знае името им.
Ако сте виждали рокля от Rodarte, то вие сте станали свидетели на нещо уникално – съчетание от много различни и красиви материи, мъниста, бродерии, блясък и въпреки всичко – тоалетите им са леки като вятъра. Винаги има нещо емоционално във всяка дреха на Rodarte, което критиците намират за много раздвижено и твърде неуловимо, за да се обясни. И това чувство не се открива у никого, така както при двете сестри, които работят в такъв синхрон, сякаш делят едно съзнание. Самата Кейт често казва шеговито: „Ние сме един човек разделен на две”.

Независимо от огромния успех, сестрите неизбежно попадат в радара на фешън-критиците, които не спират да ги наричат „прекалено арт”. Много модни изпълнителни директори биха подскочили от ужас при подобна забележка. Но... Rodarte нямат изпълнител директор в своя бизнес. Той има зад гърба си само Кейт и Лаура, и е ръководен единствено от тях. А те от своя страна работят здраво и насочват силите си само към това, което има най-голямо значение за тях. И очевидно не бъркат!
„Не мисля, че има някаква тайна за успеха. Погледнете в историята на модата – Chanel, Vionnet… Всички са толкова различни! И то тъкмо, защото не са робували на някоя определена идея. Типично за мен и Кейт е да искаме да сме независими, но и да не бързаме, да се разрастваме бавно. Не се пренатоварваме с повече от две колекции, отделяме нужното време на тези, с които сме се захванали, а останалото време запълваме с други интересни проекти. Хубаво е да можеш да оползотвориш всяка секунда!”, споделя въодушевено Лаура.

Безспорният триумф на Rodarte е постигнат по наистина различен път, непознат за други модни индустрии, които смятат, че един успех се мери по това дали непременно си победител или губещ. За Мълеви това не е от никакво значение, защото работата им с дрехите е нещо „истински лично и значимо”, както казва Кейт. А Лаура разгневено добавя: „Ядосвам се, когато хората ме питат защо не сме по-комерсиални и следващи всеобщите мании!”

Това, което отличава силно Rodarte от всички останали, е този романтичен и концептуален начин, с който въплъщават всяко вдъхновение, всяка идея. Шедьоврите им разказват история, светоглед и най-вече, както те казват: „Красотата е в изкуството, музиката, поезията и киното”.

Но, разбира се, тяхната работа е изключително преплетена с американската история и култура. Стилът им е типичен за географското място, на което са родени и израснали: „Обичаме родното си място. Всичките ни детски спомени са там. Със сестра ми правехме всичко заедно. Създавахме си измислени светове и езици, на които си говорехме. От малки имаме огромно въображение. Търсехме модата във филмите. Изследвахме всеки детайл от облеклото на героите, носовете ни бяха буквално залепени за екрана. Помня как открихме великия Хичкок и филмите му. Бяхме изключително развълнувани, че много от снимките бяха правени в Северна Калифорния – родното ни място!”, спомня си Кейт.

Лейбълът, който дизайнерките създават като наивни 20-годишни момичета, през изминалото десетилетие има своите върхове и падения. Но това по никакъв начин не е смутило Мълеви и свободния им дух. Всички помнят великия им пробив през 2008 с екстравагантната колекция Japanese Slasher movie, с която покориха всички. Следващите им проекти са ценени от хора като самия Александър Макуин, който не раздава комплиментите си лесно.


С гордост и възхищение вече много знаменитости носят дрехите на Rodarte. Натали Портман е една от всичките верни почитатели на дизайнерките – нейната любов към творенията на сестрите Мълеви продължава до днес, след работата им за The Black Swan.

„В свят с толкова много възможности и отлитащо време, ние искаме да създадем нещо, което ще остане”, категорични са днес сестрите Мълеви!

 

 

More All fashion