Love to quote... Любовта, Елиф и Съзерцанието, Част 1

Обожаваме космополитните хора. Те не принадлежат на място - те са мястото...

Обожаваме космополитните хора. Те не принадлежат на място - те са мястото, към което другите искат да принадлежат. Достатъчен ти е бегъл поглед и няколко разменени думи, за да усетиш, че в този човек има Вселена, която е отворена отвътре навън. Тези хора всички ги обичат, но малцина ги разбират. Не познаваме Елиф Шафак лично, но познаваме Вселената, която описва в книгите си. Малки светове от букви, които вдъхват живот на солените дни лишени от слънце. И в деня на астрономическото лято ще повали, но от онова смисленото, с цитати от жената, която е избрала да се роди в Страсбург през 1971 г., да прекара детството си в Истанбул, тийнейджърските си години в Мадрид, зрелите - в Йордания и Германия... Обожаваме космополитните хора. Те не принадлежат на място - те са мястото!

"Жените, които „са изпуснали и последния влак“, трябва да си получат обратно достойнството и да бъдат аплодирани, задето са дръзнали да живеят без мъж, който да се грижи за тях."

"Който употребява израза „При птиците женската вие гнездото“, не разбира нищо от птици. Вярно е, че те вият гнезда, но в края на сезона изоставят дома, който са съградили, и правят нов на друго място. Няма птица, която до края на живота си да стои само в едно гнездо."

"Промяната и непостоянството са азбука на живота. Обетът двама души да са заедно, „докато смъртта ги раздели“, е измислица, която е в разрез със самата същност на битието. Пък и ние не умираме само веднъж. Не е зле да помним, че човек умира многократно, преди да умре и физически."

"Както виждаме Бога, така виждаме и себе си – едното е пряко отражение на другото. Ако Бог пробужда в ума ни главно страх и укор, това ще рече, че вътре в нас са се натрупали прекалено много страх и укор. Ако виждаме Бога преизпълнен с любов и състрадание, значи такива сме и ние."

"Пътят към истината е усилие на сърцето, а не на разума. Нека сърцето ти бъде пръв водач. Не разумът. Срещни се със себелюбието си, опълчи се срещу него и накрая го победи. Познаеш ли своето его, ще познаеш и Бога."

"Умът и любовта са от различно тесто. Умът привързва човека и не се излага на никакви опасности, докато любовта разплита всички възли и излага на опасност всичко. Умът винаги е предпазлив и съветва: “Пази се от прекалено въодушевление!”, докато любовта казва “О, карай! Престраши се!” Умът не се прекършва лесно, докато любовта може в миг да се превърне в отломъци. Но именно сред развалините са скрити съкровища. Едно разбито сърце крие несметни богатства."

"Можеш да познаеш Бога чрез всичко и всички във всемира, защото Бог не се свежда до джамия, синагога или църква. Но ако пак искаш да разбереш къде точно е Неговото обиталище, има само едно място, където да го търсиш: в сърцето на онзи, който обича истински."

"Повечето неприятности по света са породени от езикови грешки и най-обикновени недоразумения. Никога не приемай думите за чиста монета. Навлезеш ли в зоната на любовта, езикът, какъвто го познаваме става отживелица. Каквото не може да се изрази с думи, може да се разбере с мълчание."

Коментари: 1

E
elivasileva (2016/07/21 / 11:53)
"Любов" е наистина вдъхновяваща книга. Част от 40-те правила на религията на любовта са направо лековити, вълшебни.

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.