Следва

Diane von Furstenber - изключение от мрачната пролет

От архива - Секси момчешката подстрижка през 90-те

Кога голата глава от чисто мъжка прическа се превръща в част от дамския образ? Когато, съчетана с изключително...

All fashion преди 15 години

Кога голата глава от чисто мъжка прическа се превръща в част от дамския образ? Когато, съчетана с изключително секси устни, изпепеляващ поглед, нежно носле и невероятно женствено излъчване, което само би могло да бъде подчертано, прави така, че чертите на лицето да изпъкват още повече и се запечатват задълго в съзнанието на човека отсреща. Мъхчето по главата, през което можеш да прекараш пръсти, е някак детинско и мъничко лудо.

През 1990г. излиза сингълът "Nothing compares to you" (кавър на Принс) на небезивестната певица Шиниъд О'Конър, чието видео успява да провокира и като че ли да скандализира обществото. Защото въпреки своята простота и въпреки факта, че то е статично и показва О'Конър в близък план, на него ясно се вижда този неин андрогенен образ, а последвалите две отронени сълзи, стичащи се по лицето и шията, я правят да изглежда още по-нежна, още по-нетипична, още по-истинска.

Започнала своята сексуална революция, довела до раждането на куп други, също толкова скандални и безразсъдни звезди като например Къртни Лав, Шиниъд разчупва стереотипите за това докъде може да се разпростре женствеността на представителките на нежния пол. Очевидно нейната няма граници.

Същото се случва и с Анджелина Джоли, която от миловидното момиче с големи, красиви очи и невероятно сочни устни, със своята незряла все още красота, се превръща в бунтарката, разбила милиони сърца с късия си минижуп, подаващите се отдолу жартиери и почти голата си глава, като много биещ се елемент в шикозната й визия от клипа на The Rolling Stones-Anybody seen my baby, излязъл през 1997г. Това е може би най-доброто видео с нейно участие, а Анджелина само потвърждава факта, че може да изглежда ужасно секси по всякакъв начин.

Сред многото примери и вече усъвъшенстваната през 90-те версия на тази прическа, а именно късата по момчешки коса, наскоро още една звезда разбуни духовете на така моралното американско медийно общество със своя доста нездрав изблик на автоагресия Бритни Спиърс и попадналата в ръцете й машинка, доведоха до хиляди статии, шокирани фенове и подигравателни коментари. Явно и до ден днешен все още има какво да се разчупва в хорското мислене.

More All fashion