Следва

Дизайн за вдъхновение: Когато градският шик се влюби в брега на морето

Медузите - призракът на всяка лятна ваканция и какво правим при ужилването им

Всяка година очакваме тяхното пристигане. Преди ни нападаха през септември, а сега са тук още началото на юни...

Life преди 7 години

Всяка година очакваме тяхното пристигане. Преди ни нападаха през септември, а сега са тук още началото на юни.

Две са основните причини, които ги привличат по бреговете: горещината и риболова. Най-злите им противници са рибата тон и рибата меч, но заради неспирния риболов те се срещат все по-рядко и ситуацията е както се казва - "Когато котката я няма, мишките танцуват".

И все пак, понеже знаем, че като ни опарят, е кофти, ето съветите какво правим в ситуацията?

Първото нещо е задължително да отстраним остатъците от пипала, ако има такива по кожата, с нож или друг остър предмет, важното е да бъдем внимателни и да не раздразним мястото допълнително. Забранено е изплакването с прясна вода или алкохол - те само помагат на отровата да се разпространи по-бързо. Същото важи за амоняка, пясъка и оцета. Техният ефект все още не е научно доказан. Вместо това задръжте компрес с вода и натриев бикарбонат в продължение на 30 секунди веднага след опарването. А пък стягащият гел с алуминиев хлорид (попитайте в аптеката, във всяка има подобни препарати) успокоява сърбежа, блокира разпространението на токсини и е идеалното решение за ужилването на медуза.

More Life

Scandi рецепта: глобално обожаваните шведски кюфтенца

Food преди 18 часа

Усещаме как идните седмици са последното време, в което имаме ентусиазъм за предимно-месни манджи (преди да дойдат жегите и аз-съм-само-на-салата), затова приготвяме БЛВ (бързо, лесно, вкусно) класическите мини скандинавски кюфтенца!