Следва

Седмичен ХОРОСКОП - 19.09 - 25.09

София ни кани на разходка в квАРТал фестивала. Разговор на 4 очи с Мартина и Дойчин

Мартина и Дойчин са категорични, че Кварталът (улиците "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и бул. "Васил Левски") е духът, сърцето на София. Не ловци на духове, а ловци на времето...

All About Life преди 7 години

Срещнахме се с Мартина и Дойчин от Арт фондация Дома, часове преди началото на фестивалът, който чакаме още от лятото. Говорили сме вече за "квАРТал фестивал" - стартира днес и ще продължи до 18, но се запознахме от близо с идеята и енергията, която ще носи, от първо лице, единствено число. Мартина и Дойчин са категорични, че Кварталът (улиците "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и бул. "Васил Левски") е духът, сърцето на София. Не ловци на духове, а ловци на времето - онова, което вече е изчезнало, но все още живее тук и сега, паралелно. 

Повече за историческия център на града, един от малкото архитектурните резервати на София - почти всяка една къща е паметник на културата и архитектурата, идеята на феста и какво, къде и кога можем да очакваме от него  - говорят Мартина и Дойчин! 

V.S: Разкажете ни за Квартала?
М:
Инициативата се казва "квАРТал фестивал" и ще се проведе от 16 до 18 септември. От доста време насам ни се върти идеята за обособен арт център в София. Имахме подобни опити и преди и се оказа, че с нашите колеги, с които подехме тази инициатива, мислим в една посока. Засякохме се, събрахме мненията и решихме, че го правим! Това е един вид самоинициатива, която започнахме изцяло с каузата за стария еврейски квартал и обособяването му по естествен начин в арт квартал и върху която работим. От 16 до 18 септември ще представим проекта чрез фестивал, който се надяваме да продължи и да стане целогодишен.
Д: Идеята най-общо е да се обособи нов културен квартал в столицата, не арт център - това е хубаво да се уточни. Защото в София продължава да се работи на парче - някой, някъде прави нещо, представя го пред общината и т.н... Фестивалът ще бъде ежегодишно събитие, по примера на арт феста в културния квартал на град Краков, Полша. Това е най-близкият пример, към който се целим. Защото там има тази симбиоза, която обединява в едно стария еврейски квартал на Краков и културната зона за творчески дейности. Ще бъде един фестивал в годината, но за проекта ще се работи целогодишно.
М: Като идеята е този Квартал да заработи целогодишно и чрез правилната комуникация и привличането на повече хора в него - дали да си отворят ателие, галерия или просто да си изкарат добре там, но това да бъде целогодишно! Самият фестивал ще представи кварталът и това, което е в него. Ние използваме тези 3 дена, за да го представим!

V.S: 3 дни достатъчни ли са?
Д:
Не, не са достатъчни, но това е стартът. Мотивация да се самоорганизираме, освен заради тези, които ще дойдат, е и заради тези, които вече а там. Всички ние всъщност живеем в квартала и му се наслаждаваме всеки ден.

V.S: Нека уточним каква е локацията?
Д:
Рамките между улиците "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и бул. "Васил Левски". Това е била най-представителната част на еврейския квартал.
М: Старият еврейски квартал в София е бил един от най-красивите исторически зони и днес изглежда по този начин... Една от стъпките нататък ще бъде кампания за съхраняването на стария облик на София и стария център на града.

V.S: Коя е най-голямата ви мотивация да се самосъзирате и да започнете инициатива с такива мащаби?
М:
Ние сме в Квартала! Аз живея в Квартала почти целия съзнателен живот. Освен това там са хората и партньорите, с които започнахме тази идея. Мисля, че хората все повече започнаха да се оглеждат и да им прави впечатление как старите къщи и културни сгради намаляват, а на тяхно място се изграждат нови, безлични, с евтини материали сгради. Все по-често чуваме, че тези стари къщи няма как да бъдат реставрирани, което не е вярно! Има начин, и виждаме какво става... Не на последно място ставаме свидетели на все по-грубо саниране, което обезличава детайлите на старите къщи. Иска ни се да привлечем вниманието и този облик към лицето на града.
Д: Тази зона на града е един неосъзнат културен Квартал.

V.S: Кое е най-важното нещо, което хората трябва да знаят за фестивала и какво могат да очакват между 16 и 18 септември?
М:
Огромният потенциал, който има този квартал. Ето защо, в рамките на фестивала, ние ще отворим врати към много съществуващи ателиета, галерии, заведения и пространства. Ще имаме исторически тур, който ще разкаже историята на Квартала, тур на пространства, които се дават под наем и ако представляват интерес за някой могат да бъдат наети. Третото е бар и гурме тур, които сме подготвили, за да могат хората да се запознаят със заведенията в Квартала. В неделя Синагогата специално ще отвори врати, както и музеят към нея, и ще има лекция посветена на Квартала. Освен това ще има много пърформънси, а събота и неделя в "Дома на киното" ще има и форум, който ще разказва подробно за нашата инициатива и за хора, които са работили и изследвали допълнително Квартала.
Д: По-обобщително е да се каже, че всеки може мода следи програмата във фейсбук страницата и на domnakinoto.com - там стартира всеки един тур и обиколка на Квартала. Но за мен най-важното е, че хората трябва да знаят, че това е една сигурна зона в града, защото битува една обратна представа заради намиращата се в близост зона на Женския пазар. За мен това е най-важното!

V.S: Кое беше най-голямото предизвикателство в организирането на фестивала?
Д:
Приятно ни изненада количеството хора, които вече са в Квартала, и които ни потърсиха и започнаха да ни пишат. Голямото количество малко ни затрудни организационно. Стартирайки, ние искаме да дадем шанс на хората, които искат да дойдат в Квартала и другите, които вече са там.

V.S: Коя е най-смелата ви представа какво ще се случи с Квартала след края на фестивала?
М:
Ще продължи, ще се развива и ще се сбъднат нашите мечти да съхраним стария център на града. И това наистина да има една арт зона, в която да има готини места, заведения, публика, галерии, изкуство и култура и когато някой дойде в София той да поиска да отиде там, защото вече е чувал за него, и иска да има едно готино емоционално преживяване.

V.S: Вие отдавна живеете и работите в Квартала. Въпреки това, имаше ли нещо, което тепърва разбрахте за него покрай организацията на феста?
М:
Тепърва ще го разбираме, навярно, защото не очаквахме да има толкова голям интерес. И предполагам тепърва ще се организираме и ще се случват хубави неща. Някак лесно започнаха да се случват нещата, което означава, че дълго време е стояла една енергия, която сега лесно намира посока за изява.
Д: Потенциалът, обхождайки Квартала, надхвърля нашите първоначални представи! Но, моля ви, елата да е убедите сами!


 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.