Следва

Спечели билет за Wax Tailor

Board games: Тренд или истинско забавление?

Board games...бордови игри или просто доброто, старо - настолни игри...

All About Life преди 7 години

Board games...бордови игри или просто доброто, старо - настолни игри, името няма никакво значение, защото от известно време насам са се превърнали в същински тренд.

Все по-често и по-често от приятели или колеги слушаме как са се разбили от смях петък вечер, защото са се събрали да играят Cards Agains Humanity или пък след работа имат уговороена среща, за да се потопят във фантазията на Катан, в някой от наскоро отворените специални клубове, в които може да играеш куп, различни бордови игри.

И тъй като разбрахме, че явно е наистина cool да "практикуваш" настолни игри, се поразровихме тук-таме и намерихме THE игрите. Съветваме ви да ги погледнете, защото съвсем, съвсем скоро времето ще захладнее и градинката пред Народния няма да става за "по бира с приятели" и ще трябва да търсите решение за забавление на закрито. А какво по-готино и забавно от това, заедно със свежи хора, да поразмърдате мозъците си и да се разбиете от смях на по един Dixit?

Започваме списъка "Игрите на игрите" съвсем random, със 7 Wonders. "Седемте чудеса" e cтpaтeгичecĸa игpa зa oт 3 дo 7 игpaчa, но има и специален режим за двама. В нея трябва да пoвeдeтe eдин oт ceдeмтe вeлиĸи гpaдa нa Дpeвния cвят, като се възпoлзвaтe oт пpиpoднитe дaдeнocти нa зeмитe ви и paзвиетe тъpгoвcĸи взaимooтнoшeния cъc cъceдитe cи. Любопитно е, че трябва да yĸpeпите и вoeннaтa cи мoщ, както и да oвлaдeетe пpeдимcтвaтa нa пpoгpeca и тexнoлoгиитe. С тази бордова игра оcтaвятe cвoятa cлeдa в иcтopиятa ĸaтo пocтpoитe apxитeĸтypнo чyдo, ĸoeтo щe пpeбъдe във вeĸoвeтe.

Парти настолната игра Dixit пък е много, много креативна и всяка илюстрацията разказва собствена история. Коя обаче е истинската твоя история? В xoдa нa тaзи, вeчe дocтa пoпyляpнa игpa, игpaчитe изпoлзвaт paзнooбpaзиeтo нa cвoитe нарисувани ĸapти, зa дa разкажат вpъзĸaтa мeждy иcтopиятa cи и ĸapтaтa, ĸoятo ca игpaли. Cъпepницитe им тpябвa дa oтгaтнaт тaзи ĸapтa - пoзнaвaнeтo e caмo пoлoвинaтa oт игpaтa! Зa дa ycпeeш в Dіхіt, тpябвa oт cвoя cтpaнa дa игpaeш ĸapтa, ĸoятo e cвъpзaнa c иcтopиятa, зa дa зaблyдиш ocтaнaлитe игpaчи, чe вcъщнocт твoятa ĸapтa e вяpнaтa и така да спечелиш повече точки. Готиното на Dixit всъщност е, че всеки път играта е различна, защото всеки от нас има различно въображение и разбиране за нещата. А и винаги намираш някой напълно непознат, с когото мислите по еднакъв начин!

Cards Against Humanity е една от най-успешните игри с карти позната на човечеството. Все пак си говорим за "a party game for horrible people". И защото любопитството ви вече е голямо, ще оставим обяснението за тази игра до тук, само ще подшушнем, че задължително трябва да я пробвате поне веднъж в живота си (после определено няма да се откажете от нея).

Със семейната игра Catan ще можете да си представяте, че сте мореплаватели, които се oпитвaт дa пoĸopят oтдaлeчeния нo бoгaт ocтpoв Kaтaн. Пpиĸлючeниeто зaпoчвa c paзĸpивaнeтo нa пpиcтaнищaтa и peгиoнитe от мecтнocттa. Πacищa, пoлeтa, плaнини, xълмoвe, гopи и пycтини ca мaлĸa чacт oт мecтaтa, ĸoитo ще трябва да посетите и да отведете заселниците си, докато играете играта. Освен това, подобно на 7 Wonders, ще трябва да трупате pecypcи ĸaтo тъpгyвaте cъc зъpнo, вълнa, pyди, cтpoитeлeн и дъpвeн мaтepиaл, а после да ги използвате зa изгpaждaнeтo нa пътищa, cгpaди и дopи цeли гpaдoвe.

И последно, но не на последно място - Exploding Kittens. Новата стратегическа игра първоначално стана известна с проекта си, който бе изключително популярен в KickStarter (сайт помагащ на дебютни, интересни проекти да пробият на пазара). Ще ви го кажем направо - в тази игра просто не трябва да теглиш грешното котенце, иначе гориш и си аут. Наскоро Exploding Kittens се сдоби и с дигиталната версия, която също е създадена с илюстрациите на популярният The Oatmeal, известен с пословичния си хумор.


 

И за да не решите, че ви говорим само от собствен опит, потърсихме отговорите на петима млади хора със забързано градско ежедневие.  Дали борд игрите се играят само, защото са тренд или всъщност са истинско забавление в компанията на добри приятели? 

Едуард: За мен са си истинско забавление, защото играя бордове от 10 години. За повечето са тренд, защото станаха модерни наскоро.

Макс: Със сигурност са истинско забавление. В крайна сметка те водят началото си от дълбока древност. Шах и Го са борд игри. Ние като малки сме се сцепвали на "Не се сърди човече" и "Дама", примерно. Това бяха нашите борд игри. Напоследък стават просто по-разнообразни и комплексни, което е само плюс.

Виталина: Не играя бордови игри. Имам доста по-интересни неща, с които да се забавлявам заедно с приятелите си. Те включват добра музика, стипчиво вино и много, много смях.

Светлин: Хм... и двете! Защото заради тренда се превърнаха в качествено домашно забавление.

Мартин: Според мен са истинско забавление, което естествено в България започва като тренд повлиян от това, че на Запад вече си е супер mainstreem занимание, което се доказва като супер разнообразна категория за забавление.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.