Да живееш според „хюга“: За какво говорят всички?

20-03-2017 Текст: View Sofia/Александрина Петрова Фотография: .NET
Добави коментар

Тази книга ни преследва, и нас и вас, и наистина, ама наистина, е навсякъде! Какво обаче стой зад "хюга" и защо всички са полудели по щастливия живот на датчаните?

Някак си, ей така от нищото, целият свят пожела да се научи да живее според скандинавското изкуство!

Думата „хюга“ влезе в списъка на най-употребяваните през 2016 година според версията на Оксфордския речник. През изминалата година в англоезичния свят са публикувани 10 книги на тази тема. Най-известната е, освен тази на Майк Викинг, и на журналистката Ану Партанен „The Nordic Theory of Everything: In Search of a Better Life“ - неин съветник е телевизионната водеща Опра Уинфри.

„Хюга“, което най-лесно се превежда като „уют“ е достояние не северните страни и техния начин на живот, който те култивират: без да бързат, дизайнерски, изпълвайки го с топлина. Ще ти разкажем как да пренесеш постиженията на най-успелите страни в своя бит и да започнеш да живееш според „хюга“.

Какво означава това?
Не същества точен превод на думата, знаем само, че най-близка по значение е думата „уют“. Първоначално това обяснение идва от норвежкия език, където значението е „благосъстояние“.

„Хюга“ - това е все едно да създадеш топла атмосфера, да се наслаждавате на хубавите моменти с близките си хора. Да се доближите до пълното разбиране на този феномен може, само ако прекарате време в отпусната интимна обстановка с тези, които обичате.

Между другото в холандския, шведския и немския съществуват еквивалентни думи на „хюга“: gezellig, gemytlig, gemütlich.

Какво може да бъде „хюга“
Семейни празници, вечеря с приятели, четене на книга, гореща вана, плетене на пуловер, пиене не вино на запалени ароматни свещи, да се излежавате до камината в дървена къщурка...

Пиковият сезон на „хюга“ е зимата, периодът около Рождество. Именно на този празник се събират всички близки, хората се обличат топло, а на къщата се придава особен комфорт: тя се украсява, палят се свещи, готвят се специални блюда. Но, разбира се, че можете да усетите „хюга“ върху себе си и през останалите сезони: през лятото семействата си правят пикници и барбекюта, а също и ходят на музикални фестивали.

Къде можете да разберете повече за това изкуство за живота
Преди една година на английски излязоха десетина книги по темата. У нас също има превод, както казахме: „Малък наръчник по хюга. Тайната на датчаните за щастлив живот“ от Майк Викинг. Също така съществува и хюга дизайн, на който е посветена не една страница в Instagram.

Как да направите живота си „хюга“
Основните съставки са: сплотеността, близостта, умението да прощаваш, разпускането и комфортът. Затова, за да направите живота си по-комфортен и пълен с дребни изненади, е необходимо да взимете под внимание всеки от тези елементи.

Първо, добавете към интериора си повече детайли: възглавници, одеяла, мек килим, снимки, книги, свещи, растения, лампи... Колкото по-топла е светлината в дома, толкова повече уют ще има в него.

Второ
, научете се да правите нещо със собствените си ръце. Това може да е оригами, глинени ваза, рисунки, плетени чорапи – важното е да е направено с любов.

Освен това у дома трябва да имате винаги нещо вкусно сготвено: месо, баница, торта. Те не трябва да са идеални на вид, дори напротив – по-добре е, ако имат „домашен“ вид.

Обаждайте се по-често на роднините, канете ги на гости и се забавлявайте заедно. Тайната е – не бързайте и бъдете благодарени на хората около вас.

Масов интерес към феномена „хюга“ и желанието да сме в комфортна среда, е естествена реакция на все по-неспокойната обстановка в света. Да се решат глобалните проблеми, не е толкова просто. Но в почивките между спасяването на света може да получите удоволствие от съвършенството в малките неща.

Коментари 0

Добави коментар

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си.
Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.

    Регистрация / Забравена парола

Още по темата

Питай ме, Питай ме

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща

14-08-2017

Въпрос:

Какво е Салициловата киселина и защо е толкова разкрасяваща?

Отговор:

Дори за пристрастен към грижата за кожата човек, изборът на козметика е бойно поле. Буквално стотици са  продуктите, от които да избираме, като всички обещават съвършената кожа... Прочети...

Item of the day

Есен is coming

Виж още
Есен is coming

Жълт бутон

Бруклин напусна дома, Виктория в депресия

Бруклин напусна дома, Виктория в депресия

Виж още