Следва

Throwback thursday: Гергьовско агне и как го правим ЯКО: Ути Бъчваров vs. Сандра Алексиева

Купете Българското, опитайте "Вкусът на България" по БНТ2

В началото на летния туристически сезон кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“ и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) представи новата си инициатива „Вкусът на България“...

All About Life преди 6 години

В началото на летния туристически сезон кампанията на БНТ 2 „Купувам българско“ и Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) представи новата си инициатива „Вкусът на България“. Екипът на Обществената Телевизия си поставя за цел да срещне интересите на туристическия бранш и българските производители на качествените храни и напитки.

В поредица от работни форуми между представителите на туристическия бранш и производители от сектора на хранителните продукти ще бъдат очертани конкретните проблеми, които засега ограничават масовото навлизане на качествените българските продукти в ресторантите и хотелските вериги.

„Инициативата на БНТ2 ще даде възможност не само за стимулиране на хотелиерите и ресторантьорите да купуват продукти на местни производители и с това да съхраняват уникалността на всеки регион, но ще ни помогне за по-сериозни наблюдения за проблемите на различните страни в процеса на сътрудничество“, подчерта кметът на Велико Търново и председател на НСОРБ Даниел Панов.



Кметовете на Банско Георги Икономов, на Троян – Донка Михайлова и на Търговище – Дарин Димитров, които взеха участие в събитието, поставиха за обсъждане реалистични проекти за насърчаване на българските производители: разширяване обхвата на фермерските пазари и фестивалите на традиционни храни, които дават възможност за опознаване на специфични вкусове от регионите; въвеждане на регионални марки за качество на туристическите услуги, които носят местна специфика; включване на производителите от региона в туристически програми, които запознават с производствения процес и промотират качествените продукти.

„Обществената медия дава възможност да се чуят мненията на хората от бизнеса в България. Разговорът днес показа, че има огромна нужда от среща на мненията и от публично формулиране на проблемите на производителите на български стоки пред кметовете, например. БНТ 2 ще развива темата за присъствието на българския вкус в туризма чрез репортажи и организиране на няколко големи дискусии“-
подчерта директорът на „БНТ Свят и региони“ Екатерина Генова.



Дискусиите, първата от които се проведе в София, ще продължат в Благоевград, Варна, Пловдив и Русе, където БНТ има регионални центрове, а със съдействието на местните власти ще се провеждат в рамките на цялата година и в общини с подчертан туристически профил. Със съдействието на Обществената Телевизия повдигнатите проблеми ще бъдат обобщени и ще бъдат потърсени институционалните им решения. НСОРБ от своя страна ще съдейства да бъдат формулирани ясни предложения за промени в законодателството.

Новините на БНТ 2 ще отразяват в репортажи всяка от срещите в рамките на инициативата „Вкусът на България“ и ще дадат публичност на всеки успешен пример за партньорство на туристическия бизнес и българските производители на храни. В рамките на сутрешния блок на БНТ 2 ще бъде излъчвана специална рубрика ,,Вкусът на региона‘‘, която ще представя местни производители, уникални храни и подправки, специфични кулинарни традиции. Така медията ще помогне на зрителите да опознаят локалните производители и ще очертае спецификата на българските вкусове, запазени в произвежданите и предлагани храни и напитки.

Следващата дискусия „Вкусът на България“ от кампанията на БНТ2 „Купувам българско“ ще се състои на 16 май (вторник) в Благоевград.

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.