Следва

Double Trouble - Всичко българско и родно

Краят на Шанел – новото начало (V част)

След всички изпитания, за които разказахме в предишните серии, в този материал, Шанел е тъжна, самотна, сама...

All fashion преди 14 години

След всички изпитания, за които разказахме в предишните серии, в този материал, Шанел е тъжна, самотна, сама, пренебрегната, залязваща. Живее без любов, с малко приятели и много трудности.


Втората световна война оказва силно влияние върху бизнеса на Мадмоазел. На Шанел й е трудно да се справя сама и продава правата за парфюма си на семейство Вертхаймер. Приятелите й я изоставят, работничките й я изместват като искат по-високи заплати и повече облаги. Това е един от най-трудните периоди в живота й.


През 1940 година германците нападат Франция. Това е краят на бизнеса на Коко. Налага й се да затвори бутика, да складира всички дрехи в едно мазе на хотел „РИЦ” и да замине. В онзи момент никой не се интересува от мода, от дрехи и от костюми. Всички бягат, истерията е обяснима.


Е да, но Шанел бързо се връща в Париж, след като немците я помолват за това. Въпреки че там се води война, те знаят за славата й и се интересуват от нея.


Връщайки се в Париж, Коко започва връзка с немски офицер от стар аристократичен род. Единственият проблем е, че младият офицер не обича да се появява пред хора и кара Шанел да се отдръпне от повечето си приятели.

Шанел, макар и да е трудно да се повярва, в този период е бедна, вози се в метрото и изкарва едва около $5,000 на година, но пък има млад любовник. Остава в Париж до след края на войната, когато е арестувана, съответно помилвана и изпратена извън Париж под домашен арест. Но не това е най-голямото унижение за Коко. Появява се Кристиан Диор.


След войната, когато нещата в Париж са по-благонадеждни, жените искат да бъдат красиви и пищни. Младият Кристиан Диор им дава точно това.
Но твърдо убедена, че модата на широките поли и тесните корсети ала Диор е неприложима, Шанел се замисля за завръщане в бизнеса.


Единствената възможност за това се оказват семейство Вертхаймер и фирмата им „Буржоа”. Към този момент семейството притежава 70% от компанията “Парфюми Шанел”, Коко запазва за себе си само 10%. Това им дава право да произвеждат Chanel N5. Търговска сила, от която Коко отчаяно се нужде. Шанел прави уговорка с семейството да я издържат, а те се съгласяват да инвестират в дрехите й, при положение, че тя предостави пълните права върху марката си. Щанел оставя за себе си само правата върху дизайна. Така Коко начертава своята стратегия за противопоставяне на Кристиан Диор и Кристобъл Баленсиага.


На 5 февруари 1954 г. Коко представя първата си колекция от много време насам. Тълпи от гости се събират пред магазина на улица Камбон. Виждайки нещата обаче журналисти и купувачите остават равнодушни. Новият крал на френската мода е Кристиан Диор. И Шанел не може да го детронира. Само един от редакторите на американския VOGUE усеща силата на колекцията и факта, че няма вариант тази мода да не се завърне. Списанието започва да пише усърдно за нея, и логично, след третата представена колекция Коко отново е звезда.


Шанел е от онези жени, които те карат да се смееш, мислиш, плачеш, чувстваш. И до ден-днешен тя си остава загадка, мистерия, дори за тези, които са я познавали. Никой не успява напълно да разбере трудния й характер, жестоките амбиции, смелостта да промени възгледите за красиво на цял свят.


Коко умира на 10 януари 1971 сама в спалнята си в РИЦ. И все пак, това не е краят на империята Chanel. Френската марка отново е на върха от 1983 година до днес.


Единственият дизайнер, който се идентифицира напълно и то много успешно с империята Шанел, е Карл Лагерфелд. Той е роден на 10 септември 1933 година, дете на бедни немски търговци, което през 1952 година заминава за Париж да учи.
На шега се явява на конкурс за моден дизайн на връхна дреха, на който печели първото място заедно с Ив Сен Лоран. Оттогава Лагерфелд започва да чиракува при Пиер Балмен, а след това започва да работи за Max Mara, Chloe, Fendi, Valentino и др.


През 1983, Лагерфелд е назначен за главен дизайнер на френската модна къща и до ден днешен изработва колекциите prêt-a-porter и haute couture за марката. Много майсторски, както вероятно Шанел би искала.


Чети още за предисторията на Коко Шанел:

Коко Шанел. История с продължение (I част)
История с продължение - Коко в Париж (II част)
История с продължение - Богатата и известна Коко (III част)
Историята с продължение – Коко в трудното време (IV част)
 

More All fashion

Аксесоарен флирт: тези 9 модела

All fashion преди 2 дни

И нека сезонът на слънчевите очила, освен да започне, да приеме точно определени форми и окраски: сърца, цветя, животински щампи. Най-добрите модели на Лято 24 следват, като гарантираме, че ще издигнат на друго ниво всяка визия, дори и най-семплата.