Следва

Love to quote: 10 зареждащи цитата за по-богата седмица от Уилям Шекспир

Бирени вкусове: Мъже срещу жени

Навън термометрите отново са на път да се нажежат до краен предел и все по-често ни се налага да търсим начин да се охладим...

All About Life преди 6 години

Навън термометрите отново са на път да се нажежат до краен предел и все по-често ни се налага да търсим начин да се охладим. Необходима ни е живителна течност и естествено се сещаме за любимата на повечето от нас напитка – пивото. Табутата падат и вече отдавна е ясно, че е мит, че пивото е предимно мъжка напитка. Много дами с радост посягат към добре изстудената чаша с биричка. А, и парковете, и откритите заведения ни примамват с изобилието и разнообразието от видове и марки пиво.

Според проучване на международния изследователски институт „Ипсос“ (Ipsos Global Public Affairs) за нагласите към кехлибареното питие в Европа от миналата година 31% от жените смятат, че пивото е част от здравословния начин на живот при умерена консумация, а 24 на сто са категорични, че то е подходяща напитка за тях. Освен това последните научни изследвания разкриват, че кехлибарената напитка има много полезни за организма свойства, може дори да се използва и отчасти като заместител на изотоничните напитки след спорт. Какво обаче кара мъжете и жените да избират конкретното пиво – удоволствието от вкусовите му качества, ползотворните ефекти върху здравето и настроението, фактът, че ги събира с приятели или…

Нашият екип реши да направи собствено допитване какво кара двата пола да потърсят свежата глътка пиво.

Не е изненада, че повечето мъже признават, че са заклети почитатели на пивото. Вкусовите им предпочитания са в широк диапазон – от леките светли бири с богати и свежи аромати, през червените и с бронзов оттенък, до черните – със силно наситени горчиво-сладки нотки. Алкохолното съдържание също може да варира според случая, а наличието на пазара на безалкохолни бири помага и на шофьорите да се чувстват част от компанията. Няма какво да се лъжем - петъчната или футболната вечер с момчетата не може да мине без богат асортимент от тази напитка. Момчетата, без значение възрастта, са водени предимно от удоволствието от вкуса и времето, споделено с приятели. Имаме добра новина и за тези, които много държат на добрата си физическа форма и редовните тренировки. Учените са категорични, че нискоалкохолното пиво хидратира след физическо натоварване, помага за възстановяване на физиологичните течности, а съдържанието на антиоксиданти и витамин C помага за поддържане на младостта и добрия тонус.

Освен това в традиционната бира има само 43 калории на 100 мл., а в безалкохолната те са едва 22. Не трябва да се забравя, разбира се, че за да водим балансиран начин на живот, всичко е в мярката.

Дамите от своя страна все повече разчупват стереотипите и разтварят палитрата от вкусове, когато избират своето пиво. Все пак по-голямата част от тях обичат предимно светлите и не твърде горчиви бири, често се спират и на Radler.

Представителките на нежния пол се вълнуват по-силно от положителните ефекти върху организма при умерена консумация на напитката. Вече знаем, че пивото e богат източник на разтворими фибри, които освен, че са важни за храносмилането, намаляват нивата на лошия холестерол. Също така в кехлибарената напитка има вещества, които стимулират имунната система и такива, които ускоряват обмяната на веществата.

Пивото помага в борбата с остеопорозата и прави костите по-здрави, заради големите количества на калций и силиций в него. Подходящото съотношение на натрий и калий пък помага за регулирането на кръвното налягане в големите жеги.

Бирата подобрява паметта. Резултати от проучвания показват, че умерени консуматори на бира са по-малко склонни да страдат от болестта на Алцхаймер и деменция, отколкото въздържатели.

В бирата има витамини от В групата. В бутилка от 0,5 литра се съдържат около 10% от препоръчителната за възрастни дневна доза от тях.

Те допринасят и за съхраняване нивата на триптофан в организма, а той участва в производство на серотонина, който се грижи за доброто ни настроение, помага за преодоляването на депресиите, има благотворно влияние върху съня.

И така, учените вече са оборили повечето бирени митове. Дали обаче всички сме запознати с последните изследвания и знаем какво е въздействието на пивото върху организма?

Вижте в двата видеоматериала какво мислят за това актьорите Павел Владимиров и Силвия Петкова!


 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.