Следва

Защо още продължаваме да ги носим СКЪСАНИ?!?!

Да направим модата eco-friendly

Всички се опитваме да живеем възможно най-придродосъобразно...

All fashion преди 6 години

Всички се опитваме да живеем възможно най-придродосъобразно - изхвърляме боклука доколкото-може-с-мисъл, носим еко-кожа, караме електромобили, ядем малко месо, имаме слънчеви батерии на покривите си. Но какво правим с дрехите си? Купуваме, носим два-три пъти, омръзват ни и ги захвърляме без особено да се замисляме за последствията, а те, оказва се, са огромни.Знаете ли, че модната индустрия е вторият най-голям замърсител на природата след нефтодобива? Страшничко, нали?

Проблемът с кожите е широко известен и вече има различни решения за него, част от другите проблеми, които тепърва узряват като такива, са огромните количества отпадъци, тяхното преработване и замърсяването от текстилните бои.



Млади и иновативни специалисти в индустрията, всички от различни сфери и точки на света, играят ролята на супергероите на модния свят. Мирослава Дума, Стела Макартни, Ема Уотсън и Надя Сваровски и са само малка част от имената на fashionable супергерои, които трябва да запомним.

Всички те креативни и вдъхновяващи, ангажирани в различни сфери, но с обща цел - eco-friendly моден свят. Пред Marie Claire всеки от тях обобщава еко-кредото си в няколко изречения.

Мирослава Дума: "Родена съм в Сибир и съм наясно каква щета нанася нефтодобива върху природата, но след като разбрах, че модната индустрия е следващият най-голям замърсител, бях шокирана. Бях много вдъхновена от това, което Илон Мъск направи с Tesla и донякъде се опитвам да пренеса идеята му в моята сфера. С Fashion Tech Lab (FTL) се опитвам да свържа света на модата с този на съвременните технологии, за да изнесем устойчивите иновации от лабораториите и да ги предоставим в ръцете на потребителие."



Стела Макартни: "От самият старт на бранда ми, концепцията винаги е била еко - non-leather. Към днешна дата екипът ми и аз можем да се похвалим, че 53% от пролетната колекция за 2107 е етично и природосъобразно изработена. В момента работим по колаборация с Parley, в която използваме платове, направени от пластмаса, възстановена от океана."



Ема Уотсън: "Моята цел е да направя публичната си платформа "зелена", започвайки от облеклото. Роклята ми  на Calvin Klein за Met Ball 2016 бе изработена от преработени пластмасови бутилки." Оттогава насам, Ема демонстрира изцяло eco-friendly визии за червения килим, което на пръв поглед звучи трудна задача. Тя се справя повече от добре, а за невярващите всички тоалети са документирани и споделени на инстаграм профила на @The_Press_Tour.



Надя Сваровски: "Използваме водно-електрическа енергия в производството си от 1907 година. Към днешна дата 70% от водата, която използваме е рециклирана, а това отвори и друга, още по-важна тема за дискусия - значимостта на водните ресурси. Оттам започнаха обучителните ни курсове (Waterschool program), която обучава вече половин милион деца."

Статистиката показва, че средно по 10 милиона килограма дрехи се изхвърлят годишно и свършват на сметището. Всички си мислим Каква загуба!, но и ние самите сме част от тази статистика.

Компании като H&M поемат инициативата за изработката на дрехи от изцяло преработени платове (H&M Conscious), което е повече от добро решение. Множество от дрехите ни вече се оцветяват с бои, които не са на водна основа. Това, само по себе си, не само спестява тонове вода, но и се избягва химическа обработка. Всичко това не се случва мигновено, а е резултат от дългогодишните усилия на природозащитниците в модата.

Емблематичната синя кутийки на Tiffany&Co. е на 89% „зелена”. Следващата голяма еко стъпка на бижутерийната компания след спирането на употребата на корали в бижутата през 2002 г. е превръщането на картонените опаковки, които всяко момиче тайно си мечтае да получи, в екологични. Към момента те се изработват от рециклирана хартия, но са все толкова красиви и изискани, а ние все толкова искаме да притежаваме поне една.

Малко е нужно, за да се постигне много. Направете и вие своите първи еко стъпки, за да сътворим заедно едно голяма еко-модна революция. #girlpower

Модата не е само лъскави витрини, добре аранжирани подиуми, красиви платове и изискани дрехи. Другата страна на монетата съвсем не е толкова бляскава, но затова пък има същото огромно значение. Тенденциите идват и си отиват, но да бъдем еко-friendly и природосъобразни винаги ще е на мода.

More All fashion