Следва

Петте спирки тази седмица

"Африканеца"

Издателство Колибри представя новата си книга от поредицата „Съвременна европейска проза” ‘Африканеца” на...

Галерии преди 17 години
<@SITE_URLtd> <@SITE_URLtr> <@SITE_URLtbody> <@SITE_URLtable> Издателство Колибри представя новата си книга от поредицата „Съвременна европейска проза”  "Африканеца” на Жан-Мари Гюстав льо Клезио.

Роден и израстнал в Ница, защитил докторат по литература и преподавател в САЩ, са само малко от нещата убеждаваши в личността на твореца. Познат е на българския читател с романа си "Протоколът" (1963 г), за който получава престижната награда Рьонодо.

В творчеството му има и голям запас от публикувани романи, есета, разкази и два превода на индиански митологии.

Интересен период в живота на автора е престоят му в Африка.

След войната придружен от майка си и по-големия си брат Жан-Мари Гюстав отива при баща си, който по това време е лекар в Нигерия.

„Африканеца” (2004 г) е автобиографична творба, разказваща за преживяванията на едно дете живяло сред свободата на природата и човешките отношения в една страна, в която можеш да усетиш земата под стъпалата на босите си крака, в една страна в която животът е неразривно свързан с природата и има друг смисъл, страна, в която всичко е в излишек – слънцето, дъждовете, насекомите, растителността.

С тази твърде съкровена книга писателят изразява преклонението си пред двойната среща – с непознатия баща и с африканския континент, от който е запазил за цял живот опиянението от близостта с природата.

Всичко това би могло да бъде представено само с един откъс от книгата:

„Споменът, който пазя от онова време, би могъл да бъде от борда на кораб между два свята.

Когато днес погледна единствената запазена снимка от къщата в Огоджа (миниатюрна, в популярния след войната формат 6 х 6), трудно ми е да повярвам, че става въпрос за същото място: голяма градина без ограда, в която в безпорядък растат палми и пламтящи дървета, прорязана от права алея, където е паркиран монументалният „Форд“ V8 на баща ми.

Обикновена къща с покрив от нагъната ламарина, а в дъното първите големи дървета на гората.

В тази самотна снимка има нещо студено, почти строго, което напомня за господство, смесица от военен лагер, английска ливада и природна мощ, която открих, много по-късно единствено в района на Панамския канал.”
<@SITE_URLstrong>
Издателство Colibri <@SITE_URLa>
Цена 7 лв

More from View Sofia

More Галерии