Следва

Spring 2018 Couture: Givenchy

25 FASHION въпроса: Джойс

Харизматична, обаятелна, екстравагантна...

Trends преди 6 години

Говорим за мода, това ни е работата. Темата е безкрайна, дълбока и супер интересна, главно защото търпи развитие.

В "25 FASHION въпроса" предизвикваме личния стил и начин на потребяване на модата на готини и популярни хора, които ни издават без какво в гардороба не могат и без какво определено могат, за чии дизайни убиват, кое пропускат на щанда на фешън на драго сърце и кое с кое, без никой да очаква, биха съчетали ей сега, в този миг.



Запознахме се с Йоана Стефанова миналата година, когато при всеки удобен момент се телепортирахме в града с LOVE в името, а именно PLOVEDIV. Влюбихме се в нестандартния й бретон, страстта, която изпитва към изкуството, и живота, който се лее от нея сякаш с литри.

Йоана, или както тя предпочита да я наричат Джойс, е от онези харизматични и дейни жени, които определено искаш да познаваш. Част от екипа на ONE DANCE WEEK, Фестивала за съвременен танц, който и тази есен с удоволствие ще посетим през септември и октомври.

Днес, докато ни е на гости, преди да замине за Лондон да си търси късмета, говорим модно и много, вижте!



1. Модерно в главата ми е?
Първата ми мисъл е свързана с една от изложбите в MoMA в момента, Items: Is Fashion Modern?, в която са включени дрехи и аксесоари, емблематични за XX и XXI век, но останали значими и днес по някакъв начин. Та, селекцията е доста интересна. Мисля си, че в главата ми модерното се противопоставя на трендовете и тенденциите. На мен ми се иска то да ми каже нещо повече, нещо, което не знам, и да го запомня завинаги.

2. С начина, по който се обличам, изразявам?
Истината е, че купувам все по-малко дрехи и когато го правя ми е много важно да си представя как нося същото нещо след 10 или 20 години. Ако се харесам тогава, значи трябва да го взема. Второто нещо, на което много държа, е да усещам, че дрехата или нещото, за което плащам, са много устойчиви. Третото е да са лесни за поддръжка, за съхранение, за съчетаване. Предполагам, че стилът ни винаги отразява начина ни на живот. Аз се опитвам да пътувам много и се нуждая от неща, които не трябва да сменям всеки ден.



3. Обувките са? 

Всъщност нямам никаква идея. Аз обикновене си взимам обувки, който ще бъдат с мен дълго време. Ако не съм ги виждала досега на снимка или върху друг човек, още по-добре.

4. Никога не бих сложила върху себе си какво?
Никога не бих платила за работата на артист, който не обича това, което създава.

5. Любимата ми фешън находка е? 
Всичко, което намираш на места, на които не си очаквал, си е доста яко.

6. Фешън придобивката, която има жестока сантиментална стойност за теб?
Предполагам, това са дрехи, които след много години все още харесвам или предмети, които са ми подарени и са натоварени с някакви мисли. Преди няколко години, на рождения си ден, влязох в един магазин, който до голяма степен изгради вкуса ми, когато растях, и си купих едно от най-скъпите сини сака, които притежавам. Много го харесвам, но никога не съм го обличала. Май просто ми е прекалено важно, че да го използвам… всеки път, когато го видя си мисля, че все още не съм готова да споделям най-важните неща от себе си.

7. Модният аксесоар, който бих подарила на сватбата на приятелка?
Едва ли бих подарила нещо подобно… но, да кажем, тъмни очила, за да може да изчезва от света, когато го пожелае.

8. Никога не нося?
Дрехи и аксесоари без причина.



9. Най-якото стил вдъхновение?
Good looking babes.

Esoteric and transcendental shit.
Women who know their place.
Hypebae.
Trends.
Music.

10. Кое от 'must have' фешън нещата няма в гардероба ти?
Предполагам, че повечето ги нямам. Май изпуснах всички тенденции. Истината е, че най-много обичам да чета за тях, докато съм облечена с риза и панталон в един и същи цвят и седя в някое кафене.



11. По-малкото повече ли е?
Само когато повярваш, че може да е.

12. Демокрация или класика в модата и стила?
Екзистенциализъм.



13. Модата е универсалният език на...

За мен модният дизайн е израз на артистичия почерк на създателя си и след това – на интерпретацията на този, който го носи. Модата със сигурност си има различни изразни средства, но не е повече от останалите изкуства… в края, всички заедно по някакъв начин изразяват универсалния език на Космоса. Има едно пространство, в което всичко е едно и си мисля, че всяко изкуство и всеки артист по свой начин се опитва да стигне до там.

14. Визитната картичка на стила е...
Винаги детайлите – хастар, вътрешната част на обувката, шевове, етикет… Харесвам невидимите неща, които забелязват само хората, които съзнателно ги търсят.

15. Модерното е последният етап преди натруфено? Къде е границата?
Не знам, и двете понятия въобще не са ми съвременни. Мисля, че най-актуалното в момента е дизайнерите да застават против масовото производство и всички глобални проблеми, които то създава. А относно границите мисля, че толкова много хора вече се бориха срещу тях, че даже вече въобще не е интересно да ги мислим…

16. Има ли "правилни обувки" и управляват ли те света?
Правилните неща са различни за всеки човек. Заради това преди да купя нещо, трябва да се почувствам все едно казва нещо, което аз не бих могла. В този смисъл всяко нещо, което се справя с тази си задача, управлява много светове. А конкретно за обувките… има много модели, с които може да нариташ някого, сигурна съм в това.

17. Модата като начин на бягство или лишаване от свобода?
Зависи как се чувства човекът, който облича дрехите и носи аксесоарите. За мен модата е само свобода и много възможности.

18. По дрехите посрещат..., по какво ТЕ изпращат?
Сякаш прекалено много мисля за работа, така че се надявам всички да ме изпращат по проектите, върху които работя и да искат да се включат в тях след това.

19. Елегантност и снобизъм, тънка ли е границата?
Май по-скоро зависи от субекта, а не от обекта, така че е абсолютно неясно дали е тънка или не.



20. Когато искаш да изглеждаш зашеметяващо, обличаш... ?

Може би панталон, риза и черни очила.

21. Роб на марки?
На марки не, но на конкретните дизайнери много и на идеи много, и на истории…

22. Как разбираш израза "много е фешън"?
Никак. Мисля, че е отвъд възможностите ми даже да го анализирам. Честно да споделя, в началото, когато се запознавах с някакви международни дизайнери, винаги разпитвах за тенденциите и какво харесват хората от съответната държава и истината е, че това май се оказаха възможно най-скучните въпроси. Изводът е, че на никого не му пука кое е фешън и кое не е. Важното е как ти самият преживяваш случванията и предметите, а и какво искаш да кажеш с работата си. Въпреки пазарните принципи, аз вярвам, че великата цел в живота е да успеем да изразим себе си.



23. Не можеш без дрехите/обувките на... ?

В различни моменти от живота си съм имала преференции към различни модни икони, но в един момент осъзнах, че всеки има какво да ти сподели. Тогава иконите изчезнаха… а после видях и работата на Alexander McQueen за Target, на Karl Lagerfeld за H&M и си казах, че всичко е възможно в този свят.

24. Коя епоха в модата би искала да се върне?
Мисля си, че прекалено много живея и харесвам съвремието, така че искам да съм точно сега. Пък и ако обиколите малко ще видите, че в модния дизайн се случват супер интересни неща в момента, особено в модните академии.



25. Би ли пуснала твоя модна линия и какво ще й е отличителното? 

От много време ми се иска да участвам в колектив, който създава queer fashion
в България, т.е. дрехи и аксесоари, които проблематизират, изследват или представят пола ни по различен начин. Всяка колекция ще е насочена към предефиниране на мъжествеността, женствеността и това, което е между тях.


Разговорът ни би могъл да продължи, но уговорката е за 25 fashion въпроса, останалите отговори в дрехите на Йоана Стефанова всички от магазините на Totally Erected!

By the way... разбираме, че се "готви" още нещо интересно от 26 до 28 март отново в Града под тепетата, а именно - SPOTLIGHT: USA Американска национална платформа за съвременен танц.

Good luck!

More Trends