Следва

10 страхотни модни идеи за цялото семейство by Sofia Ring Mall

"Не искам да обличам дебели жени!"

Каза анонимният дизайнер...

All fashion преди 6 години

Паралелно с настоящия моден месец върви и изложбата в Ню Йорк, посветена на анализирането на идеала за женското тяло и неговата еволюция през годините.

Наречена "Fashion and Physique", експозицията е изложена в университета за мода Fashion Institute of Technology, а по повод нейното откриване се проведе открита дискусия между директора на музея и главен куратор Валери Стийл и модния инсайдър Тим Гън. Дуото коментира историческите корени на plus-size модата (приблизително в началото на 20-ти век) и как модното общество днес се отнася към по-големите размери. И докато големите имена в модата цитират различни причини, поради които не произвеждат големи размери за клиентите си, Стийл си припомня разговор с виден дизайнер, чието име обаче оставя анонимно. Въпросният креативен ум се изказва по повод знаменитост с пищна фигура, пожелала да се облече в негов дизайн: "Не искам тя да носи дрехите ми, няма да обличам мебели."

Грозното сравнение се отнася за тялото на жена, която носи американски размер 12 (средностатистическата американка пък носи размер 16), а проблемът е много по-задълбочен според Гън: "Хубавото обаче е, че говорим за ситуацията и няма да позволим това да се потули. Семиотиката на дрехите е важна - те изпращат послание относно как светът ни възприема. Колкото повече опции имаме, толкова повече можем да упражняваме контрол над ситуацията."


 

More All fashion