Следва

IТ'S OVER! Чанинг Тейтъм и Джена Дюан се развеждат!

Почисти и разкраси - Никол Богданова и Идеята

Частична и динамична визитка на Никол:

All About Life преди 6 години

Тя е от хиперактивните хора, които правят по 100 неща едновременно. Има чаровна усмивка и синьо-сиви очи, които наблюдават жадно всичко. В студентските си години е доброволец, участник и лидер в НПО, разработва проекти. Маниак на тема кафе и сови, обича да открива нови места и да спортува – кара ски, сноуборд, колело, ходи на суинг танци.



Никол Богданова (или както всички я наричат – Никси) силно вярва, че ако нещо не ни харесва, то не бива да се примиряваме, а да се борим със статуквото, сами да случваме промяната, която искаме. Не знае дали всичко в живота ни е предначертано и колко е голям пръстът на случайността и съдбата, но при нея определено нищо не се получава с лека ръка, а с много труд и постоянство. Вече не се дразни на липсата на късмет, а е осъзнала, че така се кове характер и ако иска много нещо, колкото и да е трудно то, може да се справи, борейки се за него.
През последните 6 години се занимава с маркетинг и медии. Обича резонността в действията си и по-скоро е склонна да смени работата, отколкото да стои на място, което не й носи смисъл.

И така лека-полека пътят я отвежда до Unilever, където цари неподправена, приятна за нея „лудница”. Като част от маркетинг екипа, отговаря пряко за категориите за почистващи препарати, както и за храни и чай. Комбинацията е меко казано шизофренична, но работата е доста комплексна, интересна и предизвикателна.

Сама за себе си споделя, че в личен аспект е като децата, които нямат спирачки, но в същото време в работата си е супер, дори, цитираме: „дразнещо организирана, с отношение към детайла”. Не обича да бездейства – „Не съм добра в това!”, казва Никси. Всяко свободно време се запълва със зареждаща дейност, нов проект, време с любими същества или просто хваща пътя към нова дестинация.



Днес се срещаме с Никол Богданова заради кампанията на Cif – почисти и разкраси, чиято цел е да обнови добре познати, пък и позабравени местенца из прекарасната ни България.
„През последните 4 години правим най-различни кампании за пролетно и есенно почистване, водени от Cif и Domestos. Тази година решихме да разделим двата бранда и всеки да следва своята глобална кауза. Важно беше да намерим локалния прочит на всяка от тях – това, което ще е социално важно и релевантно за България в дългосрочен план. Оттук насетне с Cif ще се фокусираме върху връщането на красотата и цялостната трансформация на дадена среда през пролетта, а с Domestos през есента ще обърнем внимание на по-добрите санитарни условия в българските училища. Така че концепцията на „Почисти и разкраси с Cif” е доразвита от нашия екип, отговаряйки на локалната реалност. Различното при тазгодишното пролетно почистване е, че няма просто да чистим, а ще придадем нов живот на дадено място. Ще го почистим, но и ще го транформираме, ще го превърнем в градски шедьовър”, разказва за идеята на бранда Никси.



Никси споделя, че за тях е много важно какво ще оставят след себе си и допълва, че кампанията е доста рискована от тази гледна точка. Могат да почистят и трансформират дадено място, а след няколко месеца или дори дни, някой отново да разхвърля, да надраска и разруши. „Просто предпочетохме да имаме вяра в хората. Че като им дадем ново място, ще му се радват и ще го пазят.“, заключва Никси.



От наблюденията покрай проекта вижда, че хората приемат понятията „градска култура”, „градски шедьовър“ по различен начин и всъщност, цитираме: „…именно в това е красотата на идеята. Реално погледнато, всеки може да направи своя прочит – какво за него е „градска култура“ или „градски шедьовър“. Всеки може да се припознае в каузата, тъй като тя засяга заобикалящата ни среда. Обикновено човек си казва „Е, на мен ли ще обърнат внимание, аз ли да случа промяната..“ В случая наистина всеки може да бъде чут.“

Ако някой много иска да промени мястото, на което живее или покрай което минава ежедневно, независимо в коя част на България е то, има свободата да го качи на сайта и да активира приятелите си да гласуват за него. „Всеки избира каузите си, които го касаят лично по някакъв начин. А кампанията ни е точно това - кауза! Всеки може да влезе в сайта, да го разгледа, да намери своята кауза и да гласува за нея”, добавя Никси.



Динамиката в работата им е уникална и съответно непрекъснато изскачат нови неща, водещи до нови препятствия. Сигурна е, че и със сегашната им пролетна кампания ще изникнат непредвидими ситуации, което винаги води до забавни ситуации, но гледа да приема случващото се спокойно. „Винаги има предизвикателни моменти и затова накрая хубавите резултати са така сладки”, добавя още и споделя, че първият голям казус е била именно трансформацията на Алпинеума.
„Не искахме да правим обикновено прес събитие. Искахме не просто да разкажем на нашите партньори за кампанията, а да им покажем какво целим. Да се опитаме да им предадем енергията на кампанията и собствената ни мотивация за по-добра градска среда“. Мястото е трябвало да бъде както комуникативно (като за събитие), така и наистина да се нуждае от почистване и промяна. Общината им помага в избора, като истински ценен партньор.


(Мария Ачкова - кмет на район Средец)

В тази връзка, от огромно значение и важност са именно точните партньори, убедена е Никси. Така каузата става истински обща и всички заедно я разпространяват, защото вярват в смисъла.

Такива са и стружение „Трансформатори” – екипът млади архитекти, с чиято помощ ще се случват трансформациите. След тяхната креативна намеса, насред Алпинеума изниква Малкото градско кино, даже с малък бар.
Ако още не сте минавали през подлеза на „Васил Левски“ и „Гурко“, направете го – определете си там среща с приятел, например, а ако сте стигнали по-рано от него, пийнете кафе или бира на бара до обновените дървени стълби. Запознайте се с факти от историята на емблематичната Княжеска градина или пък си прожектирайте някое видео!


 
Благодарение на стартиращото събитие и трансформация, на тази демонстрация на идеи, възможности и реализацията им, хората се активират бързо. Само след първите седмици в сайта се получават близо 5000 гласували и над 50 нови предложения за трансформации от цялата страна.
Всяко от предложенията минава през няколко филтъра на одобрение, за да се прецени дали има нужния потенциал за разгърната промяна, не „просто изчистване с метлата”. Важна е и подкрепата на местните общини, следва и свързване с неправителствени организации и различни партньори за обсъждане на най-добрия вариант за изпълнение на идеята и нуждите на локално ниво.


(Трансформаторите в действие)

На 23 април ще станат ясни избраните локации – до тогава всеки може да се включи с предложение или просто да гласува. Когато станат ясни топ 3 места, ще се разработят конкретни проекти, персонално отнесени към спецификата на района. През месец май започват трансформациите и много скоро след това организаторите ще се похвалят (и отчетат) за добре свършената работа. Никси обещава.




 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.