Следва

Памела Андерсън пред Elle - Искам да видя как ще изглеждам, когато остарея

Секси и във форма. Как го прави Деси Бекирска

Първо място на конкурса Optimum Figure 2009, основна роля в балет M-Dance, „Шоуто на Азис”, клуб Solo и клуб Jim Beam...

Лица преди 14 години

Първо място на конкурса Optimum Figure 2009, основна роля в балет M-Dance, „Шоуто на Азис”, клуб Solo и клуб Jim Beam. Професионален грим за сценични изяви, сватби и абитурентски балове. Рубрика за фитнес и диети, насочена към дамите. Мислите си, че става дума поне за няколко души, нали? Всъщност, не – става дума за едно момиче, което е само на 26, а фигурата й е повече от перфектна. Това, с което се занимава – всичко, описано на първите няколко реда. Много дейности и едно момиче със здрав дух и здраво тяло. Симбиозата е повече от внушутелна, а лекотата, с която върши всичко – удивителна. Защото тя е Деси Бекирска.

V. S. Здравей Деси, много добре изглеждаш! На колко години труд е това тяло?
Д. Б.
Начинът, по който изглеждам в момента, се дължи на двугодишен, професионално насочен фитнес труд. Преди това никога не съм имала толкова спортна фигура, но винаги съм гледала да внимавам. Правила съм глупавите бързи диети, занимавала съм се и с аеробика – общо взето с какво ли не, всякакви експерименти съм правила. След много грешки и упражнения, достигнах до тялото, което имам в момента. Това може би най-добрата ми форма до момента.

V. S. Занимавала ли си се преди това професионално, или само през последните две години?
Д. Б.
Ами аз ходя на фитнес от 18-годишна, но винаги ме е било страх да попитам и общо взето си търсех информация сама. След това приятелят ми започна да ми помага, но като цяло е доста сложно, тъй като информацията от различните източници е различна, има разлики - дали става дума за мъжко тяло или пък женско и пр.

V. S. А каква е цената на едно такова тяло?
Д. Б.
Цената е по-малко свободно време. За мен това e удоволствие – влизам и излизам с кеф от залата. Когато пропусна тренировка – това е едно от нещата, които ме изнервят най-много.

V. S. С какво се различава лятната от зимната поддръжка?
Д. Б.
Може би през лятото е една идея по-лесно, тъй като поддръжката на едно здраво тяло става както с подходящите упражнения, така и с подходящата храна. През лятото е много по-лесно да се пази диета, тъй като има много повече плодове и зеленчуци. И през зимата обаче не е толкова страшно, тъй като се предлагат както много замразени зеленчуци, така и ядки. Няма кой знае каква разлика. Важно е през цялата година системно да се грижим за кожата и да внимаваме със слънцето.

V. S. Според теб, кой е най-добрият спорт за хубави форми?
Д. Б.
Ами аз освен на фитнес, ходя и два пъти седмично на йога. Тя разтяга мускулите и сухожилията. Фитнеса малко стяга мускилите и точно затова, особено при жените, е хубаво да се прави и стречинг.

V. S. Какво всъщност означава „режим на хранене”?
Д. Б.
Това са малки правила, които спазваме – в никакъв случай не е нещо остро и крайно, както повечето хора си мислят. Това е въпрос на навик – да се научим да спазваме дребните правила.

V. S. Какво мислиш за хапчетата и добавките тип l-carnitine например?
Д. Б.
Пила съм l-carnitine, но подобни продукти са подходящи в по-начална фаза, тъй като те ускоряват процеса или пък с тяхна помощ се дооправят разни дребни кусури по тялото. В момента не употребявам такива добавки, но съм пила burner, в което също няма нищо лошо. Това не е химия – разликата между хранителните добавки и химията е огромна. L-carnitine е нещо, което се поддържа от организма, но просто може да бъде добавено в по-голямо количество. Има си вече режим на приемане – колко често, за какъв период от време.

V. S. А ако трябва да избираш между танци, фитнес и секс?
Д. Б.
(Хахаха) Може би фитнес. Да, аз си го казах първосигнално, но определено ако трябва да избера само едно, то това ще бъде фитнесът. Танцуването е малко или много до време. Малко е несериозно след една определена възраст, да продължиш да се занимаваш с нещо такова. Човек трябва да мисли малко по-сериозно върху нещата. В някой момент и аз ще спра да танцувам, но все още незнам кога ще бъде това – може и да е скоро, може и да не е. Иначе в школата М Dance се занимавам и с преподаване и това е едно добро продължение на нещата.



V. S. Можеш ли да ни дадеш няколко практични и лесни упражнения, които може да практикуваме и в домашна обстановка?
Д. Б.
Първо, добре познатите коремни преси, които всички предполагам знаят как се правят. По-лесният вариант в случая е повдигане само на гърба, като не отлепяме цялото тяло, като съчетаваме с вдишване, когато сме повдигнати, и издишване. С тях може така хубаво да си запалим корема – имат страшен ефект! Хубаво е да правим по четири серии, по 50 преси – сутрин на гладно, а пък след това може да изядем някой плод, мляко с боровинки или мед – такива неща.

V. S. Каква е най-полезната или просто най-пълноценната диета?
Д. Б.
Това e диетата, при която на всеки три часа приемаме някаква храна, без да се лишаваме от едно нещо за сметка на друго – белтъчини, въглехидрати и мазнини. Има и полезни мазнини, като тези, които се съдържат в авокадото, ядките и пр. Не трябва да се лишаваме от нищо – просто трябва да внимаваме с въглехидратите. Напоследък са много популярни диетите с белтъчините, но и там не трябва да се прекалява, тъй като можем много да си навредим. А относно въглехидратите – не трябва да ги приемаме късно вечер, най-добре е в първата половина от деня.

V. S. А има ли нещо, което при всички случаи трябва да избягваме да приемаме?
Д. Б.
Хаха, ами моята диета е много „тра-ла-ла”- диетата на „щастливата неделя”. С моя приятел всяка неделя след тренировка преяждаме. Отиваме в Dunkin Donuts и изяждаме примерно две кутии с понички. Накратко, всяка неделя ядем каквото си поискаме. Започнахме този ритуал преди две години и, както виждате, не съм станала 300 кила оттогава. По този начин стимулираме организма и зареждаме мускулите. Трябва да има такива зареждащи дни, а освен това трябва да зареждаме тялото с видовете въглехидрати – кафяв ориз, бял ориз, варени картофи. Не трябва да спираме тези неща, тъй като, ако приемаме само белтъчини, и хормоните на щастието изчезват.

V. S. А трябва ли мъжът до теб да бъде с перфектни форми, по-добри и от твоите, за да не се комплексира?
Д. Б.
Ами за мен лично няма никакъв проблем – ходила съм с момче, което беше високо 176-7см. и тежеше 98 кг. За мене нямаше абсолютно никакво значение той как изгелжда. Давала съм му съвети единствено, защото съм се притеснявала за здравето му. Имаше случаи обаче, в които на него самия му беше малко неприятно.

V. S. Кой е съветът, който никога не би дала?
Д. Б.
Относно упражненията – претоварването, безкрайното трениране всеки ден – това е много грешна практика. Хубаво е два дни да тренираме, един да почиваме, защото идеята на фитнеса е да прочисти тялото от мазнините и да възстанови метаболизма. При всекидневното безразборно трениране мусклите се подуват и седим и се чудим как сме тренирали 5 дена, а пък накрая сме подути. Тялото има нужда от почивка. И другото нещо е приемането на въглехидрати – лишаването е абсолютно противопоказно. Не можем да караме дълго време само на плодове, колкото и популярно да е това.

V. S. Какво чуваш най-често от хората за себе си ?
Д. Б.
(Хаха) Къде си бе Сървайвър? Или пък Деси Пресата. Някои младежи пък обичат да подвикват „Кажи на к’во си?” – дали си инжектирам някакви неща.

V. S. Каква според теб е границата между хубавото тяло, анорексията и мъжките форми?
Д. Б.
Този баланс е много труден. Много трябва да се внимава, защото се получава едно неусетно загрубяване на фигурата, особено ако жените приемат някои от нещата, за които говорех преди малко – тогава вече се получава чисто мъжката фигура. Относно анорексията – много е лесно да различиш един анорексик, от един човек като мен например. Лишаването от храна и от основни хранителни групи, белтъчини например, води до много тежки неща. Тези хора обикновено се смазват от тренировки, изяждат по някоя марулка и нямат никави мускули – остават само кожа и кости. Мъжката фигура от друга страна се получава при по-силовите спортове – при жени, които се занимават с вдигане на тежести, с борба и с други по-силови и мъжки спортове. Почти съм сигурна, че приемат доста неща, което пък променя хормоналния баланс, получава се окосмяване, променя се дори и самата челюст. Трябва много да се внимава. Ако видя, че примерно започне да ми расте мускулът на ръката, променям упражнението, следя тези неща и внимавам.



V. S. Нека поговорим и за другите неща, с които се занимаваш. Как се озова при Азис?
Д. Б.
По един съвсем нормален начин – танцувам в балет M Dance от 6 години, общуваме с много хора от тези среди, хората ни познават. Участвахме в „Комиците”, работим с много български изпълнители, и в последствие те ни отправиха предложение. Ние си казахме условията, те – техните и общо взето така се получи.

V. S. А за какво мечтаеш?
Д. Б.
На първо място мечтая аз и всички мои близки да са здрави, защото това е най-важното нещо. Трябва да внимаваме в каква форма сме и да се грижим за себе си. След това си мечтая да съм в хармония със себе си, с моя приятел – да живеем заедно и да се разбираме. Не си мечтая за милиони левове, с които да си купя най-красивото бижу, например. Искам да имам достатъчно пари, за да мога да живея добре.

V. S. Притесняваш ли се да забременееш, за да не развалиш хубавото тяло?
Д. Б.
(Хаха) Не, притеснявам се да забременея, защото все още нямам живота, с който да осигуря подходящото отглеждане на едно дете. Аз искам да осигуря живота, който наистина заслужава едно малко сладко детенце. Човек трябва да е достатъчно отговорен и да е достатъчно пораснал. Тук отново всичко опира до режим. Това, че си бременна, не означава, че трябва да се отпуснеш – има гимнастика за бременни, режим на хранене.

V. S. Искам да те попитам малко и за танците – какви танци владееш?
Д. Б.
В M Dance сме танцували почти всякакъв стил – май само казачок не сме играли! Имали сме ориенталска програма, преди известно време направихме кабаре, поп, денс – правили сме различни неща. Не мога да кажа кой стил ми е любим, тъй като обичам да ги сменям. Принципно танцувам в клуб Solo, където е само ретро и може би това ми е бил любимият стил, но вече просто ми омръзна. Най-важното за един танцьор е разнообразието.

V. S. Вече спомена за клуб Solo. Какви други участия имаш?
Д. Б.
От около година и половина съм в ретро клуб Solo – там съм свикнала и с персонала, и с шефовете, много си го харесвам това място. Иначе, танцувам отвреме-навреме в клуб Jim Beam в Студентски град – обичам черното парти там, всяка сряда. Иначе с балета участваме и на разни коктейли и партита.

V. S. А какви стремежи имаш?
Д. Б.
Аз по принцип се стремя с всичко, с което се занимавам, да го правя на 100%. Не държа на всяка цена да съм най-добра от всички – опитвам се да бъда най-добра в това, което правя. Нямам намерение да ставам шампионка по фитнес – знам, че след време това ще остане просто страничното занимание, с което ще поддържам форма. Другото нещо, което планирам в момента е да водя рубрика за фитнес и диети, която да бъде специално насочена към дамите.

V. S. Спомена, че преподаваш в школата на M Dance. Имаш ли някакви планове, свързани с това за в бъдеще? Например собствена школа?
Д. Б.
За собствена школа не съм мислила, тъй като M Dance е едно наистина добро място. Хората ни познават вече, интересни сме им. Там ми дават достатъчно голямо поле на изява, така че засега нямам други намерения. Преди известно време преподавах източна гимнастика и йога във фитнеса, в който работеше моят приятел и където всъщност се запознахме. Това обаче вече не ми е интересно, омръзна ми. В момента съм си много добре в школата и мисля, че трябва там да продължат да се развиват нещата – да се съберат повече групи и тн.

V. S. Чухме, че се занимаваш и с професионален грим. Би ли ни разказала малко повече за това?
Д. Б.
Мисля, че беше миналият ноември, когато отидох при Пепа Стоянова. Обадих й се, тя точно беше дошла да гримира в „Шоуто на Азис” и в крайна сметка завърших курс в нейната школа. След това тя ме хареса и така да се каже ме пласира – започнах да гримирам хората, с които тя работи в момента. Има и един проект със студио Arlet, който ще стартира септември месец. Рисувам от малка и ми беше мечта да се занимавам с нещо такова на професионално ниво. Правила съм всякакви експерименти със себе си и не съм се притеснявала, защото на сцената имаш поле на изява.

V. S. Само за участия ли гримираш или може и някой абитуриент да дойде при теб?
Д. Б.
Тази година гримирах доста абитуриентки, а гримирам също и за сватби. В началото гримирах основно мои приятелки. Колежките от M Dance най-често ми минават под четката. Наскоро снимахме клип с Малина, където пак аз ги гримирах. Това ми доставя голямо удоволствие и ме успокоява. Това е и едното от нещата, с които смятам да продължавам да се занимавам.



V. S. Имаш мъж до себе си, с когото си заедно вече доста време. Кажи ни още нещо за него.
Д. Б.
Казва се Стоян и, както споменах, се запознахме във фитнеса, в който работехме и двамата. Той е мъж в перфектна форма, а фитнесът съответно е една от общите ни страсти. Най-важното за мен е, че имаме общи възгледи и си даваме взаимна мотивация. Той е и една от причините да изглеждам по този начин. Той е наистина уникален и аз много, много го обичам.
 

More Лица