Следва

The afetermath: Бела и The Weeknd пак са заедно!

Не-места на утопията в галерия-книжарница София Прес

„Карта на света, в която не е означена страната Утопия, не си заслужава вниманието”
Оскар.Уайлд
 

All About Life преди 6 години

По дефиниция Утопия (oт гр.ез. -Не-място) е въображаемо измерение или състояние, където всичко е идеално.

От представите за Райската градина , „Държавата” на Платон , пасторалната идилия на Аркадия, от социалните и икономически утопии от недалечното минало, до днешните утопични идеи за технологичното ни бъдеще на безсмъртни хибриди между биология и технологии, генно инженерство и създаване на раса от супер хора, обитаване на други планети и тн., утопичните идеи винаги събуждат човешкото въображение.

Утопията като че ли е е по -скоро измерение в човешкото съзнание отколкото конкретно място.
Човешкият мозък е устроен така, че забелязва и визуализира злото, тъмното, по –добре и с големи подробности. Примерите са безброй в историята на изкуството и литературата. Съвременните проблеми и дебати, не правят изключение: задълбочаващо се социално неравенство и регионални войни, глобални катастрофи, свързани с човешката дейност, финансови кризи, свръхнаселеност на планетата, глад и миграция, мрачни перспективи за бъдещето.

Като контрапункт, в съзнанието ни има едно” утопично” измерение или импулс, стремеж за трансцеденция, въображение за спасение ...но то е винаги някъде другаде, не тук, винаги не толкова ясно представимо като битие.

Често на утопичните представи не се гледа сериозно, като че ли са нереална, несериозна и скучна тематика или пък е трудна за въобразяване и визуално изражение. Именно тази област, това утопично „не- място” ми се струва интересно предизвикателство за въображението.
Участващите автори интерпретират в широки граници, черпейки вдъхновение както от историята, така и от утопичните идеи за бъдещето или от собствените си импулси към трансцеденция, които всеки носи съзнателно или не.

Юлиана Текова, куратор

Участващи автори:
Анжела Терзиева, Гергана Табакова, Димитър Яранов, Елена Панайотова, Елеонора Терзиева, Константин Костов, Марта Райхел, Мими Добрева, Юлиана Текова

 

More from View Sofia

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 1 седмица

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.