Следва

Явлението Leggings

Назаем взехме бялата риза от мъжкия гардероб

Още преди два сезона дамите започнаха все повече да се вглеждат в мъжкия гардероб, да търсят вдъхновения в...

All fashion преди 14 години

За предстоящата есен, напук на всички тенденции, на мода идва стилът, който надделява над моментните решения на дизайнерите. Айтеми като малката черна рокля, перлите, комбинацията от черно и бяло, меките кафяви и бежови тонове, тренчкота, черния панталон, кожените ботуши до коляното, правата пола, кашмирения пуловер, жилетката от ангорска вълна, бялата риза и лачените обувки на 12-сантиметров ток излизат на преден план в списъците за есенни покупки.

Освен тези класически елементи, които винаги надживяват всички дизайнерски промени, тази есен на мода е и експериментът.

Още преди два сезона дамите започнаха все повече да се вглеждат в мъжкия гардероб, да търсят вдъхновения в класическите костюми, да носят обувки тип оксфорд и каскети. И след като жените събраха смелост да заимстват идеи от гардероба на приятелите си, дойде време, в което направо да си ги взимат назаем.

Първо бяха джинсите, които дамите носеха с блузки с вталена кройка, за предпочитане изработени от фина прозрачна материя. Добавяха обувки или сандали на 12-сантиметров ток, авиаторски очила, и наложиха тренда „взето назаем от гаджето”. Нещо, което се превърна в масова практика и което можем да видим доста често и по софийските улици.

Тъй като есенната мода е посветена на елегантността, вариантът с „крадените джинси” си остава много casual, но след кратък обзор на мъжкия гардероб бялата риза ни се наби на очи. Както на нас, така и на милиони редакторки, стилистки, работещи жени, дори и на дизайнерите.

Armani Prive, Betty Jackson, Jean Paul Gaultier, Donna Karan, Karl Lagerfeld, Chanel, Bottega Veneta, Burberry, Yves Saint Laurent са само част от имената, които представят бялата риза като водеща в дамския аутфит за предстоящия студен сезон. Единственото, което се различава от предишните сезони е, че сега бялата риза е с мъжка кройка, широка, без вталяване, с твърда яка и маншети и с дълги широки ръкави. Изборът на материи не е голям. Основните са памук, памук и лен, лен, памук и коприна. Рядко можем да срещнем ризи от чиста коприна или дантела.



Ясно е, че ризата за сезон есен/зима 2009-10 е бяла и че е с мъжка кройка, но с какво я носим? И къде? Дизайнерите отговарят и на този въпрос.

Изборът с какво да я съчетаеш е твой, но все пак не забравяй, че си жена, че си модерна и елегантна и не е добре да изглеждаш като сервитьор от 90-те. Съчетавай ризата с дрехи, които са с женствена кройка. Права пола до коляното за работа, копринена пола тип „балерина” (пола с дължина до средата на прасеца или малко по-дълга със свободна кройка и няколко пласта ефирен плат) или клоширана пола за разходка и шопинг, прав панталон за офис обяд или други служебни задължения, а с кожен клин за бар. Или просто я носи само с колан и кожени ботуши над коляното, за да бъдеш наистина фешън. Изборът е твой, всичко зависи от момента, настроението, мястото и атмосферните условия.



Материите, с които съчетаваш ризата на приятеля си, не трябва да са обикновени. Заложи на коприната, плюша, кадифето или дантелата. Не забравяй и бижутата, които играят много важна роля в случая. Нужно ти е голямо колие, голяма брошка или масивна гривна. Никога не носи и трите едновременно. Избери едно, но нека то да се забелязва и да прави впечатление.

И последно, къде можем да открием такива ризи? Ами навсякъде, от най-луксозните бутици, до гардероба на баща ти, дядо ти или гаджето. Всичко зависи от това какво точно искаш. Ако търсиш нещо с уникална кройка и винтидж ефект, то твоето място е дядовия шкаф или магазините за дрехи втора ръка. Ако искаш да си много шик, елегантна и скъпа, при следващото си посещение в бутиците разгледай и мъжките щандове.

В GARDE ROBE можеш да откриеш страхотни бели ризи Yves Saint Laurent, във VAYK има добра селекция от бели ризи с етикети Van Laack и HUGO BOSS, в Trend Box можеш да разгледаш тренди предложенията на Paul Smith и Prada, а ако не искаш сумата, похарчена за нови дрехи, да ти тежи на съвестта и да стопи месечния ти бюджет, разгледай предложенията на Capasca, Z Outlet, Sisley, Andrew’s. Там можеш да откриеш добри мъжки бели ризи на цени от 20 до 80 лева.
 

More All fashion