Следва

It shopping list: ТЯ и ТЕ

Защо Донатела Версаче е най-важната модна икона на 90-те?

Показваме редки архивни кадри, поводът - ЧРД на госпожа Версаче...

All fashion преди 5 години

От звезда на най-разюзданите партита до шеф на една от най-големите модни къщи - Донатела Версаче извървява дълъг път, за да се измъкне от сянката на легендарния си брат. В чест на 63-годишнината й днес, си спомняме защо Донатела спокойно може и трябва да бъде наричана не само дизайнер, но и икона на стила.

Неизменно, миниатюрната й фигура е облечена в матова черна кожа, косите са силно изрусени - трудно е да си я представим по-подходящ архетип като определение на италианския стил. Апогеят в разцвета на образа й се случва през 90-те - всички помним снимките на Донатела, позираща или в златно ламе, или в сребърни ластични рокли.

Това е времето, когато тя работи рамо до рамо с брат си Джани, бъдейки пръв негов асистент и муза, така че тя познава света на модата съвсем отвътре. Сред приятелите й са поп-звезди, известни актриси и, разбира се, супермодели. Именно през 90-те Донатела започва да се изявява като дизайнер — прави първата си колекция за втората линия на Къщата - Versus, а после, след убийството на Джани, поема цялата отговорност за Versace.

Актьорът Рупърт Еверет веднъж я описва като "блондинката камикадзе в черна кожа и на свръхвисоки токове". По-точно няма как да е - тя се чувства еднакво уверено в компанията и на супермодели, и на кралски особи (как да забравим снимката й, мило бъбрейки с принц Чарлз), а сред "престъпните й партньори" на най-яките партита през 90-те са Елтън Джон и Мадона, Карл Лагерфелд и Марк Джейкъбс.

След кончината на брат й през юли 1997 година, на Донатела се налага да оглави 800-милионната модна империя. Независимо от тежката загуба, тя съумява да се вземе в ръце и да представи първата си самостоятелна колекция за Versace само три месеца след трагедията.

Още два месеца по-късно отново е в епицентъра на светските прояви, основен гост е на церемонията по откриването на изложбата в музея Метрополитън, посветена на Джани Версаче. Нагледно доказателство за вътрешната й сила, която извънредно добре четем и във външния й образ. В чест на ЧРД 63! на Донатела, си спомняме най-добрите й визии именно от онзи период на възход и завидно себеутвърждаване.

Честито!


More All fashion