„Етюди и приятели“

Фестивалът „Етюди и приятели“ ще се проведе от 16 до 27 юни на три основни локации: ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, Derida Dance Center и Галерия „Етюд“. Всички представления са начален час 20:00 ч.

Всяка година фестивалът „Етюди и приятели“ включва в своята програма разнообразие от различни жанрове и артистични подходи. Задължителен елемент е присъствието както на чуждестранни гости, така и български хореографи и изпълнители, които не живеят в България и рядко представят своята работа тук.
Третото издание на фестивала ще започне с премиерата на Magnolia аnd Strangers на 16 юни от 20 ч. в Дерида денс център.

Спектакълът е сътрудничество между хореографа, танцьор, поет, преподавател и музикант Джулиън Хамилтън и младата българска изпълнителка Деница Дикова. Повече от 40 години Джулиън Хамилтън създава и представя своите работи по света. Роден в Англия, учи в Лондон през 70-те години на XX в. – времето на радикални експерименти. От тогава до сега той се превръща в представител на иновативните сценични изкуства. Творческата му работа е предимно импровизирана. Композира внезапно и едновременно с текстове, които съпътстват неговите представления. За него е естествено да съчетава дългогодишната си практика на писане, с уменията си за танцуване. Неговият лейбъл BLUEDOG PUBLISHING.net продуцира видеоклипове с проектите му на DVD, компактдис-кове и печат. Тази година Джулиън Хамилтън издаде албумът с поезия “Jack Gets Out of Prison” заедно с басиста Wilbert de Joode. Това е първото гостуване на Джулиан в България.

Деница Дикова в момента е живее в Барселона. След дипломирането си в Нов Български Университет, тя продължава обучението си с Изабел Шад, Джулиън Хамилтън, Нанси Старк Смит, Беноа Лашамбър и Кристи Симсън. Съосновател е на Гараж Колектив, платформа на независими артисти. Деница работи още като фотограф на танцови събития и развива свой собствен фотографски и видео почерк.
Още два дни от програмата на фестивала са изцяло премиерни.
An Interview with the Soul e първа среща от цикъла „Драматизирайки интимността“: работа в процес, с автор Юлияна Сайска. Представянето пред публика ще бъде на 18 юни (понеделник) в галерия Етюд от 20 ч. Представлението е по текстове на Бонавентура „За тялото и душата“, из „ Изповеди“ на Св. Августин и из „ Болестта на смъртта“ на Маргьорит Дюрас.

Концертна вечер с кратки хореографии (26 юни, 20 ч., ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс) продължава традицията, създадена през деветгодишното съществуване на танцовите концерти, предшестващи фестивала „Етюди и приятели“. В една единствена вечер ще бъдат представени миниатюри и кратки откъси от съвсем нови произведения. В програмата са включени: MOONLIGHT – работа в процес на Александар Георгиев и Дарио Баррето Дамас; Split с хореографи Ангелина Гаврилова и Филип Миланов, „Това е всичко” по идея на Галина Борисова, Maternità на Антония Докева, Beginnings – работа в процес на Цвета Касабова и Ани Колиер и приятели с: „Костюм ТАНГО в три части” в изпълнение на Мария Гезенчова, „БАЛЕРИНА палци Шопен” в изпълнение на Веса Тонова, „Започнато и може би завършено” в изпълнение на Ани Колиер.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.