Следва

Кендал се завърна с пълна сила

Кой кой е в модата днес: Самюъл Рос

Тинейджър-бунтар, отраснал отвъд пределите на Лондон, трансформацията на Самюъл Рос в streetwear икона е история за нашето поколение...

All fashion преди 5 години

"Трябваше сам да си разчистя пътя в британската модна индустрия" - казва Самюъл Рос, името зад модния бранд A-COLD-WALL.

Като чернокож мъж, част от работническата класа, израснал в изолираната част на Нортхемптъншир, татуировките, които покриват ръцете му са символ на факта, че е достигнал подобно ниво в своята кариeра, където никога повече няма да му се налага да работи във фабрика. Откъсвайки се от работните места със строг dress code, той прекарва последните години в колаборации с Nike и Barney’s, създавайки и основния фешън лейбъл за своя high street project POLYTHENE* OPTICS.

Самюъл споделя, че е оставил бунтарските години, през които се е озовавал в съда за нанасяне на тежки телесни повреди и нарушение на обществения ред, зад гърба си. След всичко случило се осъзнава, че стереотипът за поведението на един чернокож мъж е просто социална конструкция, от която трябва се отърве и да продължи напред. Брандът му  A-COLD-WALL бива представен за пръв път през 2015 г., под насоките на Върджил Абло. Рос мечтае за невероятни спортни дизайни, които да излъчват класа и има огромното желание те да се отличават в обществото. Точно това показва и в дебюта си на LFW началото на тази година.

Сега той е тук сред нас, за да разбере и покаже своята роля на бизнесмен пред света. "Защо тези деца ходят в ZARA?" - казва той разочаровано - "купуват разни смъкнати дизайни, като аз мога да им предложа нещо на същата цена, а те да разберат кой съм, през какво съм минал, по дяволите, и да осъзнаят, че аз също ги разбирам."

Големите имена в модната индустрия смятат, че дизайните на Рос са претенциозни, много сложни и някак доста тежки. Хората от улицата го боготворят, въпреки че е завършил Графичен дизайн, и се кълнат в кройките и начина по който и до ден днешен продължава да изучава модата, изкуството и всичко, което ни заобикаля.

Самият Самюъл се нарича "дизайнер, основател и креативен директор", не страда от абсолютно никакви скрупули и дори не се притеснява, че няма чисто модно образование. Сякаш напук на всичко се нарежда измежду финалистите на наградите LVMH и ANDAM и е номинирам за British Fashion Award.

Колаборира си с имена като Кание Уест, Такаши Мураками, Дание Аршам, Адриан Джофи и Грейс Уелс Бонър. Все пак има изкарани близо три години в лейбълите, респективно на Кание и Върджил, който го забеляза чрез Instagram, DONDA и OFF-WHITE.

Силно вярваме, че в главата му е интересно пречупена каша, която той превръща в наистина доста деконструктивни дизайни неприлични за вкуса на мнозина, които не могат да приемат да излязат от рамките на неща.

Едва на 27, разкъсващ се между Париж и Лондон, Самюъл Рос е от тези уж декадентни "дизайнери", които обещават да променят модата из основи, базирайки се точно на основите й. Убедени сме, че остава още много за следене...

More All fashion