Следва

Bun in the oven: Майли & Лиъм ще стават родители

Приложението “Facing Emotions” и специалния кейс на Huawei в помощ на слепите

Някога чудили ли сте се за какво служи релефното покритие на някои стълбища и пешеходни пътеки?

All About Life преди 5 години

Tо е създадено, за да улеснява ориентирането и придвижването на незрящите хора. Това обаче е само едно от иновативните решения, създадени в услуга на хората със зрителни увреждания. 

Иновации за хората в нужда

Хората със зрителни увреждания демонстрират огромен интерес към технологии, които биха направили живота им по-лесен и са в състояние да им осигурят по-голяма независимост. Т.нар. „асистиращи технологии“ са предназначени да помагат на хора с различни типове увреждания, в това число и незрящите. Специални електронни четци и Брайлови дисплеи са само част от приспособленията от типа „Трето око“, които все повече смартфони поддържат. Те могат да се използват както на открито, така и в затворени помещения, разчитат движенията на околните и помагат за повишаването на качеството на междуличностната комуникация при хората със зрителни увреждания. Сред тях се откроява и наскоро обявеното от Huawei приложение Facing Emotions, за което скоро четохте тук


Емоционално предизвикателство

Само помислете колко по-лесен би могъл да стане животът с помощта на смартофните. Това важи в още по-голяма степен за хората със зрителни увреждания, тъй като за тях смартфоните служат като ориентир със своите навигационни приложения. В последните години се появиха няколко интересни проекта, които имат за цел да отговорят на нуждите на незрящите потребители. Производители на хардуер, инженери и програмисти непрестанно се стремят да създават удобни и практични продукти като например Брайловите таблети, по които работят студенти от MIT. От своя страна Huawei впрегна мощта на технологиите с изкуствен интелект, работещи на мобилни устройства, като надгради разпознаването на сцени и обекти в камерите с разпознаване на човешките емоции, и ги вгради в приложение, специално разработено за хора със зрителни увреждания.

Това, че съм сляпа, не ми попречи да пътувам до Хималаите. Моят проблем е, че не мога да разпознавам емоциите на хората, с които разговарям“ споделя един от героите в новата кампания на Huawei – 25-годишната Марияна от Стокхолм, която губи зрението си, когато е на 10. Много други незрящи изпитват същото или подобни затруднения. Макар в днешни дни за тях вече да е значително по-лесно да пътуват и да комуникират с околните, някои аспекти от живота все още са недостъпни за тях.

Проектът на Huawei “Facing Emotions” доказва, че технологиите наистина могат да бъдат верен помощник на хората. Безпрецедентните технологични възможности на Huawei Mate 20 Pro вдъхновиха неговите създатели да използват силата на изкуствения интелект, за да помогнат да се подобри живота на тези, които наистина имат нужда от това. Този стремеж доведе до създаването на “Facing Emotions” – мобилно приложение, което сканира човешкото лице и разпознава изразената върху него емоция, възпроизвеждайки я под формата на звуков сигнал, като по този начин предоставя едно изцяло ново изживяване на хората със зрителни увреждания.

Изкуствен интелект, който разпознава емоциите

Новият Huawei Mate 20 Pro притежава иновативна система за изкуствен интелект, която позволява на приложението „Facing Emotions” да разпознава емоциите, изписани на лицата на хората. За да се случи това, потребителят трябва само да насочи камерата на смартфона към лицето на човека, с когото разговаря, след което приложението ще разпознае неговата емоция и чрез звуков сигнал ще извести дали тя е радост, гняв, отвращение, тъга, изненада, страх или презрение. Всяка емоция бива разпознавана от изкуствения интелект под формата на различен тип лицево изражение. След това то я причислява към гамата на някоя от гореизброените 7 емоции и известява чрез специален звуков сигнал каква е тя.

Този сложен процес е възможен единствено благодарение на много високите оперативни възможности на Huawei Mate 20 Pro. Смартфонът е базиран на първия в света интелигентен чипсет с двойна невронна мрежа Kirin 980, осигуряващ огромна изчислителна мощност и разпознаване на до 4500 изображения в минута.

Отвъд границите на креативността

Технологичните възможности на Huawei Mate 20 Pro са наистина впечатляващи, но за успешното функциониране на приложението Facing Emotions са нужни нестандартно мислене и специален подход. Huawei се консултира с експерти и с незрящи хора, които ще използват прилжението, защото тяхната перспектива е най-важната в случая. От самото начало на проекта бяха изградени сътрудничества с различни общности от хора със зрителни увреждания с ясното съзнание, че те използват смартфоните си по много по-различен начин в сравнение с масовия пторебител и съответно техните нужди са по-специфични.

По време на първите тестове на приложението Facing Emotions бе установено, че незрящите могат несъзнателно да поставят пръстите си пред камерата и по този начин да попречат на правилното му функциониране. Те споделиха, че за тях е важно да могат да използват приложението в режим „hands free” и имат нужда от това поне едната им ръка да е свободна, за да могат с нея да държат бастуна или кучето-водач. Поради тази причина Huawei потърси услугите на полския дизайнер Ян Кочански, който създаде специален кейс, пригоден специално за нуждите на приложението Facing Emotions. Мелодиите, изразяващи емоциите, са създадени и адаптирани от слепия композитор Томаш Билецки, който композира интуитивни и лесно разпознаваеми мелодии специално за нуждите на приложението.

Ние като бранд се стремим да излизаме възможно най-далеч извън зоната си на комфорт и да помагаме на хората да преодоляват най-различни предизвикателства, използвайки силата на технологиитесподеля Лонгруи Циу, country manager на Huawei за България и Македония.

More All About Life