Следва

DJ-ят Kiddy Smile заявява позиция във флорална рокля и пайетен гащеризон на червения килим

Модерните фасади могат да се моделират

"Фасада на годината 2018-2019"

All About Life преди 4 години



Високи технологии за интелигентност и финес на фасадата

Колкото и странно да ви звучи, модата е не само при дрехите, обувките или колите, но и във фасадното проектиране. Съвременната архитектура също търси своите оригинални елементи. Освен здравина, нашите външни стени трябва да излъчват интелигентност и финес, да се вписват в околната среда като неизменна нейна част, да са дълготрайни и устойчиви на атмосферни влияния. Какво виждаме? Гладки повърхности, много стъкло и няколко цветни акцента, това са основните елементи за оформление на сградите в съвременната архитектура. Всъщност би могло да бъде иначе. Пред специалистите стоят много други възможности за креативност: постигане на индивидуални повърхности, които чрез влагане на фини до груби мазилкови структури и още по-разнообразни техники могат да допринесат много за визията на една сграда. Високите технологии в съвременното строителство се стремят да постигнат не само добра визия, но и да улеснят работата с продуктите, да създадат усещане за красота и здравина, която се постига с лекота. Така се спестяват материали и време и се обръща все по-голямо внимание на уменията на строителния работник, на неговия майсторски потенциал, все по-пренебрегван в съвременното строителство. Ако наблюдаваме сградите, създадени до 30-те години на миналия век ще отбележим, че те са строени с много по-голямо майсторство и с много повече идеи.

Идентичност и детайли
Въпреки забързаното ежедневие и проблемите, които ни съпътстват, всеки от нас търси баланса и се стреми да създаде уют и комфорт както в работна, така и в домашна среда, като много често те двете се припокриват. Индивидът се старае да намери идентичност както в дома си, така и навън и търси възможност да не се изгуби в общата сивота. Ако обаче дрехата можете да захвърлите след един – два сезона, то фасадата не бихте могли, макар понякога да ви се иска. Хората често се идентифицират със своя дом, но колко човека искат да се идентифицират с фасадата? Затова стилният архитект се стреми външният вид на сградата му да бъде с характер и цветове, които да формират облика на населеното място. Той обръща внимание на детайлите, материалите и тяхното съчетание, старае се да получи структури, които да придават различно излъчване на повърхностите през частите на денонощието и отделните сезони.

Можем ли да моделираме фасадата?
Разбира се, стига да разполагаме с иновативни материали, като тези, които са в основата на програма “Дизайн“ на Баумит. Моделиращата се мазилка Баумит КреативТоп е на силиконова основа и създава неповторими фасадни структури, които съчетани с дизайнерски цветни оформления придават индивидуално звучене и оригиналност на фасадата. Поради неограничените възможности за комбиниране на структури и цветове, продуктите от програма „Дизайн“ са истинско предизвикателство за фасадните творци. Архитектът трябва да прецени как подбраните от него цветове ще съответстват на желаната структура и ще постигнат желания от него ефект. Баумит КреативТоп се произвежда в пет зърнометрии, които според вижданията на архитекта или майстора могат да бъдат съчетавани за получаване на различни ефекти. С три от разновидностите на КреативТоп – Варио, Перла и Силк може да се постигне както гладка, така и супер-гладка фасада. Бихме искали да обърнем внимание и на голямото предпочитание на фасадните дизайнери към визия груб или фин бетон и ефект дърво, които също се получават с определена техника на полагане на тази моделираща се мазилка.Техниките на моделиране са също неограничени. Можете да създавате ефекти с гъба, метална или вълнообразна шпакла, с четка или метла, с въздушна струя или шаблон. Пред Вашето въображение няма ограничения. Основно предимство е, че получавате мазилков слой, който е сигурна и дълготрайна защита върху залепената вече топлоизолация.

Какво още включва програма „Дизайн“ на Баумит?
Обобщено – продукти за още ефекти по фасадата. Програма „Дизайн“ задава модните тенденции по фасадата и представлява допълнение към 888-те цвята, които са в цветовия каталог на Баумит „Life“. Тя включва ексклузивните бои Лазур, Металик и Блясък. Лазурите на Баумит са 8 матови транспарентни тоналности. Нанасяйки ги върху основните цветове бихте получили много интересни нюанси.
За разлика от Лазурите, новите бои Металик са в 8 още по-блестящи цвята – титан, платина, сапфир, смарагд, злато, рубин, бронз и азурит. Това изключително устойчиво крайно покритие се полага с шприц-техника или валяк и ефектът е метална повърхност на мазилката върху положена вече топлоизолация. В допълнение идват и транспарентните покрития с блестящи частици – Баумит Блясък, позволяващи разноцветна игра на слънчевите лъчи в злато, сребро или с преливащи се цветове на дъгата.

„Фасада на годината“ търси перфектната структура
Конкурсът Баумит „Фасада на годината“, провеждащ се за 16-ти път, си е поставил за цел да подчертае значението на фасадното оформление за заобикалящата ни градска среда. Той се стреми да изтъкне примери на сгради, които съчетават творчески мазилката със структурата и цвета при оформлението на лицето на една сграда. В светлината на прожекторите през последните години са показвани, съответно премирани сгради, които обединяват възможността за творчество на разумна цена с влагане на фантазия и майсторски умения при полагането. Такива изразителни фасади, които са лицето на населеното място и отразяват духа на проектанта и инвеститора, неизменно ще възродят изкусните умения на строителя и ще променят градската среда. Най-добрите структури, подбрани от журито на тазгодишния конкурс „Фасада на годината“ ще участват и в специалната категория „Модерни структури“ на международния конкурс на Баумит „Life Challenge“ през 2020 г. във Валенсия, Испания.


 

More All About Life

Можем, освен да го отпразнуваме, и да се замислим: 22-ри април е Денят на Земята

All About Life преди 1 седмица

Ние вярваме, че всеки ден трябва да бъде Ден на Земята. Но на 22 април (понеделник) ще имаме възможността да се обединим и заедно да направим нещо по въпроса за климатичните промени.

Мултивитамините: да или не, кога и защо

All About Life преди 6 дни

Без съмнение най-добрият начин да си набавите необходимите хранителни вещества е балансираната диета. За съжаление не ни е лесно в съвременното общество. Имаме нужда от нещо повече от храна. Мултивитамините са една от ефективните алтернативи, признати от експертите. Но от момента, в който решите да ги консумирате, въпросите започват да възникват един по един.