Следва

Колийн Руни - летният гардероб на една футболна съпруга, сезон 2019

Модната илюстраторка Лаура Лейн: "Drama is always better than NO DRAMA"

Драмата не е за всеки.

All fashion преди 4 години


Снимка на Лаура: Buro 24/7

Тя е полюсна. Крайна. Категорична. Или - или. Няма средно положение. Модният илюстратор Laura Laine се движи по тази парабола. Тя е художник-провокатор. Нейните илюстрации излъчват драматизъм, женственост, наивност, носят крехкостта и чупливостта на човешките емоции, носят послание...

Модната илюстрация е изкуство. За нея е необходим рисунъкът на художника, мисленето на дизайнера, играта на малко дете, визията на фотографа, историята на света преди теб и дарбата да виждаш заобикалящото те по различен начин…


Elle Russia


Elle Russia


Elle Russia

Творчеството на Лаура е познато и популярно поради работата й за международни списания и компании, сред които Vogue, Sephora, Elle, Zara, H&M, The New York Times, The New Yorker, The Guardian, GAP и TheTelegraph. През 2011-та тя получава наградата Млад дизайнер на годината.


Sephora

Художественият стил на Лаура се характеризира с издължени, живи женски фигури, в драматични пози, с леко наивно момичешки израз, контрастиращ на дългата и буйна разпиляна коса.

Жената, тя е...
Жената, тя е наивно момиченце...
Жената, тя е тиха богиня...
Жената, тя е суетна и съкрушена...
Жената, тя е по-драматична от всякога...
Жената, тя е всичко това и още много…
Жената, тя е...

Жената има много лица в модните илюстрации на Лаура. Нейните търсения са винаги подбудени от незалязващия интерес към жената и различните прояви на нейната женственост - дълбока, неспокойна, крехка, тайнствена и драматична.

"В някаква степен вплитам в тези илюстрации части от мен" - споделя Лаура в  интервю. "Защото това, което вълнува моята героиня, вълнува и мен."

"Винаги съм проявявала интерес към модата като вдъхновение, тя играе голяма роля в моята работа. Изключително интересно е за мен, когато хората, гледайки моите илюстрации, виждат различни неща. Някои виждат лица, излъчващи гняв или депресия, за други психологическият персонаж говори за сила и самоувереност. И именно противоречието е това, което ме мотивира в търсенията ми при изобразяването на моите персонажи."

За вдъхновението и начина на работа

Креативният процес е дълъг. Обикновено започва със събирането на голям снимков материал. Богат и разнороден, той включва фотографии, изрезки от списания, картини. Колажът, деконструктивизмът и хиперболизацията са все начини, с които авторът изследва пътя от идеята до реализацията. Целият процес се случва много интуитивно, с доверие към белия лист, започвайки от единия ъгъл и оставяйки на натрупаните вдъхновения да водят.

Техническото изпълнение може да отнеме около три дни или няколко седмици.

"В началото правех изцяло черно-бели илюстрации, защото моливът е техниката, която ми позволяваше да се концентрирам върху текстурата и върху формата, респективно и върху детайла, който след това носи духа на цялото. Постепенно и цветът започна да се появява все по-често в рисунките ми..."

Как започна всичко - съвсем естествено

Израснала в семейство на художници, изкуството винаги е било част от нейния живот. ​Учи моден дизайн в университета по изкуства и дизайн в Хелзинки, където открива своята страст и до днес - модната илюстрация. Споделя, че създаването на облекла не я е привличало така като рисуването. Благодарение на следването и комбинирайки мода и изкуство, тя намира пресечна точка на интересите си.

Още в университета започва с малки поръчки от клиенти, а много от илюстрациите й биват публикувани. След дипломирането продължава търсенията си, фокусирайки се изцяло върху модната илюстрация.

За връзката между модата и изкуството, Лаура е убедена, че вървят ръка за ръка. През последните години сякаш се наблюдава тенденция към размиване границите между това, което се приема за изкуство и това, което се приема за мода. И това сливане от дизайнерска гледна точка ражда много интересни идеи, продукти и дизайнери.

Относно какъв съвет би дала на младите, които са в началото на творческия си път, художничката споделя: "Не съществува нещо като един правилен път, за да правиш изкуство. Всеки човек е уникален, следователно и творческият му подход ще бъде такъв. Няма място за сравнение и съревнование. Просто следвай това, което чувстваш правилно за теб."

More All fashion