Светът обсъжда - защо съпругата на министър-председателя на Израел хвърли залък хляб на земята

Светът обсъжда - защо съпругата на министър-председателя на Израел хвърли залък хляб на земята

Опасност от международен скандал грози семейство Нетаняху и въобще Израел...

Изглежда, че 69-годишният министър председател на Израел е изправен пред международен скандал в Украйна. Причината за скандала впрочем не е самият политик, а 60-годишната му съпруга Сара, която, както мнозина смятат, се отнася пренебрежително към местните традиции.

На слизане от самолетната рампа в Киев (там са на официална визита, на която се обсъжда "стоплянето" на отношенията между двете страни), семейство Нетаняху е посрещнато с хляб и сол - Бенямин си отчупва парче от питката, потапя го в солта и го вкусва, след което е ред на съпругата му. За Сара цялото това нещо идва изневиделица - след няколкосекундно колебание просто го хвърля на земята.

Отношението й разгневява украинците, като най-голям отзвук получава публикуваното в YouTube видео на неучтивия жест - събира стотици коментари от снощи до днес. Повечето от включилите се в дискусията осъждат постъпката й, като отбелязват, че дори да не е била запозната с традицията, екипът, който е подготвял семейството за посещението, е бил длъжен да ги обучи - а и очевидно съпругът й е. Голяма част от жителите не сдържат гнева си - ще дадем някои от относително цензурните примери:

"Това е неуважение не толкова към украинците, колкото въобще към всички славяни!"

"Опозорява се сама, опозорява мъжа си и цялата си страна!"

Разбира се, от другата страна на спора са хора, опитващи се да намерят някакво логично обяснение за създалата се ситуация - тази група предполага, че: 1 - Сара "нямала апетит"; 2 - не била убедена в произхода на блюдото; 3 - била на диета.

Допълнително масло в огъня налива и друг скандал, заформен с госпожа Нетаняху в епицентъра си. Непосредствено преди слизането от самолета, Сара се е скарала с пилота, защото "не я поздравил подобаващо", като от YNet съобщават, че е нахълтала в пилотската кабина, за да търси сметка и да превъзпитава управляващия превозното средство.

Редно е да се отбележи, че съпругата на премиера Нетаняху не за първи път попада в подобна скандална ситуация. Немалка част от помощния персонал на семейството е подавала съдебни искове и жалби за упражнен тормоз и неизплащане на дължими възнаграждения. От израелската медия СМИ пък смятат, че госпожата дори се опитва да се меси в политическите дела на съпруга си, но да не пропускаме и факта, че два пъти е печелила дело за клевета срещу местни медии.

Сара Нетаняху е третата съпруга на Бенямин, а двамата са заедно то 28 години.

Каквато и да е личната причина за поведението на Сара Нетяняху, едва ли има силата да извини неуважителното й държание, което не само действително е директна обида към славянските традиции, а и говори за една много, много лоша ПР практика на израелците, която не прилича на толкова високо политическо положение.

Коментари: 0

За да коментираш, е необходимо да влезеш в профила си. Ако все още нямаш такъв, използвай линка "Регистрация" по-долу.