Следва

Архив за мечтателки: Джеймс Бонд от началото до днес в 25 уау кадъра

Eмили Ратайковски с есе за феминизма: "Дали ще се бръсна под мишниците е моя работа"

Есето, откровено и разбудило доста интерес и полемики, публикува американският Harper's Bazaar.

Celebrities преди 4 години

Моделът разказва как в първи курс на колежа в Калифорнийския университет в Лос Анджелис е минала курс по изследване на пола:

"Този урок бе първият ми сблъсък с концепцията за пола, преди това не се бях замисляла. Именно тогава се зарових в темата за важните полови различия и сексуалността. В онзи момент се смятах за убедена феминистка и, записвайки се на лекцията, предполагах, че ще науча доста нови неща за женската свобода, феминизма и така нататък. Бях шокирана колко малко разбирам темата за половете и всичко, което ги различава, това ме накара да започна да се опознавам като жена."


Пълна Изненада! Емили Ратайковски се омъжи!


Преди две години, по време на почивка, приятелка й прави комплимент, че е "суперженствена". По-късно същата вечер звездата започва да разсъждава по коментара, и конкретно защо се е почувствала оскърбена от него.

"Вярно е, че винаги съм обичала да изглеждам женствена. Бях на 12 или 13, когато обожавах да се кипря с дантелени сутиени и да плескам устните си с блясък. Беше забавно! Днес съм сигурна, че тези мои ранни "експерименти", насочени към това да разбера какво значи да си момиче, са били силно повлияни от тогавашната култура на ненавист към жената. В момента пак - начинът, по който проявявам своята сексуалност, е подложена на критики. Но това е моят избор, ок? Не е ли точно в това смисълът на феминизма - в свободата на избор?"


Уличният стил на звездите: Емили Ратайковски с колан през кръста като Кари Брадшоу


Емили признава, че често е била съветвана от приятели да внимава много как изглежда и как се облича, защото от това зависи дали ще бъде приемана сериозно.

"Като оформена личност, продължавам да шокирана от факта, че през 2019-та гледаме отгоре на жените, които обичат да демонстрират своята сексуалност. Когато ме арестуваха във Вашингтон по време на протест срещу движението на Брет Кавано пред Върховния съд - това е човекът, който НЕ уважава жените, пресата писа само за това как съм била облечена. Дори жени, които бяха близо до мен, коментираха, че съм без сутиен. По мнението им, фактът, че тялото ми се виждаше, по някакъв начин дискредитира мен и гражданската ми позиция. И защо би трябвало?"

Секси Емили допълва, че жените винаги са се считали за ненадеждни и дори опасни, чисто исторически. Ева е била изкусителка, горгона Медуза е можела да превръща хора в камъни с един поглед.


Стил урок на седмицата: Сутиенът като топ


И все пак, Ратайковски смята, че жените имаме заложен в себе си малшанса да се боим, и поради слабостта, и поради силата си. Специално силата на женската сексуалност.

"Жената всъщност е твърде могъща. Затова се стремим да потискаме тази мощ, твърдейки, че жената губи нещо от своята женственост, ако демонстрира своята сексуалност".

"Понякога се чувствам силна в мини-пола, понякога - в дебело безполово яке. Понякога се чувствам свободна, ако не нося сутиен под тениската. Ако реша да се избръсна под мишниците или пък престана да се бръсна въобще - това е моя работа. За мен окосмяването на тялото е още една възможност за жените да проявят правото си на избор, основана на това как им харесва да се чувстват. Смятам, че жените могат и трябва да изглеждат, както им харесва, и ако искат да ходят на плаж с бурка, ако искат - с бикини."

More Celebrities

Бианка Ченсори облечена, първа поява след нападението в Дисниленд

Celebrities преди 2 дни

Кание Уест и Бианка Ченсори направиха първата си публична поява след нападението над Бианка в Дисниленд. Двойката беше забелязана в Лос Анджелис в необичаен за тях вид: първо, Бианка е в солидно облекло, ако изключим къси велосипедни шорти, второ, Кание, отговарящ на образа на жена си, е в светли дрехи, въпреки че обикновено носи черно.